Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

LiFiii

Co mogę ugotować mi i mężowi na obiad aby synek też mógł zjeść ?? 9m-cy ????????

Polecane posty

Dajcie jakieś szybkie i łatwe przepisy :) kiepska jestem w gotowaniu :P Aby mój syn 9m-cy nie musiał już jeść słoiczków tylko zjadł to co my. Najwyżej jemu odłoże a nam doprawie na koniec itp... ...i nie tylko zupy, bo mąż nie lubi :o

Gość fgvfgdfgfdg
to może napisz co maluszek może jeść, będzie nam łatwiej:)

Nawet nier muszą byc typowe przepisy tylko np, ze moge makaron użyć i coś tam coś tam :P to już coś z tego wymyślę.........

Nie jest alergikiem, do tej pory jadl sloiczki rozmaite i nic sie nie dzialo... Kaszki tez je przeróżne i soczi tez różno smakowe i jest ok :) Tyle, ze jest na bebilonie Pepti, bo w 2miesiacu zycia - niby skaza białkowa...

Gość 2345yjnfdb vc
marcelina1979 taki przepis to .................. toooo nawet nie napiszę gdzie sobie wsadź :classic_cool:

Gość upujęee

marcelina podała bardzo dobry przepis :) Poza tym myślę, że rosołek (akurat dziś niedziela), na skrzydełku z indyka, z marchewką może spokojnie zjeść. Troszkę soli, troszkę pieprzu, marchewkę, obrane mięsko z indyk i trochę zielonej pietruchy zmielić, zalać rosołkiem i już :D

Gość halllooooo
jeszcze jakieś pomysły? Też skorzystam

zupę jarzynową mozesz ugotować. na drobiu jakimś, zkalafiorem czy z czymś tam co Ci w ręce wpadnie

Gość o kurka wodna
soczewicę czerwoną . Super pożywna i zdrowa zupa jednogarnkowa ..

Dzięki, dzieki dziewczyny... ale co do tak skomplikowanych nazw jak soczewica jakaś tam to proszę o rozwiniecie jak to zrobić :) Tak jak pisałam jestem kiepska jeśli chodzi o gotowanie :P

Gość o kurka wodna
soczewicę gotujesz na miękko ( czerwona szybko się gouje i jest lepsza dla takiego maluszka) do tego robisz wywar z warzyw z ziemniakami , przyprawiasz delikatnie sosem sojowym . Dziecku miksujesz chyba ze je już "twarde" a wam doprawiasz na ostro np chilli , możesz też dodać koncentratu pomidorowego i ząbek czosnku

Gość o kurka wodna
aaaa jak gotujesz soczewice nie musisz dodawać mięska bo soczewica zawiera dużo białka

a Ty wprowadzasz wszystko zgodnie ze schematami? bo ja się nie znam. ale moje dziecko ma 7 miesięcy i zjada już te zupy wszystkie co i my. ja nie wiem dokładnie co się kiedy wprowadza. ale jakąś pomidorówkę to chyba można, czy krupnik- bo nawet widziałam taki w słojach. makaron z sosem pomidorowy.. no sporo tego jest w sumie. moze ryż z kurczakiem ,i masłem. do tego marchewę dodać można

Nie trzymam się kurczowo schematów. Nie bardzo się na tym znam. Moje dziecko lubi wszystko i może wszystko. Zje każdy słoik: czy pomidorową czy ostatnio fasolka z jakimś tam mięsem. Ogólnie kupuję PRZERÓŻNE słoiki i NIGDY nie było jak aby nie zjadł, bo mu nie smakuje :) także możecie pisać różne i wymyślne przepisy (tyle by były łatwe) :D

Gość o kurka wodna
alonuszka . a z jaką kaszą robisz krupnik ??

Gość o kurka wodna
czytałam ze małym dzieciom ( a tym bardziej niemowlakom) nie powinno się podawać kaszy jęczmiennej . Kasza ta jest super zdrowa dla dorosłych ale dla małych dzieci jest za twarda i może podrażniać jelita .

Gość o kurka wodna
lepsza jest jaglana

roznie ludie mowia.jedni mowia ze trzeba z tym czy tamtym uwazac a inni- mowie o pediatrach- ze mozna wszystko.moje dziecko dobrze sie czuje

.......a jeśli chodzi o ryż to moge podawać zwykły biały czy brązowy ??? (9m-cy dziecko)

Gość o kurka wodna
ponoć lepszy ryż brązowy ale biały też może być . Przynajmniej krócej się gotuje :P A możesz też kupić dziecku makaron razowy . Nie jest za dobry przynajmniej mnie nie bardzo smakuje ale moje dziecko wcina , a jest duużo zdrowszy :) Alonuszka mnie lekarz zalecił sadzanie dziecka i podpieranie poduchami a wszyscy fizjoterapeuci to odradzają . Tak samo z kaszą . Dietetycy odradzają .

no mowię- różnie to bywa. a ryż też brązowy gotuję. a kasze to raz od święta dostaje o ja za krupnikiem nie bardzo...

Gość o kurka wodna
ja kupiłam ryż brązowy podłużny , ale rzadko go używam bo 40 minut się gotuje . Ale jest przepyszny :)

mozna tez kupic taki paraboliczny co gotuje sie nie wiele dluzej i jestsuper bo nie da sie go rozgotowac.nawet moja siostra nie potrafi;) a to juz kulinarnyantytalent

Gość muminekkkkk
dania bezmięsne takie jak soczewica czerwona bez mięsa to dla mojego męża są daniami na deser.

Gość Karolineczka Laleczka
co to jest ten makaron razowy? Gdzie go kupie i ile kosztuje ??

Gość o kurka wodna
Makaronu razowego poszukaj na zdrowej żywności , albo żywności dla diabetyków . Jest on ciemniejszy niż normalny makaron . muminekkk :D Mój też lubi mięsko i woli zupę soczewicową na wołowince ,ale jak robie dla dziecka to robie bez mięsa bo lekarka kazała nam uważać na białko . Takim małym dzieciom nie powinno się go serwować za dużo . To tak jak z jajkiem. Jak je jajko na śniadanie to obiad już powinien być bezmięsny :)