Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość strasznie zmartwiona999

mój kot ma przewlekłe zapalenie nerek, jest na dializie

Polecane posty

Gość pani norris
Po wypowiedzi heheheheheffffff już wiem dlaczego niektórzy wolą mieć kota niż męża/żonę. Koty są po prostu bardziej... ludzkie od ludzi- nie tak okrutne, zawistne i złośliwe. Przykre to ale prawdziwe. hehehehefffff życzę żeby go myszy zeżarły, o ile go strawią:D

Gość gość
Mam kptka przyblede od 4 lat weterynarz dal jej ponad 10 jak ja przygarnelismy od 3 dni walczymy o nia niedowlad lapek tylnich po piersZych seriach zastrzykow chyba 6 i pobraniu krwi jest stan wcale sie nie poprawil z krwi wyszla niewydolnosc nerek wczoraj byly kolejne zastzryki i spuszczanie moczu oraz dozylbie kroplowka dzis kot jak nowo narodzony i znowu pobranie krwi weterynarz zaproponowal albo wszycie w futro skore welfrona na stale do kroplowek albo uspienie co robic? Mieszkam na wsi kot wychodzi na dworo czasem lubi zostac u sasiada na strychu polowac na myszki jak wyglada podpinanie kota w domu do kroplowki bo u weterynarza batalia czy ktos jest byl w takiej sytuacji czy kot sie nie meczy? tak ja pokovhalismy ze nie chcemy sie z nia roztawac....

Gość gość
przepraszam za literowki internet w telefonie nie jest tak funkcyjny jak w koputerze;/ a dotykowy ekran zostawia wiele do zyczenia....

Gość klaudia D
Witam mam kotka ktory ma juz 17lat jakis czas temu zaczal sie zle czuc przestal jesc po badaniach wyszlo ze nerki przestaja pracowac mocznik podniesiony kreatynina rowniez... po kroplowkach bylo lepiej lecz kot nie mial atetytu nic nie chcial jesc... kolejno zostaly zrobione badania na nadczynosc i niedoczynnosc kory nadnerczy czy jakos tak ...wyniki wrocily z niemiec i wyszlo ze ma nadczynnosc pozniejszy brak aptetytu byl tlumaczony choroba kotka jednak zostal zrobiony zabieg na zabki bo mial zapalenie dziasel wiadomo u tak starego kota trzeba zrobci porzadek z zebami:) slcuhajcie po jakims czasie problem znikł kotek zaczal jesc i jesc teraz ma mega apetyt je co chwile najlepiej wszystko tylko nie renal cieszylam sie ze zaczal jesc jednak waga stala a nawet schudl 200gr teraz wazy 2.8kg lekarz powiedzial ze ze wzgledu na wiek to i lepiej bo nie jest obciazony pojechalysmy do weterynarza na kontrole po miesiacu i neistety mocznik wzrosl kreatynina rowniez dostal zastryzki i itp wrocilismy do domu po week na kontrole neistety mocznik spadl kreatynina jeszcze bardziej wzorsla musialysmy zostawil kotka dzisiaj dzownilam do lecznicy mocznik spada kreatynina rosnie clay czas juz jest 4.9 lekarz mowi ze nie wiedza o co chdozi powinno spadac a tutaj rosnie maja zorbci jeszcze raz badania i wyslac do niemiec bo kot zachowuej si ejakby teraz mial niedoczynnosc tej kory nadnerczy przy takich wynikach poiwnien nie meic apetytu byl osowialy i wiadac ze chory a jest zupelnie odwrotnie je bardzo chetnie siusia pije wode nikt nei wie o co chdoiz macie jakies pomysly?? co zrobic nei chca go narazie oddac ze wzgledu na wysoka kreatynine staraja sie ja zbic ale jakos to nie idzie.... co mozna zrobci znacie jakeis leki?? pomocy!!!!

Gość główną przyczyną niewydolności
nerek u kotów jest .... karmienie suchą karmą. Koty z natury ZAWSZE za mało piją, wode pobierają z pokarmu, karmy suche o znikomej wilgotności podawane przez lata, są dla nich zabójstwem. Nie usłyszycie tego od weterynarzy, związanych umowami lojalnościowymi z potentatami typu "royal canin" (to bardzo zła jakościowo karma, oparta głównie na węglowodanach, ze świetnym, kłamliwym marketingiem, "weterynaryjna" jest tylko z nazwy, nie mówiąc już o karmach marketowych typu "whiskas"). Polecam poszukać wiedzy poza głównym nurtem (polecam fora o diecie Barf), a dobrych karm dla kotów w internecie, na świecie są jeszcze inne marki poza whiskas, royal canin i innetego typu, które zmonopolizowały polski rynek.

Gość gość
czy taka dieta jest dobra dla nerkowcow?? gdzie koty powinny jest niskobialkowe jedzenie? przeciez w miesie o ile dobrze si eorientuje jest duza zawartosc bialka

Gość gość
ja przypuszczam Klaudio, że odpowiedzialne są za ten stan kota podawane mu wcześniej bez Twojej wiedzy leki sterydowe. Mam dokładnie ten sam problem z moim kotem.

