Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anilaska84

Wysokie TSH i w normie fT3 i ftT4 a ciąża

Polecane posty

Gość anilaska84

Witam was wszystkie. Otoz jestem w 6 tyg mw ciazy i robilam wyniki i wszystkie sa w normie poza TSH, bo mam za wysokie. Slyszalam ze to jest czesta przyczyna poronien. Tak strasznie sie boje. Czy juz teraz dobrze jest brac jakies leki na tarczyce czy co z tym zrobic? Ide w piatek dopeiro do lekarza z tymi wynikami.

no zanim do lekarza nie pojdziesz to lekow i tak brac nie bedziesz bo sa na recepte... jaki wynik masz tego tsh... czy powoduje poronienia to akurat bardzo indywidualny przypadek.. ktory to tydzien ciazy??? po prostu masz niedoczynnosc tarczycy-da sie z tym zyc-wazne zebys przynajmniej podczas ciazy przyjmowala hormony gdyz ich brak moze spowodowac wady rozwojowe u dziecka... ja tez mam niedoczynnosc i to calkiem spora a urodzilam 2 zdrowych dzieci wiec nie martw sie na zapas...

aha doczytalam 6 t.c... no nic innego ci nie pozostaje jak czekac ale mysle ze wszystko bedzie ok... mialas jakies plamienia do tej pory???

Gość anilaska84
dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. TSH mam 5.38 a norma jest do 4.00 Nie mialam zadnych plamien do tej pory. A Ty widze ze mialas podobna sytuacje do mojej. Tak Ci zazdroszcze ze urodzilas zdrowe dzieciaczki. Od kiiedy zaczelac brac hormony? Od poczatku ciazy czy od ktorego tam tygodnia ciazy, bo cos tak wyczytalam na jakims forum.

o niedoczynnosci tarczycy dowiedzialam sie w 4 m-cu drugiej ciazy i to tylko dlatego ze zrobilam badania bo nic mi nie dolegalo... tyle ze moje tsh wynosilo blisko 9 wiec twoje jeszcze nie jest takie straszne... zdaniem endokrynologa do ktorego chodze z dziecmi to nawet moja niedoczynnosc jeszcze nie jest takos szczegolnie znaczaca... i od tamtej pory biore hormony-w ciazy troche wiecej bo zwieksza sie zapotrzebowanie... takze jak widac w pierwszej ciazy dowiedzialam sie dosc pozno o tym ale syn zdrowy -teraz do zerowki bedzie szedl... przy drugiej ciazy to juz od poczatku bralam...

Gość anilaska84
witam was. Dziekuje za odpowiedzi. Tak sie denerwowalam ze wstalam i poszla jeszcze dzisiaj do ginekologa. Powiedzial mi zebym poczekala do 12 tygodnia i jeszcze raz zrobila badania TSH i fT4 i jak nadal TSH bedzie wysokie albo oba to dopeiro zaczac brac hormony. A ja sie pytam czy nie trzeba juz zaczac brac to powiedzial ze absolutnie nie. Ze jak fT4 mam dobre to malenstwo jest chronione obwodowo. Juz sama nie wiem jak to jest i czy nie powinnam juz zaczac lykac czegos.

Gość to tylko jaaaaaaaa
jak zrobilam bete hcg rzeby potwierdzic ciaze to przy okazji zrobilam tsh tez wyszlo cos ok 5,5 zamrtwilam sie ale dostalam wieksza dawke lekow po 3 m-cu zrobilam znow tsh ponad 8,5 strasznie sie balam ale w koncu sie uregulowalo naszczescie nic sie dzidzi nie stalo i jest zdrow jak ryba a juz sie naczytalam roznych glupot moja rada słuchaj endokrynologa on najlepiej sie zna i nie czytaj nic w necie:P

Witajcie ja tez jestem w 11 tc i TSH wyszło mi 5,17 lekarz przepisał mi Letrox .Bierze to któras z Was? Boje sie o ciaze bardzo...

ja mam niedoczynnosc... od 14 lat biore eutyrox w roznych dawkach... od roku jechalam na dawce 75 az do 15 tyg ciazy kiedy to nagle mi skoczylo na prawie. od rrazu polecialam do endo i kazala zwiekszyc dawke na 125 + jod dodatkowo bo to dla dziecka. za tydzien mam skontrolwac tsh i ft4 ... juz mam corke wiec wierze ze bedzie dobrze!!!! mnie natomiast martwi ten dodatkowy jod! pisza na necie ze przy niedoczynnosci jodu sie unika ! a ona mi kazala brac ... w 1 ciazy nie musialam (choc lecyzlam sie gdzie indziej) ... ja na Twoim miejscu juz bym brala eutyrox ... nie czekalabym do konca 12 tyg bo z corka jak bylam w ciazy to od razxu mi skoczylo tsh i od razu endokrynolog (w szpitalu na podtryzmaniu wtedy lezalam z plamieniami) kazala mi zwiekszyc dawke!!!!!

Gość to tylko jaaaaa
nie bojcie sie dziewczyny brac leutroxu albo euthyroxu:) to nie jest nic takiego to uzupelnienie hormonow ktorych brak w organizmie jesli lekarz tak zaleci to musicie mu ufac i kontrolowac tsh co jakis czas w ciazy robilam to srednio raz na 1-2 m-ce juz przed ciaza 3 lata bralam euthyrox

w ciąży tak samo jak przed ciążą trzeba brać hormony! to podstawa, dzidziuś od 12 tyg już sam sobie produkuje hormony do tego czasu musi zdać się na swoja mamę :)

Gość porcelana86
Ja planuję dzidzię, ale choruje na niedoczynność (skutek otrzymania jodu radioaktywnego), byłam u lekarza i okazało się, że moje tsh wynosi 26! Lekarz zabronił mi zachodzić w ciążę, boję się, że nie będę mogła mieć dzieci.

