Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Orientuje sie ktos

Wiecie, że nie można jeść surowych jagód z lasu, i malin, bo można zachorowac???

Polecane posty

Gość Orientuje sie ktos

Własnie sasiad mi powiedzial, ktory jest lekarzem, zeby nie jesc jagód z lasu ani malin, bo mozna powaznie zachorowac. Chodzi o to ze lisy sikaja na te jagody maliny i przenosza chorobska. Mowi ze wszystko co z lasu to musi byc ugotowane, NIGDY surowego nie jesc. Słyszeliscie o tym juz gdzies?? Bo mnie to bardzo zdziwilo, i szczerze mowiac za bardzo sie tym nie przejelam.

Gość bo ten lekarz
to jakis idiota bł chyba

Gość Sinanju
nie wiem ale zaraz sprawdze bo lwasnie sasiadka wrocila z lasu z jagodami i wzielam od niej 2 litry, jak dozyje a topic gdzies nie zginie to napisze :classic_cool:

Gość musztarda
Wiemy, od dawna, bąblowica. Grzyby też trzeba płukać dobrze, przelać wrzątkiem.

Gość ajt
jakby tak podchodzic do kazdej rzeczy to wszytsko trzeba bylo by gotowac. ludzie od zawsze jedza jagody, jedli surowe miecho i jakos nie wyginelismy :D:D

Gość Terminie
Oczywiscie! Ja nigdy nie jem surowych

Gość musztarda
ajt jakby tak podchodzic do kazdej rzeczy to wszytsko trzeba bylo by gotowac. ludzie od zawsze jedza jagody, jedli surowe miecho i jakos nie wyginelismy Smacznego.

A jak smakują gotowane maliny i jagody?? No chyba nieciekawie... Toż to dżem niemal. We wszystkim trzeba mieć umiar, jak już ktoś pisał, ludzie od zawsze to jedli, zwierzęta od wieków załatwiają w lesie swoje potrzeby i mają pasożyty. I od zawsze Ci, którzy jedli niemyte owoce leśne mieli szanse na tasiemce i resztę tych paskudztw. Żadne to odkrycie i nic szokującego.

Gość musztarda
A kto mówi o gotowaniu? Wystarczy myć.

Gość tequila eheee
łał ameryki nie odkryłaś każdy głupi to wie

Chodzi oczywiście o tasiemca bąblowatego (bąblowiec, bąblowica). BARDZO niebezpieczny pasożyt. Wystarczy poczytać w necie. Rzeczywiście przenoszony przez lisy. Słyszałam w radiu, że jagody należy umyć detergentem, np. mydło, choć pewnie uznają to niektórzy za przesadę i głupotę. Jaja tego tasiemca są bardzo trudne do zniszczenia, objawy mogą pojawić się dopiero po wielu latach, lecz wtedy może być już za późno na leczenie. Poczytajcie w internecie na ten temat. Nie sądzę, żebyście po tej lekturze zjedli niemyte owoce leśne.

w tamtym roku juz o tym trąbili przez cały sezon, tylko głuchy o tym chyba nie słyszał

Gość LiYahyyyyyyyyy
e tam bzdury, mozna jeść surowe tylko trzeba dobrze umyc

Gość to biologii już nie uczą w szk
Od kiedy tasiemiec roznosi się przez mocz??? :-O I jak wysoko może sikać taki mały lisek??? Maliny rosną dość wysoko...

Gość mloda gniewna
taa przegotowac.. mam jagody przegotowac i je wpierdlalc takie? nielza schiza..

widziałaś dorosłego lisa? nie jest mały, tylko jak średniej wielkości pies, powiedzmy prawie jak spaniel a człony tasiemca, z jajami, są w kale zwierząt (i ew. ludzi) a nie w moczu, gdyż zwierzę to pasożytuje w układzie pokarmowym a nie moczowym