Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce zmienic nazwisko

chce zmienic nazwisko

Polecane posty

Gość ja tez tak mamm
a czy mozna zmienic na jakies inne niz panienskie matki? bo klopot w tym ze panienskie matk jest brzydkie i generalnie niewiele osob je ma bo to stare nazwisko

rfefre, czyli mam sie przygotowac na opowiadanie o moim ojcu? i co mi złego zrobił? bo nie wiem czego sie spodziewac po tej rozmowie, jest to dla mnie krepujące dosyć...:(

napisz jeszcze prosze, jak długo czekałaś na decyzje w tej sprawie? czy po rozmowie z kierownikiem USC od razu wiedziałas czy to zaakceptuja czy nie? czy musiałas jeszcze czekac

Gość pomocjerzy
Ojciec, który nie dbał o ciebie i jest alkoholikiem nie może być podstawą do zmiany nazwiska. Trzeba zacząć od tego ile masz lat? Dlaczego tak naprawdę chcesz zmienić nazwisko, bo wydaję mi się, że to nie te powody o jakich podajesz. Wyrzekanie się własnych korzeni jest trudne do przewidzenia w przyszłym w działaniu emocjonalnym. Wiele osób nie radzi sobie w życiu, kiedy nie są do końca świadomi działania zmiany nazwiska. Chcesz wiedzieć więcej?

Gość ćwiartka
nazywam się Ćwiartka a chcialabym się nazywać co najmiej 'półlitra' albo połówka i nie wiem, gdzie złożyć papiery aby zmienić nazwisko ? śmieją się z mojego nazwiska :(

Gość rfefre
ze mną rozmawiano na temat argumentów jakie podałam w podaniu,miałam je rozwinąć. Więc jeżeli taka rozmowa w USC to standardowa procedura, to po prostu będą prosić o rozwinięcie tego, co napisałaś, podanie przykładów. pomocjerzy - ja jestem ciekawa konsekwencji, bo sama niedawno zmieniłam rodowe i chciałabym wiedzieć jakich negatywnych konsekwencji mogę się spodziewać. Więc jeśli możesz, to poproszę o rozwinięcie.

czy po rozmowie z kierownikiem USC od razu wiedziałas czy to zaakceptuja czy nie? czy musiałas jeszcze czekac

Gość rfefre
czekałam 2 tygodnie, czeka się do 30 dni. To wszytsko jest w ustawie, odsyłam do ustawy.

a czy odpowiedz dostałas listownie? czy trzeba isc osobiscie do urzedu po odpowiedz?

Gość porceline
Zgłoszenie należy skierować do Urzędu Stanu Cywilnego. W moim urzędzie był do tego oddzielny pokój, w Waszych pewnie też tak jest. Musisz wziąć ze sobą dowód osobisty (tylko do wglądu), odpis aktu urodzenia (chyba ze znajduje sie w urzedzie do którego Ty idziesz) oraz podanie o zmianę nazwiska. Podanie o zmianę nazwiska/imienia powinno wyglądać tak: W prawym górnym rogu: Miejscowość, data. Na górze z lewej strony Twoje dane(imie nazwisko, aktualny adres, telefon). Poniżej z prawej strony "Do Kierownika Urzędu Stanu Cywilnego w ". Poniżej na środku "PODANIE". Pod tym "Zwracam się z uprzejmą prośbą o zmianę nazwiska z na . Pod tym "UZASADNIENIE". Tutaj musisz napisać powody zmiany nazwiska, np. że jest ośmieszające i godzi w godność osobistą, jeśli masz je po ojcu z którym nie utrzymujesz kontaktu, jeśli na co dzień używasz innego nazwiska niż masz naprawdę i chciałabyś je zmienić na używane. Na końcu oczywiście podpis. W uzasadnieniu można powołać się na ustawę z 17 października 2008r o zmianie nazwiska i imienia. Nie powołujcie się na ustawę z dnia 15 listopada 1956r. - jest już nieaktualna. Ja wczoraj złożyłam swoje podanie i dowiedziałam się że mam 100% szansy że zostanie pozytywnie rozpatrzone. Zamieszczam tutaj dokładny opis bo wiem jak ciężko mi było znaleźć na ten temat jakieś szczegóły. W urzędzie zajęło mi to pół godziny, za 5 dni dostanę odpowiedź. Zmiana kosztowała mnie 37zł. Generalnie jest tak że jeśli nie ma się mocnego powodu to lepiej próbować zmienić nazwisko na nazwisko kogoś z rodziny. W urzędzie nikt nie będzie wysłuchiwał historii jak ktoś się nad wami znęca bo nikogo to nie interesuje. Możecie ew. napisać w podaniu że rodzic znęcał się psychicznie i fizycznie, że nie utrzymujecie kontaktu z nim i jego rodziną. Krótko i na temat, nikt nie będzie się rozwodzić nad waszą sytuacją i nikt nie będzie o tym z wami rozmawiać, składacie wniosek i koniec. To nie jest żadna rozmowa kwalifikacyjna. Powodzenia!

