Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 janowa

kelnerka-potrzebuj臋 pomocy

Polecane posty

Go艣膰 janowa

Witam, nied艂ugo zaczne prac臋 jako kelnerka w pizzeri -pubie, i szcerze powiedziawszy nie potrafi臋 nic;| moze mi ktos powiedziec jakie s膮 obowi膮zki? np jak sie nosi tac臋 itp

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 maturka4
Chyba szef w trosce o w艂asne dobro, cho膰 troch臋 ci臋 podszkoli

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Wprawisz si臋.Trzeba na wyczucie.We藕 tac臋 w domu i par臋 szklanek zanie艣 do drugiego pokoju.A z pizz膮 chyba nie b臋dziesz mia艂a problemu.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pami臋taj aby nie stawia膰
tacy na stoliku klient贸w - je艣li nie dasz rady zestawi膰 trzymaj膮c tac臋 w r臋ku to lepiej postaw j膮 na stoliku obok (oczywi艣cie je艣li jest pusty) i tak podawaj. I u艣miechaj si臋, b膮d藕 mi艂a i uprzejma, bo jak klient zapami臋ta nieuprzejm膮 obs艂ug臋 to nie wr贸ci, nie m贸wi膮c o tym, 偶e nie da napiwku. Ja by艂am kelnerka bardzo kr贸tko,w艂a艣ciwie to zast臋powa艂am kole偶ank臋, a by艂am zielona totalnie. wszyscy to widzieli i z lito艣ci chyba dawali napiwki, bo rzeczywi艣cie si臋 stara艂am, ale na d艂u偶sz膮 met臋 by to nie przesz艂o. To jest bardzo ci臋偶ka praca wbrew pozorom.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pami臋taj aby nie stawia膰
i naucz si臋 co jest w karcie, co w jakiej pizzy, albo np. jakie pizze s膮 bez miesa, jakie z rybami itp. - nie wszystkim si臋 chce czyta膰 kart臋, a nic tak nie robi obciachu knajpie jak obs艂uga, kt贸ra nie wie co w lokalu si臋 podaje - nawet je艣li to jest pizzeria.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nie b贸j nic
jeste艣 z krk??

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
nauczysz sie wszystkiego:) to 艂atwa praca...ucze sie w technikum hotelarskim i nie chcialabym wykonywac innego zawodu:) a jakich rad mog臋 ci udzielic... hmm trudne pytanie. musisz sie dobze prezentowac, nos wygodne buty, tace trzymaj tak jak ci wygodnie, trzeba schludnie wygladac, nie zwracac uwagi na irytujacych klijentow- trzeba zacisnac zeby i pracowac dalej bo "klijent nasz pan". podstawowe obowiazki to utrzymywac czystosc na stolach, barze, zapleczu, polerowanie szk艂a i sztu膰c艂贸w, uzupelnianie np serwetek...Trudno mi powiedziec cos jeszcze, bardzo duzo jest takich szczegulowych czynnosci:)..zadaj mi konkretne pytanie a postaram sie odpowiedziec:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 janowa
no w艂a艣nie t膮 tace si臋 trzyma w jednej r臋ce i np napoje si臋 druga podaje tak? najgorsze jest to ze nie umiem obs艂ugiwac kasy fiskalnej a chyba przeba;/

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ytsdgvh
kelnerka to wcale nie latwa praca:O ... sama sie ucze w technikum hotelarskim ale nierozumiem co ma kelnerka do zawodu hotelarza?:O

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nie b贸j nic
je艣li to ju偶 jaka艣 fajniejsza kanjpka to pewnie b臋dziesz pracowa艂a na spejalnym programie kt贸ry j膮 te偶 obs艂uguje, nauczysz si臋. nie panikuj chyba im nie powiedzia艂a艣 偶e wsyztsko umiesz? b臋d膮 ci臋 dziecko uczyc wszytskiego.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
naucz膮 ci臋 tego... na poczatku bedziesz miala taryfe ulgowa...tam z czasem zaczniesz nosic tace w 1 rece zamiasc w 2... nauczysz sie nosic z czasem np 3 talerze na raz albo i 4 . Mysle ze nie powinnas sie az tak przejmowac tym:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ytsdgvh
napewno cie tam naucza...chociaz ja kiedys poszlam do jednej pracy i nikt nic mi nie chcial wytlumaczyc:O mysleli ze to wszystko jest takie oczywiste i juz to powinam umiec:(

