Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Iza_Psycholożka

PLANOWANIE PŁCI DZIECKA - fakty i mity

Polecane posty

Dziewczyny, czytam właśnie wątek o planowaniu płci dziecka i jestem przerażona. Jak można wierzyć w takie rzeczy ??? Każda z takich metod musi mieć podstawy naukowe, a nie wiarę w jakieś magiczne daty. Kiedy urodzi się chłopak ? Wtedy gdy plemnik niesie parę chromosomów XY. Kiedy rodzi się dziewczynka ? Kiedy plemnik niesie parę chromosomów XX. Pytanie jest więc takie: jak rozdzielić takie plemniki. Chromosom Y jest bardzo małym, lekkim chromosomem w porównaniu do X. Plemniki niosące parę XY są więc lżejsze ! Co zrobiliśmy z mężem ? Otóż w wirówce laboratoryjnej odwirowaliśmy obie grupy plemników. Faktycznie, taka metoda wstrzknięcia nie jest może zbyt romantyczna, ale mamy dokładnie taką płeć dziecka o jakiej marzyliśmy. Dziewczyny: nauka a nie zabobony !

Gość fanka Izy
Iza, jesteś moją idolką :D uwielbiam Cię 🌻

Iza, no i slusznie :D po co sie zdawac na los. Z ciekawszych metod to jeszcze stosunek na prawym boku jak chce sie chopca, a na lewym jak dziewczynke (chodzi o "boki" faceta :D) dla bardziej radykalnych - pzawiazywanie sznurka na prawtym/lewym jadrze a dla najbardziej...same sobei dopowiedzcie :D

No widzisz szanta, mieszasz absurdy z podejściem naukowym. W Chinach są firmy które komercyjnie, w podobny sposób, rozdzielają plemniki. W Polsce - nie ma. A ponieważ mój mąż potrafił tak zmodyfikować wirówkę laboratoryjną, zrobiliśmy to sami.

Gość fanka Izy
a jak mąż zmodyfikował tą wirówkę? Może mój też by mógł coś takiego zrobić?

Nie wiem dokładnie, a nie chcę Cię wprowadzać w błąd, bo to bądź co bądź poważna kwestia. Pamiętam tylko, że wirówka musi być z chłodzeniem tak aby zachować temperaturę nie wyższą niż 38 st. C. Co też musiał kombinować z obrotami, bo o ile przy wirowaniu osocza i innych preparatów krwiopochodnych nie ma to znaczenia (obroty mogą być wyższe bo komórki krwi są mniejsze i nie zostaną uszkodzone), to przy plemnikach należało jakoś dobrać prędkość obrotów. Obliczenie grubości warstw zbieranych plemników nie ma już znaczeniabo albo bieżesz warstwę bezpośrednio przy powierzchni, albo na dnie.

Gość fanka Izy
a może by tak wirować w gradiencie gęstości? Dla większej pewności?

Gość ale perodolisz