Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Zniecierpliwiony

Alimenty na pelnoletniego

Polecane posty

motylekMa艂yZielony beata i zniecierpliwiony sie tak super dogaduja i popieraja wzajemnie bo to gnoje nie rodzice, ktorzy nap艂odzili biedne dzieci a teraz nie potrafia ich utrzymac ... A Ty motylkuMa艂yZielony kurduplu, nie nazywaj si臋 motylkiem tylko larw膮 pieprzon膮 zielon膮 i na dok艂adk臋 zgni艂膮 od 艣odka!!!! ... Zniecierpliwiony za bardzo delikatny jest albo nie chce tak膮 larw膮 jak Ty brudzi膰 sobie r膮k, ale ja Ci powiem, ja ju偶 taka delikatna dla takich larw jak Ty nie b臋d臋 i poradz臋 sobie s艂ownie z tak膮 larw膮 jak Ty - czekam:P

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
[zg艂o艣 do usuni臋cia] liwiana ... JA MAM PRZYNAJMNIEJ RODZIN臉 I KIEDY CHC臉 ROZK艁ADAM NOGI I NIE 呕EBRZ臉 OD NIKOGO TAK JAK WY TO ROBICIE, ALE WAM JUZ TO W KREW WESZ艁O TO ZEBRANIE W IMI臉 WASZYCH DZIECI BO WAS FACECI OLALI I NIE DZIWI臉 SI臉 IM, GDYBYM BY艁A FACETEM TO NIE CHCIA艁ABYM RUSZY膯 NAWET KIJEM 呕ADNEJ Z WAS!!!!!! PRZYKRO MI, 呕E NALE呕臉 TAK SAMO JAK WY DO GATUNKU 呕E艃SKIEGO, BO PRZEZ TAKIE JAK WY FACECI, 殴LE ODBIERAJ膭 KA呕D膭 INN膭 NORMALN膭 KOBIET臉!!!! No no, hamuj si臋 kobieto!!! Sama by艂a艣 samotn膮 matk膮 i m膮偶 pierwszy i drugi utrzymywali twoje dzieci!!! Pa艅stwo, a wi臋c i ja, 偶ywili艣my twoje dzieci jak nie pracowa艂a艣 i nie mia艂a艣 forsy!!! Wi臋kszo艣膰 z nas ma rodzin臋, partnera m臋偶a. Ty nie jeste艣 tu jedyna!!! A 偶e w wi臋kszo艣ci jest to drugi m膮偶, to tak samo jak u ciebie!!! Jeste艣 taka sama jak my!!! ... Ja rozklada艂am nogi po to, 偶eby si臋 kocha膰 z moim m臋偶em, i 偶eby owocem mojej mi艂o艣ci by艂y moje dzieci!!! .... A Ty i Tobie podobne rozk艂adacie nogi 偶eby si臋 pieprzy膰 i potem ci膮gniecie kas臋 od faceta na to dziecko, a to dziecko czasami nawet nie ma poj臋cia jaki los zgotowa艂a mu taka mamu艣ka jak Ty j臋dza i t艂uk!!!! Ja te偶 kocham si臋 z moim partnerem ale nie musimy mie膰 nadmiaru tych Owoc贸w Mi艂o艣ci 偶eby wiedzie膰 偶e si臋 kochamy i chcemy razem sp臋dzi膰 偶ycie!!! Daj sobie spok贸j z tym pisaniem bo ju偶 nie mo偶na na ten cyrk patrze膰!!! Serio my艣l臋 偶e z c贸rk膮 m臋偶a masz troch臋 racji, je艣li ona faktycznie ma pieni膮dze na 偶ycie to mog艂a by sama zrezygnowa膰 z aliment贸w. Ale z ca艂膮 reszt膮 twoich wypowiedzi za nic nie mog臋 si臋 zgodzi膰. Ziejesz takim jadem 偶e a偶 jest nie mi艂o!!! ... widzisz, najad艂am si臋 czosnku i ziej臋 nie jadem ale ogniem i op艂aca si臋 czasami zia膰 ogniem, 偶eby przegoni膰 jadowite 偶mije z tego forum:) A teraz ja te偶 kocham si臋 z moim m臋偶em, ju偶 nie w celach prokreacji ale dla przyjemno艣ci:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Aaliyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
uswiadomie cie kretynko Beato ze mam mea od 16 lat i dzieci poczete z mi艂osci, kt贸re razem wychowujemy, nie biore od nikogo aliment贸w wiec widzisz nie trafi艂as :) a dzieci moje sa inteligentne, kochane nie sprawiaja problem贸w, wychowuja sie w normalnym domu :) codziennie powtarzamy sobie ze sie kochamy, wiec jak widzisz moje dzieciaki sa szczesliwe :) czego o Twoich powiedziec nie mozna. Wiesz co moja mama jest tylko 5 lat starsza od ciebie i w zyciu nie opisywa艂aby swojego zycia na forum, nie wyk艂oca艂aby sie, nie obraza艂a nikogo, no ale tak moja mama to kobieta z klasa nie takie dno jak ty... To ze jestes nikim to doskonale wiesz, ze twoje zycie to jedno wielkie g贸wno tez wiesz dlatego tutaj wy艂adowujesz swoje frustracje, no ale masz to na co za艂uzy艂as