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
no ja sie ucze w technikum hotelarskim i zawody do jakich przyuczaja w naszej szkole to barman, kelner, i te stanowiska ktore sa w hotelu, no i moze swoja dzialalnosc prowadzic

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ytsdgvh
no to fajnie masz....no wsumie ja teraz tez bede miala obsluge konsumenta to moze tez sie naucze:P ale jestem za nerwowa do takich rzeczy

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ja nigdy nie daj臋 napiwk贸w

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pami臋taj aby nie stawia膰
Tak, ale 偶eby si臋 nauczy膰, to najpierw kto艣 musi pokaza膰 co i jak. Mi tam gdzie zast臋powa艂am t臋 kole偶ank臋 nic nie pokazali, o ten system z zam贸wieniami i kas膮 musia艂am si臋 upomnie膰 偶eby mi wyt艂umaczy艂y, bo pierwszy raz co艣 takiego na oczy widzia艂am. Zreszt膮 tam same z przeproszeniem pizdy pracowa艂y, a "menad偶erka" to ju偶 w og贸le najgorsza z nich by艂a. Pewnie my艣la艂y, 偶e chc臋 je wygry藕膰, dlatego mi nie pomog艂y. Alle miejmy nadziej臋, 偶e autorce trafi si臋 milsza atmosfera pracy.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pami臋taj aby nie stawia膰
A ja w艂a艣nie od czas贸w tego do艣wiadczenia z kelnerowaniem zawsze daj臋 napiwki, no chyba 偶e obsluga jest fatalna i np. nie podchodzi do stolika, nie wie co w karcie, albo uskutecznia sobie pogaduszki i olewa klient贸w. wtedy nie daj臋. Ale jak kto艣 si臋 stara, to nawet jak co艣 pomyli w zam贸wieniu, albo co艣, i wida膰 偶e to pierwszy dzie艅 w pracy, to i tak daj臋 napiwek.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
radze wejsc na internet i wpisa膰 w googlach zasady obs艂ugi konsumenta...bo to jak obchodzisz sie z klientem w duzej mierze zalezy od jakosci restauracji todziez pizzeri oraz sali konsumenckiej zewn臋trznej i wewn臋trznej,musisz opanowac podstawowe techniki podawania zup,da艅 drugich,przystawek,aperitif贸w...musisz wiedziec z ktorej strony nalezy postawi膰 tace z pieczywem,gdzie powinny byc rozmieszczone widelce do ryb do dania g艂ownego,mi臋s,deser贸w,艂yzki,noze itd...jezeli chodzi o tace,reke musisz 3mac zawsze na jej 艣rodku (pod spodem) bo inaczej to co na niej bedzie spadnie Ci,nosz膮c same talerze z jedzeniem(bez tacy) nie wpychaj paluszk贸w za wr臋bki bo to nieestetyczne(choc wygodne)...pamietaj ze kelner musi potrafic nosic do 5 talerzy na obu r臋kach,dwa pomiedzy palcami jednej d艂oni plus jeden na r臋ce i dwa w drugiej d艂oni pomiedzy palcami,bo 5 talerzy nie postawisz na tacy(musia艂膮by byc ogromna)...musisz tez pamietac kto zamawia艂 dan膮 potrawe i z ktorej strony sie to robie(nie wszystkie potrawy podaje sie z tej samej strony)...poza tym badz usmiechnieta i mi艂a...to podstawy...mysle ze wystarcza:D:D:D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 botwinka
Autorko-nauczysz si臋,bo widz臋 ,偶e masz dobre ch臋ci.Pocz膮tki s膮 trudne w ka偶dej pracy.Pracowa艂am ju偶 w tym zawodzie.Ci臋偶ko i niewdzi臋cznie.Mam nadziej臋,偶e Tobie si臋 spodoba.POWODZENIA!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marrrakuja
pracowa艂am pol roku jako kelnerka, bardzo fajne zajecie, w zaleznosci od miejsca i tego jacy klienci sie tam zjawiaja oczywiscie:) choc tak jak juz bylo napisane czesto bardzo ciezka i niewdzieczna praca, ktora nieraz nadszarpuje mocno nerwy. przynajmniej ja nieraz mialam ochote wywalic z tacy w leb przez ramie dla niejednego gburnego klienta, ale na szczescie wiecej jest takich z ktorymi milo sobie pogadasz i nawet czegos sie dowiesz i nauczysz;) to co jest najwazniejsze i co mnie osobiscie uratowalo z niejednej opresji to szczery usmiech, swobodna rozmowa i szczerosc. nie bede mowic ile razy z moim uroczym usmiechem prezepraszalam klientow ze czegos nie wiem albo pomylilam no bo dopiero zaczynam, jescze sie nie lapie do konca i tak mi glupio i przepraszam i prosze sie nie zrazac reszta dziewczyn jest na prawde super kelnerkami a ze mna nie wiem co jest, mam taki okropny dzien ale bardzo zapraszam jutro i obiecuje ze wszystko bedzie tak jak trzeba i bla bla bla:P ale powiem wam ze czesto dzialalo, ludzie ktorzy na poczatku patrzyli wzrokiem mowiacym "nie gadaj tu tyle mala i tak zaraz pojde do kierownika" zaczynali sie usmiechac (czasem niemrawo nie powiem) i atmosfera robila sie calkiem mila, zosdtawiali pare zlotych i czesto widzialam tych ludzi spowrotem:) a wiec poki sie nie nauczysz wszystkiego, to staraj sie byc uprzejma dla najgorszego chama, z ludzmi czasem trzeba pogadac, zeby zobaczyli ze na parde sie starasz i ze nie powinni sie ciebie czepiac:) choc wiadomo ze nie na wszystkich to dziala ale coz... no i staraj sie mimo wszystko jak najszybciej nauczyc choc pare rzeczy pod rozne gusta i jak ktos sie wacha od razu proponuj mu ze 2 dania czy napoje ktore znasz, nawet jesli sa to jedyne rzeczy ci znajome;) pewnosc siebie, czesto na wyrost tez dziala cuda:) powodzenia

