Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zniecierpliwiony

Alimenty na pelnoletniego

Polecane posty

Gość onajghuiop
Dobrze może można uniknąć obowiązku alimentacyjnego w ten czy w inny sposob, generalnie jednak odpowiedzialny rodzic łoży na utrzymanie uczącego się SWOJEGO dziecka na Boga. jeśli tego nie pojmujesz, to trudno.

Gość biedronkawkwiaaatki
Zniecierpliwiony jest burakiem więc tego nie rozumie. liczy się tylko jego ego a nie wlasne dziecko ktore sam sobie splodzil-od takich ludzi nie wymaga się raczej jakiegokolwiek poczucia moralnyści. Szkoda się denerwować dziewczyno-masz świętą racje ale wyluzuj.

Gość zZ Zniecierpliwiony
"""" onajghuiop Dobrze może można uniknąć obowiązku alimentacyjnego w ten czy w inny sposob, generalnie jednak odpowiedzialny rodzic łoży na utrzymanie uczącego się SWOJEGO dziecka na Boga. jeśli tego nie pojmujesz, to trudno. """" Czy my rozmawiamy o prawie czy o etyce , o moralności , o obowiązkach rodzinnych ...o księżycu ? Zagadnienie jest czysto prawne ...i tego proszę się trzymać .Bo jak będziemy skakać z tematu na temat ....to wyjdzie groch z kapustą. Nadto """ odpowiedzialny rodzic łoży na utrzymanie uczącego się SWOJEGO dziecka na Boga. jeśli tego nie pojmujesz, to trudno. """" tego przekonania i tej wypowiedzi też nie rozumiem. A zwłaszcza tego słowa ""dziecka ""

Gość onajghuiop
Jeśli nie rozumiesz, że Twoje dziecko zawsze będzie Twoim dzieckiem nawet jeśli będzie mieć 40 lat, to nie mam pytań. Chociaż w zasadzie... Ty i "ojciec "to chyba antyteza...Cwany egoista, dobrze że nie wszyscy ojcowie tacy są...

Gość zZ Zniecierpliwiony
Jeśli to wszystko co miałaś do wniesienia na temat""" Alimenty na pełnoletniego """ to dziękuję za komentarz.

Gość zZ Zniecierpliwiony
"""" Tak tak po podstawówce na pewno pracę znajdzie pod gwarancję bo do 18-roku życia zdoła skończyć gimnazjum nic więcej.Może ty znasz pracodawców zatrudniających po gimnazjum jeśli tak to podaj tu parę nazw firm.18 lat kończy się w drugiej klasie szkoły średniej nie rozpoczynając studia więc dawaj te oferty bo aż jestem ciekawa ile ich znalazłeś. """" Wykształcenie i brak pracy nie jest argumentem prawnym dla alimentowania pełnoletniego.Tu ewentualnie proszę zgłaszać pretensje do rządu. Ps. Do roznoszenia ulotek,mycia szyb,sprzątania, bycia hostessą, zbierania puszek, itd.itp nie trzeba mieć matury ani magistra.Jeżeli się chce mieć ....to trzeba na to zapracować ...ale nie poprzez alimenty. Nie ważny jest tytuł a ważne są umiejętności i wiedza . W tej chwili dużą wagę przywiązuje się do odbycia praktyki na danym stanowisku pracy . Istnieje realna możliwość w następnej kolejności ...zatrudnienia na stanowisku pracy. Nawet te znienawidzone sądy rodzinne ....doszły już do opamiętania w tym temacie. No i oczywiście ...zmieniło się prawo.

Gość ulkiulki
Tylko tłuku żeby pracować jako hostessa czy myć okna lub coś podobnego trzeba mieć status ucznia i koło się zamyka.Nie znam osobiście ani jednego pracodawcy który na coś takiego zatrudni człowieka którego musi ubezpieczyć.Więc wpierw musi być uczniem by móc coś takiego robić.Są tylko dwa punkty w których rodzic może uchylić się od płacenia na pełnoletniego i je dobrze znasz.Jeżeli mój syn np dorabia przed świętami czy weekendami wozi np pizzę odpada pierwszy z nich,a tatulek wybudował dom pracuje i zarabia ok 5000zł odpada też drugi.Więc jeśli sam przestanie płacić sąd po raz drugi mu te alimenty zasądzi właśnie na tej podstawie.