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 krowa na 艂膮ce
haha nazar艂a sie czosnku i posz艂a sie bzykac o fuuuuu, co za wiesnira, oblesna baba, wsp贸艂czuje m臋偶owi o ile mu staje jeszcze :D

Udost臋pnij ten post

Aaliyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh uswiadomie cie kretynko Beato ze mam mea od 16 lat i dzieci poczete z mi艂osci, kt贸re razem wychowujemy, nie biore od nikogo aliment贸w wiec widzisz nie trafi艂as a dzieci moje sa inteligentne, kochane nie sprawiaja problem贸w, wychowuja sie w normalnym domu codziennie powtarzamy sobie ze sie kochamy, wiec jak widzisz moje dzieciaki sa szczesliwe czego o Twoich powiedziec nie mozna. Wiesz co moja mama jest tylko 5 lat starsza od ciebie i w zyciu nie opisywa艂aby swojego zycia na forum, nie wyk艂oca艂aby sie, nie obraza艂a nikogo, no ale tak moja mama to kobieta z klasa nie takie dno jak ty... To ze jestes nikim to doskonale wiesz, ze twoje zycie to jedno wielkie g贸wno tez wiesz dlatego tutaj wy艂adowujesz swoje frustracje, no ale masz to na co za艂uzy艂as ... frustracje to wy艂adowujesz Ty g贸wniaro, a wiesz dlaczego tak do Ciebie m贸wi臋, bo jeste艣 dla mnie g贸wniar膮, kt贸rej mama nie nauczy艂a szacunku do starszych, nigdy go nie b臋dziesz mia艂a bo jeste艣 roszczeniow膮 istot膮, i nie pisz mi 偶e jeste艣 taka elegancka, bo gdyby艣 mia艂a to co piszesz powy偶ej, to taka jak ja by艂aby dla Ciebie oboj臋tna, a tak gryziesz si臋 i si臋 gry藕 i podgryzaj sw贸j ogon, bo ja i tak b臋d臋 i mam lepiej od Ciebie:P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ulkiulki
Liwiana powiem ci tylko jedno gdyby facet usiad艂 z c贸rk膮 i zachowa艂 si臋 jak ojciec to pewnie by si臋 dogadali tylko tak sobie my艣l臋 偶e c贸rka ma tej pluj膮cej jadem i ziej膮cej nienawi艣ci膮 ci膮gle szkaluj膮cej jej baby tak do艣膰 偶e bierze te alimenty by jej dopiec.Pewnie to i chamstwo ale chamstwo z dwoch stron a o tym ile dziewczyna naprawd臋 wie ona sama.

