Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniabion

cesarka -co do szpitala?

Polecane posty

Gość aniabion

jestem w 27 tc ale już zostałam poinformowana , że poród w moim przypadku to cesarka. zastanawiam sie co mi będzie potrzebne do porodu -podpaski? jeżeli będe miała rozcinany brzuch ? Proszę o pomoc

Gość frtatralatatapa
podpaski tak, bedziesz krwawic przez kilka tygodni po porodzie, nawet po cesarce, mniej niz po porodzie naturalnym. Ja do 3 tygodni mialam krwawienia i lekkie plamienia po cesarce

Gość item
no chyba to samo co przy naturalnym porodzie :)

Gość to samo co przy porodzie
naturalnym.Podpaski duże.Moja rada to majtki nie obciskajace, wieksze.Mnie majtki urażały w rane po cc, ocierały sie o szwy.Ciecie miałam na wysokosci majtek ale chyba wszystkich tak tną.

to samo co do zwykłego porodu, nie musisz brać tylko poduszki do siadania, za to majtki jak najmniej uciskające będą na miejscu. Ja miałam jednorazowe i nacinałam je sobie jeszcze trochę u góry i nic nie uciskało na ranę

Gość gosik2007
poza podpaskami i odpowiednimi majtkami po porodzie-koniecznie kogos do pomocy. po przywiezieniu cie na sale przywioza ci dziecko do opieki. rzekomo nie wolno podnosic sie do 8 godz po cieciu, ale zostawiaja cie sama z dzieckiem, ktore placze i musisz sie nim zajac, bo oczywiscie dzwonek przywolujacy pomoc jest w takim miejscu, ze nie dasz rady go dosiegnac

Gość ma.
gosik2007 nie w każdym szpitalu tak jest... nie strasz dziewczyny. Ponadto wbrew pozorom lepiej jest wstać po cc wcześniej, niż się "zależeć" 24 h, bo wtedy bardziej boli. Bierzesz to samo co na zwykły poród- dowiedz się dokładnie jak jest u Ciebie w szpitalu, bo różnie jest w różnych.

Gość po cc
Przede wszystkim dobre podpaski: Polecam podpaski hartmanna lub jeszcze lepsze "abri light" firmy Abena - do kupienia na allegro a do tego majtki siatkowe - duzo lepsze niz te jednorazowe. Ponadto warto miec koszule na pierwsze chwile po kiedy ma sie cewnik. Potem mialam pizame i sie buntowalam ze skoro mialam cc to nie bede nog rozkladala na obchodzie i nie robilam tego :) Ja wstalam po 12h i dzidzia byla na poczatku na noworodkach z tata wiec nie bylo problemu. Na drugi dzien spokojnie moglam zajmowac sie dzieckiem. Maz był ze mna non stop w szpitalu (spal nawet) i razem zajmowalismy sie mala ale ja czulam sie b. dobrze. Raczej mąż był mi potrzebny do towarzystwa zebym sie nie nudziła bo dzidzia zasypiala zaraz po karmieniu :) Aha przyda sie tez laktator na nawał pokarmu - u mnie w 4 dobie (po cc troche pozniej wystepuje) medela swing uratowala mi piersi bo przez te pierwsze dni mala byla na butli i dopiero w domu w 5 dobie polozna wynajeta nauczyla mnie mala dostawiac a tak odciagalam po trochu zeby biust nie eksplodował. W szpitalu pod tym wzgledem beznadzieja bo niby pomagaly ale nie nauczyly. Przyda sie tez poduszka do karmienia. Reszta to wg list ze szpitala bo w kazdym inaczej.

Gość to samo co na zwykly
ale pamietaj o duzych majtkach (kup bawelniane jakis duzy rozmiar) bo twoj rozmiar bedzie ci obcierac rane i to moze bolec, a napewno nie bedzie przyjemne. kup podklady poporodowe bo poczatkowo krwawienie moze byc obfite, ale jedno opakowanie spokojnie powinno wystarczyc. jesli nie daja w szpitalu to warto zaopatrzyc sie w specjalna ceratke pod tylek na czas kiedy bedziesz lezala pod kroplowka i cewnikiem. ale o takie rzeczy najlepiej zapytac w szpitalu. no i nie zapomniej o biustonoszu do karmienia i wkladkach laktacyjnych, bo wbrew temu, co niektorzy twierdza, po cesarce ma sie normalnie pokarm tak jak po naturalnym. a nawal na ogol wystepuje w 3 - 4 dobie, pewnie juz bedziesz wtedy w domu (mnie trzymali 4 doby).

Gość aniabion
Dzięki dziewczyny, ja już miałam jedną cesarkę ale po niej zostałam wprowadzona w śpączke farmakologiczną an 10 dni więc nic nie pamiętam.A bliznę mam pionowa od pępka w dół więc raczej tak będe cięta.