Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 5-latki do zerówki-NIE

5-latki do zerówki

Polecane posty

Mam 2 dzieci. Chłopca ur. w styczniu 2006 r. i córkę ur. w grudniu 2007 r. Z moich obliczeń wynika że syna może iść jeszcze jako 6-latek do zerówki. Ale córka musi iść do zerówki już w wieku 5 lat. z tego wynika że razem rozpoczną edukację? Pomóżcie mi to policzyć... Jestem przeciwna tej reformie ale nie to jest tematem tej dyskusji...

To syn musi też iść jako 5 latek. Przecież nie poślę ich razem skoro jest między nimi 23 m-ce różnicy. to chyba nie byłoby sprawiedliwe...

Nie mam dzieci, więc może się nie znam, ale nie widzę w tym żadnej niesprawiedliwości. Poza tym Twoje dzieci mają dopiero 2 i 3 latka, więc do tego czasu jeszcze coś może się zmienić.

Źle zrobię jeśli syna poślę jako 5 Latka?

Gość do szkoly biora
wg rocznikow, a nie miesiecy. Kazdy pojdzie ze swoim rocznikiem, mlodsze pozniej o rok.

Gość do szkoly biora
a, nie zauwazylam, ze pewnie sie na jakas reforme zalapia,nie wiadomo jeszcze , na jaką, w kazdym razie zawsze dziala to na zasadzie rocznika

No właśnie się zdziwiłam, że 5-latek do zerówki, ale myślałam, że może ministerstwo coś zmieniło. Byłam przekonana, że skoro ktoś o tym pisze, to ma potwierdzone informacje. Może się mylę?

No tak tyle że syna nie łapie jeszcze obowiązek pójścia do zerówki jako 5-latka, może jeszcze iść jako 6-latek, tyle że pójdzie wtedy z siostrą...

Pewnie w tym,że starsze dziecko w póxniejszym czasie poczuje się urażone,że jest starsze a w klasie jest na równi z młodszym.

Gość wyślij syna wczesniej
będzie miał jeden rok w zapasie jak nie zda z klasy do klasy.;)

Gość
jaki jest problem?

Gość moze najlepiej zapytaj sie
dziecka? ;)

Myślę, że dziecko w tym wieku nie jest w stanie podjąć takiej decyzji chociaż oczywiście można sugerować się jego zdaniem. Myślę, że obowiązek wysyłania coraz młodszych dzieci do szkoły jest bzdurą. Z roku na rok jest mniej dzieci i trzeba kimś te dziury zapełnić.

Gość lolololololola
A mój starszy brat zawsze mówi, że żałował, że rodzice nas razem nie posłali do szkoły, bo miałby kto za niego prace domowe robić ;) Ja tez jestem zdecydowanie przeciwna tej reformie, ale to juz postanowione. Myslę, że wcale nie musi być tak źle nawet jesli trafia do tej samej grupy. A z drugiej strony będa przeciez badac dojrzałość szkolną i jeszcze różne rzeczy moga się okazać... :P

Gość elzbieta 76
Posyłam teraz młodsza córkę do szkolnej zerówki mimo, iz we wrzesniu nie bedzie miala jeszcze 5 lat. Rocznikowo 5, ale urodzona jest w grudniu więc troszke jej bedzie do pelnych 5 brakowało. Córa nie ma obowiązku uczęszczac do zerówki jako 5latek ale myslę, że to bardzo dobra decyzja. Nie chodzi do przedszkola (brak miejsc) a chce miec kontakt z grupą rówieśniczą. Dlaczego nie? Spróbujemy:) Zawsze, w razie potrzeby, mozna zerówkę powtórzyć. Nie widzę problemu w reformie ani tym bardziej w tym, żeby rodzenstwo uczęszczało do tej samej grupy/klasy, mimo różnicy wieku. Teraz bedzie duzo klas zróżnicowanych. Częśc dzieci bedzie starszych a czesc mlodszych.

Gość weeerrrrkkkaa
ja bez reformy poszłam do zerówki w wieku pięciu lat i nie narzekam.

Gość cheaito
witam ja jestem w irelandi i tutaj mja coreczk zaczela chodzic do szkoly w 4,5 lat i bez rozumienia angielskiego radzi sobie swietnie uczy sie literek cyferek i widze ze jest to na dobre wychodzi w polsce nie mialam jak posloac jej do przedszkola i jest za edukacja od 5 roku zycia dzieci na tym nie strac tylko zyskaja\ ania