Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poszukjąca_paszportu

pytanie o paszport

Polecane posty

Gość poszukjąca_paszportu

Mam pytanie dotyczące wydania paszportu... Że tak powiem zrąbałam sprawę dokumentnie :( Po 1. najprawdopodobniej gdzieś zgubiłam paszport Po 2. cały dzień dziś go szukałam i intensywnie próbowałam sobie przypomnieć jakiekolwiek szczegóły z nim związane i doszłam do wniosku, że i tak stracił ważność w lipcu tego roku :( a ja 10 sierpnia lecę na wakacje :( choć pewnie bez paszportu to sobie nie polecę :( Moje rozpaczliwe pytanie brzmi: co robić? wiem, że sama zaniedbałam swoje sprawy itd... ale już czasu nie cofnę i niczego nie zmienię...Jak myślicie? Powinnam iść i wyrobić nowy paszport mówiąc, że poprzedni zgubiłam (tylko czy nie powinnam tego faktu zgłaszać na policji?) czy mimo wszystko przeryć jeszcze raz dom w poszukiwaniu dokumentu i z tym starym iść d biura paszportowego i wyrabiać nowy... no i najważniejsze- przeczytałam w necie, że na paszport czeka się miesiąć :( może się orientujecie w jaki sposób da się przyspieszyć wyrabianie go no i może istnieje coś takiego jak paszport tymczasowy...bo logicznie rzecz ujmując...(zaczynam już kombinować) mogę zgłosić kradzież dokumentu na policji mówiąc, że paszport jest mi potrzebny na cito- więc mam jakąkolwiek szansę, że wyrobią mi jakiś dokument, żebym mogła lecieć na wakacje??? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Gość musisz dac w lape urzedasowi
zeby zdazyc

Gość poszukująca_paszportu
Ale myślisz, że kasa podarowana jakiejś pani w okienku przyspieszy sprawę? Przecież na miejscu mi tego paszportu nie wydrukują :P Już zaczynam szperać w necie i znalazłam inf, że w uzasadnionych przypadkach mogą jakis na rok wydać- tymczasowy, ale cholera wie ile to "wydawanie go" trwa...uzasadnione przypadki to np. pogrzeb ;/ tylko jakoś nie czuję, żeby mi uwierzyli na słowo jak powiem, że do Turcji lecę ciocię grzebać :(:(:(

Gość Anq25
jak dobrze zagadasz to będzie szybciej...

Gość sedumane
Zamiast wymyslac udaj sie do wydzialu paszportowego, popros o rozmowe z kierowniczka/kierownikiem. Pokajaj sie, ze zapominalska jestes, nie dosc ze paszport zgubilas, to jeszcze zapomnialas, ze juz nie wazny a wakacje wykupione masz. Pokaz jej/jemu potwierdzenie, ze wakacje sa. Jak sie dobrze pokajasz, to wyrobia ci w trybie przyspieszonym. Mojej siostrze wyrobili w niecaly tydzien. Krecac i wymyslajac, ze ci ukradli, tylko stracisz, bo urzedniczka sprawdzi i wyjdzie jej, ze twoj paszport utracil juz waznosc.

Gość bombala
Ja Ci mogę powiedzieć, że kiedyś też pilnie potrzebowałam jakiegoś dokumantu by z klasą udać się na wycieczke klasowa do Czech (juz wtedy było szengen, ale szkola zawsze woli sie zabezpieczyc) no i na paszport czeka się miesiąć i na dowód tymczasowy też, ale ja dostałam dowód już po 2 tyg. bo nie ma az tylu kolejek, z tym że paszportu jest droższy,ale pozwoli Ci na wyjazd na wschód, a dowod tymczasowy nie. i do tego dowodu tymczasowego sa inne zdjecia niz do paszportu, inne :) a co do zgłoszenia to oczywiscie MUSISZ jak najszybciej zgłosić to w urzędzie tam gdzie się wyrabia poszporty itp., ktos na Twoje konto może zaszaleć jeśli zgubiłaś ten paszport poza domem :/ niestety ale spokojnie zdążysz, a paszporty i to wszystko wyrabiane są w Warszawie, wiec mało masz do przyspieszenia,ale mówie ci ze czesto sie zdaza ze ludzie otrzymuja taki dokument wczesniej, a nie wiem czy tu policja cos zdziala to nie ich broszka :) Mimo wszystko udanych wakacji, a jak cos chcesz wiedziec to pisz...

Gość poszukująca_paszportu
Dzięki za odpowiedzi... jutro przeryję jeszcze raz chatę i może znajdę- właściwie muszę znaleźć, bo innej opcji nie ma,żeby był poza domem, więc gdzieś tu tkwić musi. W pn wybiorę się do urzędu i rzeczywiście porozmawiam z kimś szczerze- macie rację, że nie ma co ściem sadzić...może tam mi coś poradzą :) Dobrej nocy i jeszcze raz dziękuję :)