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marrrakuja
poza tym no nie opieraj sie o krzeslo ani stol osoby od ktorejbierzesz zamowienie, nie zaczynaj rozmowy z nawet mlodszymi od siebie osobami na ty, nie ukladaj talerzy na stole jeden na drugim tylko ukladaj je na rece, podaje sie z prawej zabiera z lewekj strony klienta, nie zabieraj talerza jednej osobie jesli reszta jescze je no nie wiem mow zawsze smacznego i spytaj sie czy smakowalo jak skonczy (ale to zalezy jak ocenisz klienta, nie kazdy lubi gadac z kelnerem), no i badz mila:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 janowa
hej dzieki wam dziewczyny mi艂o mi sie czyta艂o napewno pomog艂y艣cie mi duzo:) pozdrawiam

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
praca kelnerki to nie jest 艂atwa praca, pracowa艂am w klubie, pizzeri i wsz臋dzie by艂o masakrycznie!!, kr臋gos艂up mi wysiad艂 :) obsluga klient贸w jest wa偶na-od tego zale偶a Twoje tipy ;))

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 fdffff
dziewczyny a na ktorej r臋ce trzymacie tace? je艣li jestescie prawor臋czne to na prawej czy lewej?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 errrrrr
mam do艣膰 g艂upie pytanie :) Chodzi mi o wydawanie reszty.... obawiam si臋, 偶e mog臋 mie膰 z tym k艂opot :/ my艣lalam o pracy w艂asnie jako kelnerka w pizzeri. Jak tam wygl膮da sprawa z wydawaniem reszty? Dajemy klientowi rachunek, on daje nam jak膮艣 kwot臋 i my p贸藕niej wbijamy to na kas臋 i wiemy ile mu wyda膰? a napiwki? Jak klient daje jak膮艣 sum臋 i m贸wi "dzi臋kuje" to znaczy 偶e mamy nie wydawa膰 reszty? Jestem zielona w temacie, wi臋c b臋d臋 baaardzo wdzi臋czna za wszelkie t艂umaczenia :))

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×