Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

polaquita1981

wrócic do polski ???

Polecane posty

od 10 ciu lat mieszkam za granica,w hiszpanii,aktualnie mam 28 lat pomimo tej \"dychy\" na obczyznie chorobliwie tesknie za krajem i,o dziwo,z roku na rok ten stan sie pogarsza mozecie mi wierzyc lub nie ale kazdy powrót z wakacji okupuje ciezka depresja,nawet moj 3letni synek woli polskie jedzenie i polskie bajeczki po rozmowie z ojcem postanowilam definitywnie ,jak to sie mowi,zjechac i tu zaczyna sie problem...moj partner-ojciec synka,nie chce nawet slyszec.jako ze zwiazek ten od dawna spisany jest na straty,nawet niebardzo mnie to martwi.jak emocje troche opadly,zaczal sie dylemat:jak sobie poradze,czy dam rade sama,co z praca?? tutaj dochodza sluchy ze sytuacja w polsce jest katastroficzna jezeli chodzi o prace,ze nie powinnam kierowac sie sentymentami,ze sie nie odnajde,ze nie bede potrafila zyc za 800 zl na miesias,ze nigdy nie pracowalam z polakami,ze sama z dzieckiem palcem do d..y nie trafie.. CO WY NA TO?? czy faktycznie jest tak zle?czy znajac jezyk hiszpanski mam szanse najakakolwiek prace czy potrzebuje certyfikatow?? czy moge liczyc na pomoc socjalna dla mojego synka???POMÓZCIE

Gość NIE DAJ GO OBRZEZAĆ
Zapewne mogłabyś pracować np. jako tłumaczka.

Wydaje mi się że bez certyfikatów to tylko mogłabyś jakiś korepetycji udzielać. Żeby być nauczycielką lub tłumaczem w Polsce zdecydowanie potrzebujesz jakiś dokumentów. Wiem coś o tym bo sama jestem na obczyźnie, znam biegle angielski i też myślę o powrocie. Robię różne certyfikat z języka i uprawnienia do jego nauczania. Jeszcze troche mi to zajmie...

Gość emigrantka111111111
Pomoc socjalna dla synka??Kobieto to Polska a nie Hiszpania!!!!Ale jesli chcesz wrocic,zmienic swoj poziom zycia o 360stopni to wracaj,tylko,ze wakacje w Polsce to nie zycie w Polsce.Wiem bo sama jestem na obczyzni,a wczesniej zylam w Polsce i mimo tesknoty ze wzgledu na dzieci nie wrocilabym do poprzedniego poziomu zycia.Ale zycze powodzenia

Gość ws tlumacz
ja tez chcialabym wrocic do Polski z dziecmi. Mowie biegle po angielsku i francusku... orientujecie sie jakie sa potrzebne "papierki" aby moc pracowac jako tlumacz?

Gość na diecie...ale nie dzisiaj
a jakbys wrocila to co tu bedzieszz robic? co robisz w hiszp.? mamy rzoumiec ze nic nie umiwesz oprocz hiszpanskiego??? a bedziesz wraca do jakiegos duzego miasta czy gdzie? bo z hiszp.to podejrzewam ze tylko w miescie masz szanse.. zadzwon moze do jakiejs szkoly jezykowej i zapytaj sie co by od ciebie potrzebowaili ewtnulanie....

Gość do polaquita1981
mam ten sam dylemat. mam tez kolezanke co po 5 latach wrocila do pl i mowi ze zle zrobila. duzo zalezy od tego czy w pl masz "plecy"

dziewczyny, mowimy p Polsce, bez znajomosci mozna sobie pomazyc o dobrze platnej pracy przewaznie. do tego nie ma opieki socjalnej jak w innych krajach, i jest ciezko.oczywiscie jak mozna liczyc na pomoc finansowa kogos to i owszem.ja mieszkam za granica bo w Polsce po studiach mialam pracowac za 1200 w labie, no smiech.i niby co za taka sume mozna zrobic?niech tylko dziecko zachoruje i kazdorazowo w aptece leci 200zl, ceny pampersow czy ubranek sa wyzsze, koszmar

noo,poza znajomoscia jezyka mam,oczywiscie,inne:)) kwestia tylko czy w polsce sa uznawane dyplomy zagranicznych uczelni prywatnych? pracowalam w biurach podrozy i w call center jest ktos moze ze slaska -jaka jest obecnie sytuacja z praca?