Gość zZ Zniecierpliwiony
""""" ulkiulki Tylko tłuku żeby pracować jako hostessa czy myć okna lub coś podobnego trzeba mieć status ucznia i koło się zamyka.Nie znam osobiście ani jednego pracodawcy który na coś takiego zatrudni człowieka którego musi ubezpieczyć.Więc wpierw musi być uczniem by móc coś takiego robić.Są tylko dwa punkty w których rodzic może uchylić się od płacenia na pełnoletniego i je dobrze znasz.Jeżeli mój syn np dorabia przed świętami czy weekendami wozi np pizzę odpada pierwszy z nich,a tatulek wybudował dom pracuje i zarabia ok 5000zł odpada też drugi.Więc jeśli sam przestanie płacić sąd po raz drugi mu te alimenty zasądzi właśnie na tej podstawie."""" To """tłuku "" proszę wskazać podstawę prawną ,że sąd jest uprawniony do zasądzenia lub uchylenia alimentów na pełnoletniego. Proszę je wskazać a ja je przyjmę do wiadomości.

Gość do zniecierpliwionego
zZniecierpliwiony jest niechcianym dzieckiem więc dlatego ma takie żałosne poglądy i szkoda czasu na pisanie tutaj. Teraz się wyżywa na własnym dziecku, za to, że jego rodzice go olali kiedyś. Nie wiem po co ożenił się i został ojcem, bo ze słowem tato, to on ma niewiele wspólnego. Zniecierpliwiony masz coś wspólnego z rycerzem, chyba wiesz co... :-)

Gość zZ Zniecierpliwiony
Temat dotyczy. """ Alimenty na pełnoletniego '''''' .

Gość ale Zniecierpliwiony
t jest świętym i wspaniałym człowiekiem w porównaniu z Beatą. takiej nienawiści i jadu tu jeszcze nie było, a na kafe jestem od wielu lat. Powiem jedno - jestes dowodem na stwierdzenie, że zło powraca.

Gość ulkiulki
Art. 133. 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania. 2. Poza powyższym wypadkiem uprawniony do świadczeń alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje się w niedostatku. 3. Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się. Pokaż mi w tekście gdzie jest wpisana granica wiekowa 18lat i gdzie jest napisane że jeżeli skończy 18lat z automatu bez stwierdzenia braku starań dziecka lub też nadmiernego uszczerbku rodzica może on przestać płacić na dziecko.Jeżeli taki pełnoletni udowodni przed sądem że rodzic jest w stanie bez problemu płacić a sam nie jest obibokiem i lewusem to swoje pobożne życzenia możesz panie z schować w kieszeń i do Bozi pomodlić się.Nigdzie nie jest napisane że rodzic którego stać na płacenie może tak sobie przestać płacić.

Mój mąż mówi, że nigdy w życiu ręki by Ci nie podał, bo na miano mężczyzny nie zasługujesz. Wiesz jaka jest podstawa prawna??? Podstawą jest to, że kilkanaście lat temu nie używałeś prezerwatyw i masz dziecko. Twoja żona musiała mieć z Tobą piekło na ziemi i mam nadzieję, że ułożyła sobie życie i jest szczęśliwa.Nie znam cię, ale z twoich wypowiedzi aż bije, że byłes odrzucony przez rodziców i nie kochany. Nie mam racji??

Gość zZ Zniecierpliwiony
Może ja jestem dowodem , może Ty jesteś powodem. Takie masło maślane ..bez rzeczowej argumentacji, proszę rozprowadzać z koleżankami z piaskownicy. Ps. Przypomnę ,że ziemia się kręci.

Gość Ulkiulki
Prosiła o podanie podstawy prawnej w której rodzic może uchylić alimenty na pełnoletniego ot tak bo nie chce płacić nie mając żadnej z dwóch przesłanek bo ty to cały czas ludziom wmawiasz.

Gość zZ Zniecierpliwiony
""""" 3. Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się. Pokaż mi w tekście gdzie jest wpisana granica wiekowa 18lat i gdzie jest napisane że jeżeli skończy 18lat z automatu bez stwierdzenia braku starań dziecka lub też nadmiernego uszczerbku rodzica może on przestać płacić na dziecko.Jeżeli taki pełnoletni udowodni przed sądem że rodzic jest w stanie bez problemu płacić a sam nie jest obibokiem i lewusem to swoje pobożne życzenia możesz panie z schować w kieszeń i do Bozi pomodlić się.Nigdzie nie jest napisane że rodzic którego stać na płacenie może tak sobie przestać płacić. """" """"" Ty naprawdę nie dostrzegasz granicy wieku??????? """"" 3. Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego """""" I też nie dostrzegasz tego ,nie widzisz gdzie jest napisane """""""" Nigdzie nie jest napisane że rodzic którego stać na płacenie może tak sobie przestać płacić. """""" Tego też nie dostrzegasz """" jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się."""""" Natomiast ja nie dostrzegam ani w tym ani w innym przepisie uprawnienia sądu o decydowaniu w sprawie alimentów na pełnoletniego.