Gość Kasja10
Delikatne karmy dietetyczne, na przykład Canagan. Jeśli chodzi o żywienie potrzebujesz wartościowych ale delikatnych karm.

Gość relacjusz
Wcześniej kotka miała problemy z dziąsłami a następnie rozpoznano enzofilowe zapalenie dziąseł na tle immunologicznym i była leczona głównie sterydami i żelami na dziąsła ponad rok aż do momentu niewydolności nerek .Miała czyszczone zęby z kamienia pod narkozą .Badanie z krwi rok wcześniej profil nerkowy - wyniki były jeszcze w normie . Wracając do niewydoloności nerek ratowałem kotkę lecząc oczywiście w gabinecie ale musiałem podjąć niezwłocznie decyzję o skróceniu cierpienia eutanazję .Kotka odmawiała jedzenia ,stała momentami jak słup z oczami patrzącymi w jeden punkt a leżała często bez ruchu i dalsze głodzenie i zmuszanie do jedzenia było bez sensu . Lekarz próbował leczyć kroplówkmi ale była to postać przewlekłej niewydolności nerek. Szansa poprawy funkcji nerek kroplówkami i lekami jest wtedy gdy leczenie wdrożone jest w postaci ostrej niewydolności i to jak najszybciej ,ponieważ w przewlekłej postaci tzw. zaawansowanej czasowo rokowanie jest złe i leczenie jest dyskusyjne .Problem jest w tym , że trudno określić u kota jaka to jest postać nawet gdy wyniki są fatalne tzn. maksymalne podwyższenie mocznika i kreatyniny. Dlatego lekarz podejmuję próbę leczenia licząc ,ze nastąpi poprawa lub przełom. W dodatku u kota postęp choroby jest szybki ale zwiastuny niektórym daje się wcześniej uchwycić wzrokowo . Dlatego gdy podejrzewamy u kota chorobę nerek porównując objawy do swojego kota dobrze byłoby zrobić z krwi badanie na pozim mocznika i kreatyniny .Jeżeli zauważymy jakieś zmiany w oddawaniu moczu mało ,dużo ,krew w moczu ,wylizywanie okolic , ilość wypijanej wody- to można zbadać mocz podstawiając sikającemu kotu pojemnik na mocz choć wiem ,że nie u każdego to możliwe .Dzień przed eutanazją kotka ostatkiem sił wdrapała się na łóżko i leżała w moich ramionach żegnając się swoim sposobem ze mną . Tłumaczę sobie tak ,że eutanazja była wybawieniem dla niej bo nie czuje bólu a gdy już nic nie czuje w ciałku ziemskim to z kociego raju wspomina wspaniałe lata spędzone ze swoim panem .

Gość gość
gość 2014.12.23 .Wypowiedź tego gościa pełna jadu świadczy o jego tendencjach pieniaczych i silnego wzburzenia z niezadowolenia ale do czego i dlaczego atak ma miejsce na tego typu forum. Czy nie masz człowieku ważniejszych spraw jak dogodzić sobie bez trosk i problemów lub winić kota za to ,że nie możesz sobie dogodzić żyjąc sobie dobrze w kraju i dostatnie . Oburzenie ,niedowartościowanie kierujesz do tych co zwierzęta mają i się nimi opiekują i jest to normalne .Życzę tobie gdy zachorujesz abyś się nie leczył a najlepiej abyś się utopił bo takie kanalie pełne jadu ,nienawiści do słabszych i niewinnych niepowiny egzystować w luksusie.

Gość gość
To jest klasyczny przykład człowieka pełnego jadu który chce dokopać innym za szyby monitora .I ma pretensje o kocie sanatorium , turnusy , leczenie i nie odróżnia kota domowego od kota łapiącego myszy ale ma pretensje nie do tych co trzeba .Tym co mu zagrażają ,ma do nich obawy ,pretensje to im nie dokopie bo się ich boi a zastanawiam się czy lubi też ludzi .I w oczy im powie jak jemu dobrze lub niedobrze trafiając na silniejszego i młodszego od siebie .

Gość gość
weterynarz zawsze daje dokładne instrukcje odnośnie sposobu opiekowania się zwierzęciem, zawsze warto się też dopytać o szczegóły, ja chodzę do przychodni weterynaryjnej w http://www.wetjaneczek.pl/ we Wrocławiu i zawsze tam jestem dobrze obsłużona

Gość gość
co do miesa i bialka lepiej zeby kot jadl cokolwiek niz patrzyl w pelna miske nerkowej karmy i nawet nie skubnal lepiej zeby kot jadl wylacznie mokra karme niz sucha samo bialko nie jest najwiekszym problemem - trwaja w ogole spory czy na kocie netki dziala tak samo zle jak na ludzkie. grozny jest fosfor i nalezy kontrolowac jego poziom. mozna dodawac wspomniany wczesniej proszek albo taka paste renalvet w kapsulkach - zwykle kotom smakuje. miesko i wylapywacze fosforu to o niebo lepsza opcja niz nerkowy kot ktory nie dojada