Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzis spisujemy protokół

czy przy spisywaniu protokołu przedmałżeńskiego ............?

Polecane posty

płacimy za udzielony ślub księdzu i całą oprawę? czy kiedy się płaci:o

Gość hellołł
Płacisz wtedy kiedy załatwiasz czyli dzisiaj,chyba że chcesz po ceremoni ślubnej iść do kancelari parafialnej podpisywać papiery i prz okazji płacić za ślub. A tak pomijakąc ile płacicie księdzu??

aha czyli mogę dziś, albo po ceremonii tylko myślę, ze po ceremonii to nawet nie będzie kiedy... :o ehh nie wiem, nie mam pojęcia 500zł? totalnie się nie znam

Gość hellołł
no właśnie po ceremoni niebardzo... Też nie wiem ile my księdzy damy,ale myśle 500 to spokojnie powinien się tym zadowolić bo mało kto zarabia 500zł na godz. :p A to jest ślub kościelny (mieliście wcześniej cywilny?) czy konkordatowy?? Bo jest różnica jeśli chodzi o kase.

konkordatowy:) a co myślisz, że 500zł to mało?

my placimy na ostatnim spotkaniu, czyli jakos tydzien przed slubem... poki co zaplacilismy tylko za zapowiedzi... mysle, ze 500 zl to sporo, ale to tez chyba troche zalezy od regionu... my damy za msze i zapowiedzi 350 zl do tego 200 kwiaty, 100 koscielny, 150 organistka, czyli wyjdzie nam kolo 800 zl...

Gość hellołł
500 to spokojnie wystarczy jak na konkordat bo to ksiądz załatwia Wam wszystko w urzędzie i też za to płaci :) Tęż biore konkordat za 3 miesiące i nie wiem kompletnie od czego zacząć.O co chodzi z tymi papierami w urzędzie?? :o Co sie tam wybieraz za co się płaci i ile i czy moge iść tam sama bo mój Pan i Władca pracuje i nie będzie sobie urlopu brał specjalnie Też nie wiem kiedy dac na zapowiedzi i ile dać (50zł??) I JESZCZE JEDNO PYTANIE: o co chodzi z tą karteczką ze chrztu.wiem tylko tyle że nie może być starsza niż 3 miesiące ale czy mogę ją wybrać miesiąc przed ślubem

Gość hellołł
aagaa24 za ślub pałacicie i za msze?? :o i za kwiaty?? nie rozumię a kościelnemu to za co??przecież on ma swoją "wypłate" od księdza. za dużo tej kasy przeznaczacie na kościół :o ale to Wasza sprawa

Gość majóweczka_majowaaa
niekoniecznie trzeba płacić już przy spisywaniu protokołu. My płaciliśmy na kilka dni przed ślubem gdy zanosiłam kartkę od spowiedzi. Z zresztą co parafia to inne "przepisy" więc trudno wyrokować czy będziesz musiała dziś zapłacić czy później.

Gość hellołł
no właśnie ! kiedy ta spowiedz i gdzie się tą kartke zanosi i kiedy :O Boże jaka zielona jestem ,jakbym pierwszy raz ślub brała :D :D :D

Gość majóweczka_majowaaa
my drugą spowiedź mieliśmy w czwartek przed ślubem i wtedy zanieśliśmy tą kartkę z podpisem do kancelarii parafialnej. A pierwszą spowiedź to jakoś na 2 miesiące przed ślubem ale nie pamiętam dokładnie :/

Gość 00987890
hellołł-----> 1. idziecie do parafii w której byliście chrzczeni po akty chrztu (jeśli ślub odbywa się w kościele w którym byliście chrzczeni to oczywiście nie trzeba tego wyciąga specjalnie bo oni to już będą mieli) 2. jeżeli jesteście z rożnych miast każdy idzie osobno do usc po akty urodzenia jeśli z tego samego idziecie do usc podpisać papiery potrzebne do kościoła na które czeka sie ok tydzień. z tymi papierami idziecie spisac protokół oczywiscie rozumiem czy juz nauki, i poradnie zycia rodz. macie załatwioną:)