Napisałam rzeczową argumentację. Tylko czemu unikasz odpowiedzi na moje pytanie? Napisałam prawdę? Jak masz jaja jak facet to odpowiedz, a nie tchórzliwie się wykręcasz. Taki jesteś odważny że potrafisz tylko skakać wobec własnego dziecka i szukać paragrafów, żeby sobie ulżyć? Jak widzisz wszystko się kręci, Twoi rodzice powstali tylko i wyłącznie jako efekt uboczny sexu, Ciebie też nie kochali rodzice, Ty nienawidzisz własne dziecko czy tam dzieci, i ono tak samo postąpi wobec swojego. Pewnie takie zachowaniu uważasz za słuszne bo tak widziałeś w domu. I teraz jako dorosły facet nie potrafisz się inaczej zachować. Nie wiem czy masz syna czy córkę, ale na ich miejscu pier... bym Cię po gębie za całokształt.

Gość zZ Zniecierpliwiony
""""" zZ Zniecierpliwiony Temat dotyczy. """ Alimenty na pełnoletniego '''''' . """"" I naprawdę na osobiste wynaturzenia i pytania nie będę odpowiadał. Proszę sobie założyć temat """"wynaturzenia """"

Jak jesteś mężczyzną z jajami to napisz, a nie tchórzliwie uciekasz od odpowiedzi, na pytania które są bardzo niewygodne dla Ciebie. Może jesteś takim facetem, który tylko jest odważny wobec kobiet i dzieci?

Gość Ulkiulki
Tak tylko on w tych paragrafach widzi tylko połowe zdania drugiej już nie.Widzi tylko że rodzic może się uchylić od płacenia ale nie widzi że tylko w określonych przypadkach.

A tak najlepiej to przestań się tutaj ośmieszać, jesteś ojcem to nim bądź w pełnym tego słowa znaczeniu. Robisz z siebie żałosnego, wykorzystywanego faceta PRZEZ WŁASNE DZIECKO, masz 2 ręce to zamias tu pier.. żalosne głupoty i żale, weź się do roboty, zacznij zarabiać pieniądze i odmień los swojej rodziny. Może wreszcie będziesz szczęśliwy. Takiego faceta jak Ty to nawet bym kijem nie dotknęła.

I nastała cisza bo taki bohater jak zniecierpliwony potrafi pytać tylko o pragraf i podstawę prawną na syna czy córkę, a na proste pytania nie odpowie z braku męskiej odwagi. Szkoda, że na kafe nie można zobaczyć foto tych bohaterów.