Udost臋pnij ten post

ulkiulki Liwiana powiem ci tylko jedno gdyby facet usiad艂 z c贸rk膮 i zachowa艂 si臋 jak ojciec to pewnie by si臋 dogadali tylko tak sobie my艣l臋 偶e c贸rka ma tej pluj膮cej jadem i ziej膮cej nienawi艣ci膮 ci膮gle szkaluj膮cej jej baby tak do艣膰 偶e bierze te alimenty by jej dopiec.Pewnie to i chamstwo ale chamstwo z dwoch stron a o tym ile dziewczyna naprawd臋 wie ona sama. ... widzisz liwiana te偶 nie pochwala c贸rki mojego m臋偶a i zobaczysz ulkiulki, im wi臋cej na tym forum posiedzisz, to zobaczysz, 偶e c贸rce mojego m臋偶a alimenty si臋 ju偶 nie nale偶膮. My艣l臋, 偶e ojciec si臋 z ni膮 ju偶 nie dogada. A czy Ty - pomy艣l - dogada艂aby艣 si臋 ze swoim w艂asnym dzieckiem, kt贸remu dajesz kas臋 i chcesz kontaktu, ale ten kto艣 stawia Ci warunki, pieni膮dze de facto bierze i wie sk膮d s膮, ale kartki na urodziny nie przy艣le, na 艣wi臋ta nie przy艣le, nie powiadomi o urodzeniu si臋 wnuka ... to jakby艣 si臋 zachowa艂a, chcia艂aby艣 dzieli膰 si臋 swoimi pieni臋dzmi z uszczerbkiem dla siebie - dawa艂aby艣 dziecku, kt贸re ma Ciebie gdzie艣! A przecie偶 nie Twoj膮 win膮 by艂o, 偶e si臋 rozwiod艂a艣! 呕y艂aby艣 w ci膮g艂ym poczuciu winy i p艂aci艂aby艣 tylko dlatego, 偶e dziecko chce w ten spos贸b Ciebie ukara膰. I nie wierzysz, 偶e w wieku 23 lat nie mo偶na by膰 z艂ym cz艂owiekiem, a w wieku 50 mo偶na. Sama b臋dziesz mia艂a za par臋 lat 50 i co wtedy, np. jak zachorujesz i poprosisz kogo艣 偶e potrzebujesz wsparcia, a ten kto艣 dla samego dokuczenia Tobie b臋dzie si臋 cieszy艂, 偶e zachorowa艂a艣. Powiedz, mi jak Ty by艣 si臋 czu艂a b臋d膮c na moim miejscu i nie gdybaj tylko we藕 pod uwag臋 te realia jakie s膮 na chwil臋 obecn膮 i zadaj sobie pytanie - jak ja zachowa艂abym si臋 na miejscu Beaty? Czy to takie nieeleganckie upomina膰 si臋 o swoje pieni膮dze, kt贸re de facto m贸j m膮偶 chce przeznaczy膰 na moje leczenie i na nasze ma艂e dzieci? A gdyby艣 Ty mia艂a jeszcze takie ma艂e dzieci jak ja? Gdyby艣 mia艂a jeszcze dzieci na wychowanie i zachorowa艂aby艣 i szuka艂a pomocy a nikt Ci tej pomocy nie ofiaruje - wr臋cz przeciwnie b臋d膮 obrzuca膰 Ciebie tak d艂ugo kamieniami a偶 w ko艅cu Ci臋 ukamieniuj膮 bo o to c贸rce mojego m臋偶a chodzi - o ukamieniowanie MNIE i o ukaranie OJCA - to by艂aby rekompensata dla niej za jej dzieci艅stwo. Uwa偶asz, 偶e to jest OK, tak si臋 robi, tak trzeba?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ulkiulki
Nijak bo beata o siebie powinna zadba膰 swoj膮 prac膮 ju偶 dawno.I jeszcze co艣 nic nie dzieje si臋 bez przyczyny mo偶e by艣cie taj wsp贸lnie pomy艣leli co zrobili艣cie 偶e ona tak w艂a艣nie si臋 zachowuje.Jak ju偶 do tego dojdziecie porozumienie macie w zasi臋gu r臋ki.Mo偶ecie walczy膰 po s膮dach niewiwle zyskuj膮c wyzywa膰 komoletnie nic nie zyskuj膮c.Gwarantuje ci bez winy nie jest 偶adne z was.

Udost臋pnij ten post

ulkiulki Nijak bo beata o siebie powinna zadba膰 swoj膮 prac膮 ju偶 dawno.I jeszcze co艣 nic nie dzieje si臋 bez przyczyny mo偶e by艣cie taj wsp贸lnie pomy艣leli co zrobili艣cie 偶e ona tak w艂a艣nie si臋 zachowuje.Jak ju偶 do tego dojdziecie porozumienie macie w zasi臋gu r臋ki.Mo偶ecie walczy膰 po s膮dach niewiwle zyskuj膮c wyzywa膰 komoletnie nic nie zyskuj膮c.Gwarantuje ci bez winy nie jest 偶adne z was. ... Nie pyta艂am o Twoj膮 ocen臋, bo ocen臋 ju偶 znam. Zada艂am Ci pytanie - jakby艣 zachowa艂a si臋 b臋d膮c na moim miejscu, gdyby艣 by艂a chora?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ulkiulki
Beata ona ma pow贸d by was nienawidzie膰 i tylko wy mo偶ecie to zmieni膰.Zemsta przez alimenty osi膮ga sw贸j cel i by膰 mo偶e po prostu potrzebuje kasy.