a mzoe by tak pójsc do księdza i się zapytac?? wszystkie papiery do śłubu mają być nie starsze niż trzy miesiące. po trzech miesiącach będą nieważne. najpierw załatwiacie sobie skrócone odpisy aktów urodzenia - każde w swoim USC, kosztują ok. 20 zł, nie trzeba osobiście, mozna przez kogoś z rodziny. z aktami urodzenia i dowodami idziecie do USC juz obojętnie którego, twojego czy narzeczonego, i spisujecie akt ślubu. tam padają pytania czy jest to decyzja swiadoma, jakie beda nazwiska itp drobiazgi. dostajecie trzy akty, płacicie 80zł i na razie spokój z USC. aha, jesli akt ślubu załatwiacie w USC do ktorego podlegacie od dnia urodzenia to odpisu aktu urodzenia nie trzeba zalatwiac. czyli jesli urodzilas sie w miescie X i tam bierzecie ślub, a mlody jest z miasta Y, to on musi sobie zalatwic odpis aktu urodzenia z miasta Y - Ty juz nei, bo Twoje dokumenty i tak są w USC miasta X. do koscioła musicie przede wszystkim załatwic: - akty chrztu - z parafii w których byliście chrzczeni; nie trzeba osobiście, płaci się co łaska, najdroższe co słyszałam to 50zł; najlepiej żeby byly z adnotacją o bierzmowaniu - z reguły są, jesli nie to trzeba załatwic akt bierzmowania z parafii gdzie byliście bierzmowani; - nauki przedmałżeńskie i kurs przedmałżeński - nauki częśc ludzi robiła na religii w liceum i macie z tego zaswiadczenia - generalnie są wazne, chyba ze byly robione 10 lat temu, to ksiądz moze zalecić odświerzenie, ale niekoniecznie; kurs przedmałżeński to poradznia rodzinna i spotkana z księdzem, w kazdej parafii inaczej, musiciesię zorientowac - lepiej szybciej niz poźniej, bo to czasem długo trwa!; - protokół przedmałżeński - spisujecie u księdza, macie mieć dowody osobiste, akty chrztu, najpóźniej w tym momencie dostaniecie też kartki do nauk i spowiedzi, gdzie należy zbierac pieczątki poswiadczające odbycie spotkania; - zapowiedzi - spisywane z reguły równoczesnie z protokołem, minimum trzy niedziele/dni sakralne przed ślubem (tyle musza wisiec); jesli pochodzicie z różnych parafii to spiszecie zapowiedzi w tej w której ślub się odbędzie, ale dokument o ichspisaniu trzeba zaniesc tez do drugiej - po dwóch neidzielach wiszenia odbieracie zaświadczenie że zapowiedzi się odbyły i zanosicie do parafii w której bedzie ślub; - na spisywaniu protokołu zostawiacie też akty ślubu z USC - to je bedziecie podpisywac na mszy śłubnej; jeden zostaje w parafii, jeden dostajecie dla siebie, a jeden ksiądz w ciągu bodaj pięciu dni zanosi do USC i tam rejestrowane jest zawarcie małżeństwa; osobiście nie musicie zalawiac odpisów aktu urodzenia, aktów chrztu, zanoszenia zapowiedzi do "tej drugiej" parafii. osobiście musicie być na spisywaniu aktu śłubu w USC, na spisywaniu protokołu przedmałżeńskiego i zapowiedzi. do ślubu musicie odbyć nauki i kurs jak pisałam i dwie spowiedzi, pierwsza od 3 miesięcy do miesiąca przed śłubem, a druga z reguły w piątek przed ślubem. jesli mieszkacie razem z reguły jestescie zwolnieni z pierwszej spowiedzi, odbywacie tylko drugą. katekę ze spowiedzi zanosi wasz swiadek do księdza udzielającego ślubu tuż przed mszą ślubną. nie wiem czy coś jeszcze pominęłam :)

hellołł-------> widziałam Twoją suknie w innym temacie i mam baaaaaaaaaaaaaardzo podobną tylko na ramiączkach odcinaną taką al'a klimat antyczno-grecki żeby tylko nie pomyśleli, że to ciążą po prostu bezy mi sie nie podobały:P

wiem, ze duzo... dla nas tez za duzo... ale u nas placi sie koscielnemu, bo juz nie raz slyszalam historie, ze mlodzi przed kosciolem, a kosciol zamkniety, bo koscielny nie dostal swojej kasy :( wole nie ryzykowac... za kwiaty tez sie placi osobno... najpierw sie je samemu kupuje, a pozniej siostra zakonna ustawia w kosciele i tej siostrze tez trzeba zaplacic...

Gość hellołł
Czarna koala-->Bardzo Ci dziękuje za te informacje :) zapisałam je na kartce żebym nie zapomniała :) dobrze że jest coś takiego jak kafeteria... :D A tak przy okazji to trzeba się nachodzić przy załatwianiu tego ślubu :) Dziś spisujemy protokół-->cieszę się że podoba Ci się moja sukienka i że mamy podobny gust.Generalnie to bezy też mi się nie poodobają i strasznie grubo w niech wyglądam i jeszcze ten ciężar sukni i jakiś koła pod suknią :o Kierując się wyborem sukni bardziej stawiałam na wygodę niż na wygląd miała być lekka zwiewna delkikatna i elegancka ;] Aagaa24--->oj strasznie dużo macie wydatków w tym kościele :( My płacimy tylko organiście 150zł. księdzu nie więcej niż 500zł. ale kościelnemu nie płacimy bo nawet go nie znam :D A jeśli chodzi o dekorację kościoła to od razu na wstępie powiem że jej nie chcę ponieważ mój kościół jest cały ze złota i sam w sobie ma coś pięknego i uroczego więc zbędne będą tam kwiaty wstążki czy jakieś szarfy :o poprosze ewentualnie o rozłożenie czerwonego dywanu ,który zawsze jest na ślubach :)