Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marekgf

Problem ze snem

Polecane posty

Gość marekgf

Witam. Mam 17 lat. Mój problem ze snem polega na tym, że mam problemy z zaśnięciem. Trwa to od jakeigoś półtora tygodnia z przerwami. Powoduje to u mnie'blokadę', tzn. boję się nocy (nie duchów- tylko perspektywy snu- chociaż nie zawsze). Próbuję skupiać uwagę na oddechu, zacząłem się wcześniej klaść spać (miej więcej o godzinie 0.30), ale nie pomaga. czy może mieć na to wpływ, że w okresie wakacyjnym, tzn od 19.06 kładłem się spać zawsze koło 2 w nocy i budziłem się o 12? Wcześniej nie miałem tych problemów. Jak to leczyć?" Mam wakację, więc prowadzę tryb życia pół-siedzący, że tak to określe. Czasem pogram w nogę, czasem w siatkówkę, koszykówkę, generalnie dużo czasu spędzam na podwórku, ale nie specjalnie się wysilam. Proszę o odpowiedź

Gość tak to moze miec wplyw
ze chodziles pozno spac i twoj organizm sie rozlegulowal, ja tez to u siebie zauwazylam,spie do 11,12.. a i tak jestem senna w ciagu dnia najlepiej dla organizmu czlowkieka chodzic spac przed polnoca

Gość sorloo
kup valerin sen , uspokaja , pomaga zasnać , ja też cierpiałam na bezsenność, potrafiłam nie spac do 3 w nocy a o 6 pobudka do pracy- było to stres związany z pracą, teraz nie pracuję i śpię jak aniołek.. ale miałam duszności i kołatanie serca, okropnosć

Gość sorloo
kup valerin sen , uspokaja , pomaga zasnać , ja też cierpiałam na bezsenność, potrafiłam nie spac do 3 w nocy a o 6 pobudka do pracy- było to stres związany z pracą, teraz nie pracuję i śpię jak aniołek.. ale miałam duszności i kołatanie serca, okropnosć

Gość marekgf
dzięki za odpowiedzi.

Może właśnie przyczyna twojej bezsenności tkwi w tym, że twój organizm przyzwyczaił się do tego, iż w wakacje kładłeś się spać tak późno. Mam podobną sytuację do twojej, przez ostatnie cztery miesiące kładłam się spać po pierwszej w nocy i teraz wcześniej nie zasnę, chociaż czuję senność, to mój organizm przyzwyczaił się do później pory udawania się na spoczynek. Musisz spróbować kłaść się coraz wcześniej, może metodą "drobnych kroczków" sobie poradzisz. To znaczy skoro podczas wakacji kładłeś się o drugiej w nocy, to teraz spróbuj położyć się o pierwszej trzydzieści, potem o pierwszej i tak co kilka dni kładź się o pół godziny wcześniej. Skorzystaj także z porad zamieszczonych w internecie, na przykład zerknij tutaj http://bezsennosc.net.pl/2010/09/20/co-przeszkadza-dobrze-spac/ Poza tym generalnie mówiąc musisz się wyluzować, nie myśl przed snem o minionym dniu, nie stresuj się, ani nie denerwuj, ponieważ jeśli będziesz sobie zaprzątał tym głowę, wtedy trudności z zasypianiem będą brały górę nad tobą.