Udost臋pnij ten post

ulkiulki Beata ona ma pow贸d by was nienawidzie膰 i tylko wy mo偶ecie to zmieni膰.Zemsta przez alimenty osi膮ga sw贸j cel i by膰 mo偶e po prostu potrzebuje kasy. ... Nienawidz膮c mnie ona krzywdzi siebie, tylko siebie i nikogo wi臋cej. A pieni臋dzy nie potrzebuje, bo powiedzia艂a ojcu jasno, 偶e pieni膮dze to ona ma, ale ojciec i tak b臋dzie musia艂 jej p艂aci膰! Tylko zapomnia艂a, 偶e ojciec ani nie b臋dzie musia艂, ani te偶 nie chce jej p艂aci膰. Jej podej艣cie do tego tematu to dziecinada.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ulkiulki
Jedno w 偶yciu jest wa偶ne zawsze licz na siebie i to w艂a艣nie bym zroni艂a.O 艣rodki na ewentualn膮 chorob臋 dba si臋 cale 偶ycie je艣li si臋 nie przydadz膮 to super je艣li jest inaczej ma si臋 co bra膰.

Udost臋pnij ten post

ulkiulki Jedno w 偶yciu jest wa偶ne zawsze licz na siebie i to w艂a艣nie bym zroni艂a.O 艣rodki na ewentualn膮 chorob臋 dba si臋 cale 偶ycie je艣li si臋 nie przydadz膮 to super je艣li jest inaczej ma si臋 co bra膰. ... To nie jest konkretna odpowied藕 na moje pytanie tylko wymijaj膮ca.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie czy艅 drugiemu tego z艂ego..
do beaty-napisa艂a艣 im wi臋cej na tym forum posiedzisz, to zobaczysz, 偶e c贸rce mojego m臋偶a alimenty si臋 ju偶 nie nale偶膮. Gdyby sie nie nale偶膮艂y to S膮d juz na pierwszej sprawie zni贸s艂by je a tak przeciagn膮艂 spraw臋 do czerwca Nie b膮d藕 taka pewna,偶e relacje rodzic - dziecko nie ulegn膮 poprawie z mojego zycia wiem,偶e mog膮 i to o 360 stopni z ojcem mojej c贸rki rozsta艂am sie kiedy ta by艂a jeszcze ma艂a-On za艂o偶y艂 rodzin臋(ma dw贸jk臋 dzieci) i ja za艂o偶y艂am rodzin臋. On by艂 niedobrym ojcem-nie odwiedza艂 c贸rki(mimo 偶e mieszkali艣my obok siebie),kiedy zaprasza艂 ja na 艣wita do siebie potrafi艂 tym swoim dzieciom zrobi膰 drogie prezenty( dosta艂y 艂y偶worolki) a c贸rce wr臋czy艂 czekolad臋. Kiedy poprosi艂a go o niewielkie kieszonkowe (10 czy 20 z艂/ miesi膮c) powiedzia艂 偶e on juz p艂aci mamie kieszonkowe. Z艂a relacj臋 miedzy nimi podkr臋ca艂a 偶ona ojca-pedagog szkolny kt贸ra np wyznacza艂a dni odwiedzin co 2 tygodnie mimo 偶e ojca w tym czasie nie by艂o (pracuje w policji wiec s艂u偶by przypada艂y mu r贸偶nie). C贸rka codziennie obok ich domu przechodzi艂a id膮c do lub ze szko艂y wi臋c nie powinno byc problemu z odwiedzinami (nie powinno sie wyznaczac sztywnych termin贸w-w domu tez nie wyznaczamy dzieciom kiedy i w jakich godzinach maja siada膰 nam na kolana czy przytula膰 si臋). 呕ona jej ojca potrafi艂a do niej powiedzie膰,偶e nie mo偶e sie napi膰 soczku bo to dla dzieci a kiedy ojciec zwr贸ci艂 uwag臋 偶e to jest dziecko odpowiada艂a TO DLA MOICH DZIECI!! Nigdy ta kobieta nie pocz臋stowa艂a jej niczym-偶a艂owa艂a jab艂ka bo to dla jej syna,偶a艂owa艂a serka homogenizowanego bo to ostatni.... Jej ojciec nie by艂 obecny w jej 偶yciu gdyby nie jego matka c贸rka nigdy by z ta rodzina nie mia艂a kontakt贸w. Lata mija艂y. C贸rka poko艅czy艂a szko艂y,studia-zona ojca przy nim sie