PYTAŁEŚ O PODSTAWY PRAWNE czytaj czytaj całos a nie urywek http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-rodzinne/alimenty/odpowiedzi/uchylenie-sie-od-alimentacji-na-rzecz-dziecka.html 9 Stycznia 2012 Uchylenie się od alimentacji na rzecz dziecka -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pytanie: Czy mogę uchylić się od alimentacji na rzecz mojego dziecka w przypadku gdy to ukończyło 18 lat? -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedź: Osiągnięcie pełnoletniości nie jest przesłanką wykluczającą dalsze uprawnienie do alimentów. Zgodnie z art. 133 3 k.r.o. rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się. WARUNKIEM JEST JESLI DZIECKO NIE DOKŁADA STARAŃ UZYSKANIA MOŻNOŚCI SAMODZIELNEGO UTRZYMANIA SIĘ LUB JEZELI SA ONE POŁĄCZONE Z NADMIERNYM DLA NIECH USZCZERBKIEM CO NAZYWAMY DOKŁADANIEM SIĘ I STARANIEM W CELU UZYSKANIA MOZNOSCI SAMODZIELNEGO UTRZYMANIA SIĘ? czy dziecko 19 letnie które uczy sie w szkole średniej jest w stanie dokładac takich starań? czy dziecko bedące na studiach dziennych,płatnych (bądź nie) może dokładac starań? napisz w jaki sposób ma pogodzić naukę i dokładanie starań-rozumiem że chodzi tu o podjecie jakiejkolwiek pracy zarobkowej CO NAZYWASZ NADMIERNYM USZCZERBKIEM RODZICA? czy uszczerbkiem bedzie to że rodzic całe życie bumelował i teraz równiez bumeluje? czy uszczerbek to praca na czarno i brak udokumentowanych dochodów? czy uszczerbek dla ciebie oznacza celowe nie podjęcie lepiej płatnej pracy by "udupić" swoje dziecko? cyt "Nadmierny uszczerbek nie jest zdefiniowany w przepisach prawa. Można jednak przyjąć, że nadmierny uszczerbek oznacza sytuację w której alimentacja powoduje brak środków na zaspokojenie podstawowych, niezbędnych potrzeb zobowiązanego do alimentacji. Według J. Gwiazdomorskiego (System prawa rodzinnego i opiekuńczego pod red. J. St. Piątowskiego) uszczerbek, jaki mogłoby spowodować obciążenie zobowiązanego świadczeniami alimentacyjnymi, może być uważany za nadmierny wtedy, gdy spełnienie tych świadczeń pociągnęłoby za sobą uniemożliwienie zaspokajania usprawiedliwionych potrzeb zobowiązanych do alimentacji i to potrzeb tak istotnych, że zbliżonych aż do potrzeb niezbędnych." Czy twoje teorie mogą byc zastosowane w momencie kiedy rodzic ma możliwość większych zarobków lub gdy ma zarobki na tyle duze że smiało moze płacic na swoje dziecko? Czy twoje teorie maja podstawę i zastosowanie w momencie kiedy dziecko codziennie po 2,3 godziny roznosi ulotki i zarabia z tego tytułu 8.10 zł dziecnnie? Zniecierpliwiony wiem,że ty bys chciałaby wszystkie dzieci utrzymywały się same będąc jeszcze w pieluchach ale uwierz,ze prawo zostało ustanowione przez osoby dużo mądrzejsze od ciebie, które wykazywały jak wiekszość cechy ludzi którym dziecko czy to małe czy duże musi miec opiekę nie tylko finansową MAM NADZIEJĘ,ŻE DO CIEBIE DOTARŁO TO CO TŁUMACZE TOBIE OD KILKU MIESIĘCY A TY Z UPOREM NIE CHCESZ PRZYJĄĆ TEJ WIEDZY DO SWOJEJ WIADOMOSCI ZAKOŃCZ TEN TEMAT BO WPROWADZASZ W BŁAD TYCH KTÓRZY NIE MAJA OCHOTY PŁACIĆ-WPĘDZISZ ICH W KŁOPOTY

Gość motylekMałyZielony
beata i zniecierpliwiony sie tak super dogaduja i popieraja wzajemnie bo to gnoje nie rodzice, ktorzy napłodzili biedne dzieci a teraz nie potrafia ich utrzymac :o

w temacie o alimentach link: http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/181801,uchylenie-obowiazku-alimentacyjnego.htm mężczyzna pytał o to czy zasadzone alimenty na swoja córkę,która wyszła za mąż może na drodze ugody z córką zaprzestać płacić -oczywiście zniecierpliwiony napisał że może jednak inny forumowicz tamtego forum jednoznacznie odpowiedział : "Nie można. Przypominam, iż alimenty zasądził Sąd prawomocnym wyrokiem i TYLKO sąd kolejnym prawomocnym wyrokiem może je uchylić opierając się na przesłankach art. 133 par. 3 KRiO" zastanów sie zniecierpliwiony co ty chcesz przez to osiagnąć?!! skoro twierdzisz,ze nie masz dzieci,nie płacisz alimentów to skąd u ciebie takie zaangazowanie w sprawę która powinna byc tobie zupełnie obojetna. A przy okazji-twój wpis datuje sie na 08:57 28-04-2012 -ty naprawdę nie masz co robic? nie pracujesz nie zarabiasz? chłopie?!!! do pracy sie weź!!!

... A tutaj w tym temacie to też same przekupy targowe najwięcej mają do powiedzenia, proszę proszę jedna lepsza od drugiej, na dokładkę z Wielmożną na czele zaangażowały chyba całą swoją wieś i okoliczne wioski do pisania w tym temacie DDDDD Wszystkie jesteście gorsze od prostytutek, bo te przynajmniej się nie ukrywają, a wy pieprzone tłuki i pieprzone cichodajki, najpierw nogi rozkładają, a potem chłopów po Sądach włóczą, mało tego później umoralniają jedna druga, jak to się robi, żeby te wasze skurwysyństwo elegancko wyglądało!!!! I żal Wam dupę ściska, że można żyć po ludzku a Wy to nie wiem jakbyście starały to się nie udaje!!! I nie uda się!!!

