Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Samotna mama...

Pytanie do samotnych matek

Polecane posty

Gość Samotna mama...

Witam. Mam 24 lata i jestem samotną matką 4-letniego chłopczyka. Od kwietnia nie mieszkam z mężem a ten uchyla się od obowiązku łożenia na dziecko. Raz na dwa tygodnie, gdy to zabiera go na weekend kupi mu lody, zafunduje posiłki i zabawkę za 20 zł i uwaza, że to jest szczyt jego (dziecka) potrzeb. Żali się, że na nic go nie stać (ja zarabiam znacznie mniej a sama utrzymuje siebie i synka). Wyprowadziłam się od męża, ponieważ związek ten był tragedią. Mąż używał przemocy wobec mnie na oczach dziecka, nadużywał alkoholu i nie szanował swojej rodziny. Teraz za rozpad tej "rodziny" obwinia mnie. Przez cztery lata życia nie osiągnęlam nic, teraz po trzech miesiącach mam dobrą pracę, plany na życie i jestem szczęśliwa. Nasz syn zaczął w końcu poprawnie mówić, rozwijac się lepiej i jest bardziej otwarty i "grzeczny". Zniama jest niesamowita. Nie mam chęci zemsty na tym człowieku, chcę tylko móc dalej żyć spokojnie i normalnie funkcjonować. Mąż wciąż dokucza mi, wyzywa i ubliża, nie może ścierpieć, że stać mnie na to by samodzielnie ubrac siebie i dziecko czy wyzywić. Wynajęlam pokój, bo na mieszkanie mnie nie stać, jednak jest to najem na zasadzie pomocy w utzymaniu domu w zamian za mieszkanie. Osobiście staram się podtrzymywać nikłe, ale rosnące więzi między ojcem i synem, sama inicjuję spotkania czy weekendy u taty. Podczas kazdorazowego spotkania z męzem dochodzi między nami do ostrej wymiany zdań i obelg z jego strony oczywiście przy dziecku. Od kwietnia nie wymagałam od męza żadnych pieniędzy w żadnej formie. Gdy zostawał z dzieckiem na wekend czasem nawet robiłam zakupy czy dawałam mu pieniądze na jedzenie dla niego. Mąz od tego czasu dał mi w formie gotówkowej jakieś 200zł, może nawet nie tyle. Teraz chcę się rozwieśc i wnieść sprawę o alimenty. Nie chcę orzekać winy męza, nie czuję się na siłach by dowieść swoich racji, zwłaszcza że kryłam się z przemoca i alkoholizmem w naszym domu. Nikt nic nie wie na ten temat, ludzie widzą tylko, że wyprowadziłam sie nagle, mąż twierdzi (nieprawdziwie), że zostawiłam go dla kogoś, że jestem czyjąś utrzymanka i ze zawsze obchodziły mnie tylko jego pieniądze (których szczerze nie ma i nie miał). Robi z siebie ofiare moich intryg podczas gdy sam oczyścił się nawet przed samym sobą z winy i odpowiedzialności za swoje czyny. Nie chcę od męza dużych pieniędzy. Chciałabym tyle, by starczyło na opłacenie przedszkola i na jakąś symboliczną zabawkę co miesiąc z tych alimentów. Resztę chcę oplacac sama bo chce być niezalezna i samodzielna. To było uzasadnienie mojego pytania, jesli komuś chciało się czytać to wszystko to gratuluję. Ale teraz mam pytanie: - Czy pozew o alimenty mogę wysłać pocztą (poleconym)? - Chce zwolnić się z kosztów procesu, ale nie chcę by mąz zapłacił całośc tej kwoty. Czy wobec tego mogę wnieść o podział kosztów i o zwolnienie z mojej części? - Czy podczas składania pozwu musze coś zaplacić? (jeśli go wysyłam to jak?) Powiedzcie, jeśli wiecie bo nie stać mnie na prawnika i nie mam pojęcia jak inaczej niż od Was dowiedziec się takich rzeczy. Pozdrawiam Was serdecznie Justyna

Gość Samotna mama...
up

Za sprawę o alimenty sąd nie pobiera od matki opłaty.Czy można wysłąać pocztą tego nie wiem, ja zawsze składałam osobiście w biurze podawczym w sądzie w dwóch egzemplarzach (jeden dla sądu, drugi z potwierdzeniem dla Ciebie)