uzale偶ni艂a od alkoholu i sta艂a sie nie zno艣na. Ojciec c贸rki zostawi艂 j膮 i odszed艂 (uwa偶am,偶e to jego wina ale co mnie to...) Co si臋 sta艂o? Ot贸偶 zona ojca wydzwania do c贸rki aby sie wygada膰,aby sobie pom贸c,bo tylko rozmowa z c贸rk膮 jej pomaga. Ryczy bo nagle zosta艂a sama. Jej ojciec? Hm... ma doskona艂e relacje z c贸rk膮 a kt贸rego艣 dnia wykrzycza艂 swojej zonie "TO PRZEZ CIEBIE NIE MIA艁EM KONTAKTU Z C脫RK膭"!!!! Moja c贸rka ju偶 jako doros艂a ma ojca a co ma ta 偶ona.... Zar贸wno ojciec jak i jego zona maj膮 wiele szcz臋艣cia-moja c贸rka nie jest m艣ciwa i pami臋tliwa..... Tak wi臋c Beato-nigdy nie m贸w "nigdy" i nie b膮藕 taka pewna siebie-zaczynasz tu na forum zrz臋dzi膰 i jeste艣 upierdliwa-dr膮偶ysz temat juz kt贸ry艣 miesi膮c i z dnia na dzie艅 robisz si臋 coraz to bardziej agresywna-nie wierz臋 aby tw贸j stan nie odbija艂 si臋 na 偶yciu w domu. Uwa偶aj bo twoja pewno艣膰 siebie zgubi ci臋 i zostaniesz sama. Poza tym.. wiesz 偶e nie powinna艣 si臋 stresowa膰-to nie s艂u偶y dobrze twojej chorobie. Pomy艣la艂a艣,偶e ona mo偶e si臋 nawr贸ci膰? A co jesli tak b臋dzie? A jesli (czego tobie nie zycz臋!!!) nie pokonasz jej i twoje ma艂e dzieci zostan膮 tylko z twoim m臋偶em. Nie boisz si臋,偶e na twoje miejsce przyjdzie podobna do ciebie kobieta, kt贸ra tak jak ty b臋dzie z艂a w stosunku do twoich dzieci jak ty jeste艣 do swojej pasierbicy? Oby one nie do艣wiadczy艂y tego co do艣wiadcza twoja pasierbica. Pomy艣l o tym.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Aaliyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
beata masz meza cipe kt贸ry nie potrafi utrzymac rodziny, dzieci kt贸e nie chca cie widziec, nie starcza ci kasy na zycie, masz raka i ty masz lepiej ode mnie??? dobre:D wsp贸艂czuje ci kobieto bo twoje zycie dobiega konca i uswiadomi艂as sobie ze jestes nikim, szczerze mi cie zal

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zZ Zniecierpliwiony
""""" Beata ona ma pow贸d by was nienawidzie膰 i tylko wy mo偶ecie to zmieni膰.Zemsta przez alimenty osi膮ga sw贸j cel i by膰 mo偶e po prostu potrzebuje kasy. """"" Jakie ona ma powody? Kogo obchodz膮 jej powody? Od kiedy to nienawi艣膰 jest usprawiedliwieniem jakiego艣 post臋powania? A alimenty jej si臋 nie nale偶膮. Nie ma do tego 偶adnych podstaw...w tym podstaw prawnych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zZ Zniecierpliwiony
""""" beata masz meza cipe kt贸ry nie potrafi utrzymac rodziny, dzieci kt贸e nie chca cie widziec, nie starcza ci kasy na zycie, masz raka i ty masz lepiej ode mnie??? dobre wsp贸艂czuje ci kobieto bo twoje zycie dobiega konca i uswiadomi艂as sobie ze jestes nikim, szczerze mi cie zal """"" Pod sto艂em si臋 ukry艂a艣 , pod 艂贸偶kiem , w szafie.... pods艂uchujesz i obserwujesz ,偶e tak wszystko doskonale wiesz o czyim艣 偶yciu i o osobach. No a ten 偶al ...to na pewno nie jest taki szczery. Przypominam te偶 ,偶e temat dotyczy """Alimenty na pe艂noletniego """" Prosz臋 o komentarze merytoryczne.

