Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość walijjka

za duża główka płodu

Polecane posty

Gość walijjka

Wróciłam właśnie z usg. Lekarz zapewniał, że wszystko jest ok ale martwi mnie to że wymiary główki BPD i HC są o tydzień późniejsze niż reszta ciałka:( Jestem w 20 tygodniu. Czy ktoś się spotkał z czymś takim?:(

zawsze są widełki, które powinny być podane obok zdjęcia usg - jeśli się mieścisz w nich, to wszystko ok :) Moja ma na przykład długie nóżki i zawsze wychodzi, ze ich długośc jest około 1, 5 tygodnia większa, a wiedłki mają rozpietośc 3 tygodni (7 miesiąc)

Gość walijjka
Niestety u mnie nie ma takich widełek podanych a martwie się że jeśli już teraz główka jest za duża to co będzie pod koniec ciąży:(

Gość nie przejmuj się
nie schizuj ! ja miałam tak samo na usg w 21 tc, główka o dwa tygodnie do przodu w stosunku do długości kości udowej, lekarka twierdzi, że dzidziuś wspaniale się rozwija i wszystko ok. następne usg w 30 tc. Poczytaj o rozwoju płodu, teraz najbardziej rozwija się mózg, dlatego główka duża, potem się wyrówna :)

Gość walijjka
Poważnie piszesz z tym mózgiem?:) Bałam się że jeśli teraz jest o tydzień większa to później to się tylko pogłębia. Zwłaszcza że 3 tyg temu była proporcjonalna:(

nie jest to żadna zasadą, ze teraz to mózg i główka większa, a za jakiś czas coś innego. Po prostu każde dziecko rozwija się inaczej, każde rośnie nieco innym trybem, dla siebie własciwieym (tak jak dzieci w podstawówce - jedno jest niskie, a potem podskakuje w przeciągu krótkiego czasu, inne jest wyskokie, a potem staje w miejscu). Wszystko jest ok.

absolutnie nie masz się czym martwić, tym bardziej, że lekarz nie widzi nic złego. Jak miałam robione usg, to też wychodziły różne tygodnie ciąży z pomiarów poszczególnych części np. główki, kości udowej itp

Gość walijjka
Dziękuje wam za pocieszenie!! dzwoniłam do koleżanki która urodziła tydzień temu i mówi że też często miała jakieś odbiegające od siebie wymiary a główka zawsze była za duża wg nich a synek jest zdrowy. Mam nadzieję że u mnie będzie tak samo.

Gość Niedługo będę mamą!
A główka większa az o 4-5 tygodnie od reszty? ;(

Gość iiiwwwooonnna
u mnie tak było, że byla różnica 4 tygodni, już urodziłam, dziecko jest prześliczne i zdrowe, z czasem wszystko się wyrównuje i na usg często źle mierzą. także się nie przejmuj. ja tez wpadłam w panikę, ale okazało się, że wszystko jest ok.

Jestes w 20 tyg ciązy i nadal mówisz o swoim dziecku "płód" ? Jest to tak bezosobowe, tak nieczułe ze aż przykro mi sie zrobiło. Ja od początku nosiłam pod sercem moje dzieci a nie płody !!!

Gość iiiwwwooonnna
dla pewności zrób usg gdzie indziej, a jak chcesz wiedzieć jak wygląda dziecko to zrób 4D, drogie ale warto :-)

Gość Niedługo będę mamą!
Chodze prywatnie, więc teraz mam usg 3d i 4d co 2 tygodnie wykonywane, bo to juz 35 tc. Dziecko wydaje sie mega puculowate na buzi... Ale lekarka mowi, ze wszystko w glowie jest w normie, ok, wiec moze taka jej uroda... Ale te 5 tygodni mnie przeraza

Gość brum brum narty
wiecie, co dziwi mnie oburzenie niektórych... A co to nazwanie dziecka w brzuchu płodem jest jakieś obraźliwe??? A jak ma mówić??? dzidziuś??? Przecież to prawidłowa nazwa

Gość brak sil, no brak
poprawna nazwa to FASOLKA:O

Gość brum brum narty
no tak, zapomniałam o fasolce:)

Gość brak sil, no brak
;)

Gość Miraculum5
Dla mnie w ogóle jest nie na miejscu pouczanie, obrażanie kogokolwiek w związku z tym jak nazywa swoją ciążę, jej etapy itp. Ktoś chce dziecko, mówi dziecko, ktoś płód, mówi płód, ktoś chce fasolkę, groszka, guziczka, to mówi tak. I nie ma co dyskutować.

Czy na kafeteri znajduja sie osoby które potrafią czytac ze zrozumieniem? Gdze ja pisze o fasolkach. Piszę o dzieciach. Napisałąm że dla mnie jest to dziwne ze matka mówi o swoim dziecku płód ... a tu zaraz nagonka półinteligentnych i pozbawionych empatii osób.