Gość Catherine1980
ja już 2 razy byłam w USC i ciągle mnie zbywają. Miałam juz napisany wniosek i uiszczona opłate. Moja sytuacja wygląda tak. Mam nieslubne dziecko. W trakcie ciąży ojciec dziecka robił mi rózne pryzkrości i jak byliśmy w USC uznać dziecko to postanowilismy że będzie nosić moje nazwisko. W międzyczasie dogadaliśmy się i obydwoje chcemy żeby dziecko nosiło nazwisko ojca. Od urodzenia używamy nazwiska ojca dla dziecka. Książeczka zdrowia również wystawiona jest na nazwisko ojca. U lekarzy rejestruję dziecko równiez pod nazwiskiem ojca. Niestety urzędniczka ciągle odrzuca mi wniosek. Nie sądziłam że sa takie problemy ze zmianą nazwiska. Inaczej posługiwalibysmy się moim nazwiskiem. Czy jakoś można to obejść? Co mam napisać we wniosku bo juz mi się skończyły argumenty.

Gość zupka_chińska
Miałam ten temat w zeszłym roku na studiach, a nawet zdawałam egzamin:) Ściągnij z internetu i przeczytaj sobie Ustawę o zmianie imion i nazwisk. To na jej przepisy w koncu musisz się powołać. Jest kilka powodów, które uprawniają do zmiany nazwiska. Ten, o którym Ty mówisz, czyli ojciec wyrzadzajacy Ci krzywdę może być przyjęty,tylko musisz go odpowiednio uzasadnić. Mianowicie musisz wykazać im,że przez to,że nosisz nazwisko osoby uznanej np.w Twojej miejscowosci za zdemoralizowaną masz nieprzyjemności. Że jesteś z nim kojarzona i ze nikt nie traktuje Cie dobrze, bo wiedza,ze jestes jego córka i uznaja,ze mozesz byc taka jak on. Takie uzasadnienie stosuje sie czesto w przypadkach rodzin, w ktorych ktos popelnil przestepstwo i przez to cala rodzina uwazana jest za lamiaca prawo,niebezpieczną itd. Nie możesz się opierać wyłącznie na emocjach, musisz wyraźnie pokazac,ze to nazwisko stwarza Ci problemy.A potem musisz napisac Wniosek o zmianę imienia/nazwiska. Jesli odrzucą,mozesz sie jeszcze odwolywac. A koncząc ten wywod-to prawda niestety, ze sukces Twoich poczynan zalezy od nastawienia urzednika. Jeden nie zrobi zadnego problemu,inny bedzie sie czepiał. Powodzenia

Gość kualalumpur
Ja chcę zmienić nazwisko, bo po pierwsze: jest brzydkie, a po drugie z punktu widzenia numerologii w połączeniu z imieniem i moja data urodzenia jest tragedią sprawiającą, że nic mi się w życiu nie udaje. Potwierdził to numerolog. Czy myślicie, że taki powód jest sensowny, nie jest śmieszny? PS: mogłabym także podać powód złego ojca, ale urzędnicy w moim mieście byliby bardzo zdziwieni, gdyż ma tam wspaniałą opinię, a jaka jest prawda - wiedzą nieliczni...