Gość wisienka83333333
ja mam tsh 4,20 , prolaktyne 16 a po obciążeniu 20 razy większą , chcę zajść w ciąże lekarz powiedział że powinnam brać luteine i euthyrox ale ja kiedyś brałam euthyrox bardzo chudłam i wymiotowałam po nim, co mam zrobić ? nie ma nic innego >:

Gość jest LETROX
ale czy na pewno wymiotowałaś po euthyroxie? jeśli nie uregulujesz pracy tarczycy, a bez leków się nie obejdzie, to nie ma szans na ciążę, prawidłową ciażę

Gość jest LETROX
jeśli TSH spadnie, to jest bardzo prawdopodobne, że i prolaktyna samoczynnie się obniży dlatego, że jedno jest powiązane z drugim

Gość wisienka83333333
tak po euthyroxie wymiotowałam i bardzo głowa mnie bolała jak przestałam brać to wszystko przeszło ale tsh odrazu skoczyło

Gość jest LETROX
a jak długo przyjmowałaś euthyrox i jaka dawkę?

Gość wisienka83333333
jestem bardzo szczupła a po tym leku dalej chudłam waże 48kg mam 168cm , żeby zajść w ciąże musze troszke przytyć , jem dużo ale to żarcie znika , mam 28 lat skończone już czas na dzidzie , cykle mam jak w zegarku co 28 dni ale 2 dni okres zawsze trwa , zastanawiam sie czemu lekarz przepisuje mi euthyrox skoro nie stwierdził ani nadczynności ani niedoczynności tarczycy, inne badania mam w normie ...

Gość jest LETROX
skoro masz TSH 4,20 to jest ewidentna NIEDOCZYNNOŚĆ więc nie rozumiem dlaczego twierdzisz, że lekarz jej nie stwierdził jest wynik TSH i jak na dłoni widać, że jest niedoczynność to jak było z tą dawką i jak długo brałaś euthyrox?

Gość wisienka83333333
najmniejszą dawke euthyroxu brałam przez 3 miesiące , czułam sie okropnie serce mi waliło jak młot wymiotowałam głowa mi pękała ale tsh spadło z wtedy 4,80 do niecałych 3 , a teraz mam 4,20

Gość jest LETROX
nie sądzę byś musiała przytyć by zajść w ciążę sama ważyłam 50 kg przy 169 cm wzrostu, gdy zachodziłam w pierwszą ciążę i nie było najmniejszego problemu ani z zajściem w ciążę ani z donoszeniem jej jeśli z natury jesteś taka szczupła, to nie ma żadnego problemu tutaj

Gość wisienka83333333
ginekolog twierdził że skoro usg tarczycy jest ok i ft3 ft4 też to nie ma u mnie ani niedoczynności ani nadczynności

Gość wisienka83333333
bardzo sie boje że dziecko będzie chore bo nawet jeśli wezme ten lek to jak będe sie czuła tak paskudnie to dziecku też może coś sie stać ,dupa jestem a nie baba >:

Gość jest LETROX
tylko, że od leczenia tarczycy jest ENDOKRYNOLOG a nie GINEKOLOG i wierz mi, że przy wyniku TSH 4,20 nie można mówić o prawidłowej pracy tarczycy jeśli chcesz zajść w ciążę Twoje TSH powinno oscylować około 1 tak czy siak niedoczynność jest i powinnaś ją wyprowadzić na prostą zanim zajdziesz w ciążę, bo chyba znasz konsekwencje dla płodu jakie niesie ze sobą nieleczona niedoczynność u matki? chyba chcesz urodzić zdrowe dziecko?

Gość wisienka83333333
jak byłam młodsza (16lat) też brałam euthyrox co jakiś czas tsh mi podskakiwało zawsze dostawałam tą samą dawke po 3 miesiącach jak sie unormowało lekarz kazał mi odstawiać i tak wkółko

Gość jest LETROX
koniecznie zmień lekarza! niedoczynność tarczycy jest najczęściej choroba przewlekłą (bardzo rzadko się zdarza by się cofnęła samoczynnie) i trzeba ją leczyć już do końca życia radzę Ci poszukać dobrego endokrynologa, bo to co opisujesz woła o pomstę do nieba:O jeśli już w wieku 16 lat miałaś problemy z tarczycą, to nie ma szans na to byś była zdrowa bez przyjmowania leków

Gość wisienka83333333
jakby coś było dziecku w życiu bym sobie nie darowała, pójde do innego lekarza pokaże wyniki i pewno mi go przepisze, a czym sie różni letrox od euthyroxu ? nigdy nie miałam letroxu

Gość jest LETROX
tak naprawdę jest to jedno i to samo, ale być może Letrox będzie Ci bardziej służył

Gość wisienka83333333
zamierzam zapisać sie do endokrynologa na pilczycach we wrocławiu podobno są tam naprawde dobrzy lekarze , mój brat kiedyś bardzo chorował miał tsh ponad 6 ale ft3 i ft4 też złe i tarczyce mocno powiększoną , dziś u niego jest ok wszystkie badania ma w normie mimo to odczuwa często silne duszności , jutro pojade na pilczyce powiem jaka jest sytuacja mam nadzieje że mi pomoże ...