Gość Aaliyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Beata rozpierdalasz mnie :D po chuj rozkładałas nogi a teraz nie potrafisz utrzmac tych dzieci??? mówie Ci dobrze sie zastanów czy Twoja choroba to nie kara za całe zło jakie siejesz całe zycie.

Aaliyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh Beata rozpie**alasz mnie po ch*j rozkładałas nogi a teraz nie potrafisz utrzmac tych dzieci??? mówie Ci dobrze sie zastanów czy Twoja choroba to nie kara za całe zło jakie siejesz całe zycie. ... JA MAM PRZYNAJMNIEJ RODZINĘ I KIEDY CHCĘ ROZKŁADAM NOGI I NIE ŻEBRZĘ OD NIKOGO TAK JAK WY TO ROBICIE, ALE WAM JUZ TO W KREW WESZŁO TO ZEBRANIE W IMIĘ WASZYCH DZIECI BO WAS FACECI OLALI I NIE DZIWIĘ SIĘ IM, GDYBYM BYŁA FACETEM TO NIE CHCIAŁABYM RUSZYĆ NAWET KIJEM ŻADNEJ Z WAS!!!!!! PRZYKRO MI, ŻE NALEŻĘ TAK SAMO JAK WY DO GATUNKU ŻEŃSKIEGO, BO PRZEZ TAKIE JAK WY FACECI, ŹLE ODBIERAJĄ KAŻDĄ INNĄ NORMALNĄ KOBIETĘ!!!!

Aaliyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh Beata rozpie**alasz mnie po ch*j rozkładałas nogi a teraz nie potrafisz utrzmac tych dzieci??? mówie Ci dobrze sie zastanów czy Twoja choroba to nie kara za całe zło jakie siejesz całe zycie. ... Ja rozkladałam nogi po to, żeby się kochać z moim mężem, i żeby owocem mojej miłości były moje dzieci!!! .... A Ty i Tobie podobne rozkładacie nogi żeby się pieprzyć i potem ciągniecie kasę od faceta na to dziecko, a to dziecko czasami nawet nie ma pojęcia jaki los zgotowała mu taka mamuśka jak Ty jędza i tłuk!!!!

... JA MAM PRZYNAJMNIEJ RODZINĘ I KIEDY CHCĘ ROZKŁADAM NOGI I NIE ŻEBRZĘ OD NIKOGO TAK JAK WY TO ROBICIE, ALE WAM JUZ TO W KREW WESZŁO TO ZEBRANIE W IMIĘ WASZYCH DZIECI BO WAS FACECI OLALI I NIE DZIWIĘ SIĘ IM, GDYBYM BYŁA FACETEM TO NIE CHCIAŁABYM RUSZYĆ NAWET KIJEM ŻADNEJ Z WAS!!!!!! PRZYKRO MI, ŻE NALEŻĘ TAK SAMO JAK WY DO GATUNKU ŻEŃSKIEGO, BO PRZEZ TAKIE JAK WY FACECI, ŹLE ODBIERAJĄ KAŻDĄ INNĄ NORMALNĄ KOBIETĘ!!!! No no, hamuj się kobieto!!! Sama byłaś samotną matką i mąż pierwszy i drugi utrzymywali twoje dzieci!!! Państwo, a więc i ja, żywiliśmy twoje dzieci jak nie pracowałaś i nie miałaś forsy!!! Większość z nas ma rodzinę, partnera męża. Ty nie jesteś tu jedyna!!! A że w większości jest to drugi mąż, to tak samo jak u ciebie!!! Jesteś taka sama jak my!!! ... Ja rozkladałam nogi po to, żeby się kochać z moim mężem, i żeby owocem mojej miłości były moje dzieci!!! .... A Ty i Tobie podobne rozkładacie nogi żeby się pieprzyć i potem ciągniecie kasę od faceta na to dziecko, a to dziecko czasami nawet nie ma pojęcia jaki los zgotowała mu taka mamuśka jak Ty jędza i tłuk!!!! Ja też kocham się z moim partnerem ale nie musimy mieć nadmiaru tych Owoców Miłości żeby wiedzieć że się kochamy i chcemy razem spędzić życie!!! Daj sobie spokój z tym pisaniem bo już nie można na ten cyrk patrzeć!!! Serio myślę że z córką męża masz trochę racji, jeśli ona faktycznie ma pieniądze na życie to mogła by sama zrezygnować z alimentów. Ale z całą resztą twoich wypowiedzi za nic nie mogę się zgodzić. Ziejesz takim jadem że aż jest nie miło!!!