Udost臋pnij ten post

zZ Zniecierpliwiony """"" Beata ona ma pow贸d by was nienawidzie膰 i tylko wy mo偶ecie to zmieni膰.Zemsta przez alimenty osi膮ga sw贸j cel i by膰 mo偶e po prostu potrzebuje kasy. """"" Jakie ona ma powody? Kogo obchodz膮 jej powody? Od kiedy to nienawi艣膰 jest usprawiedliwieniem jakiego艣 post臋powania? A alimenty jej si臋 nie nale偶膮. Nie ma do tego 偶adnych podstaw...w tym podstaw prawnych. zniecierpliwiony oczywi艣cie alimenty nie nale偶膮 si臋 z zemsty ale alimenty nale偶膮 si臋 z racji obowi膮zku alimentacyjnego kt贸ry m贸wi 偶e: KODEKS RODZINNY I OPIEKU艃CZY - Do p艂acenia aliment贸w zobligowani s膮 krewni w linii prostej oraz rodze艅stwo. S膮d mo偶e na艂o偶y膰 obowi膮zek alimentacyjny tak偶e na rzecz by艂ego ma艂偶onka oraz pasierba. Obowi膮zek alimentacyjny ma na celu dostarczanie 艣rodk贸w utrzymania. Wysoko艣膰 aliment贸w zale偶y od potrzeb osoby, na rzecz kt贸rej je przyznano oraz od mo偶liwo艣ci zarobkowych zobowi膮zanego do uiszczania aliment贸w Obowi膮zek alimentacyjny dotyczy zar贸wno rodzic贸w biologicznych, jak i os贸b, kt贸re przysposobi艂y (adoptowa艂y) dziecko. To rodzic musi bowiem dostarcza膰 dzieciom 艣rodk贸w utrzymania i wychowania. Swoje zobowi膮zanie mo偶e wype艂nia膰 nie tylko przekazuj膮c pieni膮dze, ale tak偶e dostarczaj膮c inne przedmioty, np. wy偶ywienie, ubrania czy ksi膮偶ki. Przes艂ank膮 obowi膮zku alimentacyjnego na rzecz dziecka jest niemo偶liwo艣膰 samodzielnego utrzymania si臋 pociechy oraz mo偶liwo艣ci finansowo-zarobkowe rodzic贸w. Alimenty trzeba wi臋c p艂aci膰 dop贸ki dziecko nie jest w stanie samo utrzyma膰 si臋. Rodzice mog膮 zosta膰 zwolnieni od obowi膮zku alimentacyjnego bez wzgl臋du na wiek dziecka w贸wczas, gdy ma ono w艂asny maj膮tek (pochodz膮cy np. ze spadku), z kt贸rego dochody mog膮 pokry膰 koszty jego utrzymania oraz wychowania. Uprawniony, kt贸ry osi膮gn膮艂 pe艂noletnio艣膰, powinien stara膰 si臋 o zapewnienie sobie utrzymania. Dopiero gdy pomimo tych stara艅 nie jest w stanie zapewni膰 sobie odpowiednich 艣rodk贸w, a dalsza alimentacja nie stanowi nadmiernego obci膮偶enia dla rodzic贸w, obowi膮zek alimentacyjny zostanie utrzymany. Osi膮gni臋cie pe艂noletno艣ci przez dziecko nie pozbawia go aliment贸w Dziecko, kt贸re pobiera艂o 艣wiadczenia alimentacyjne od ojca, uko艅czy艂o 18 lat. Rodzic chce uchyli膰 si臋 od 艣wiadcze艅 alimentacyjnych, argumentuj膮c to tym, 偶e ch艂opiec osi膮gn膮艂 pe艂noletno艣膰. Niestety ze wzgl臋du na podejmowan膮 nauk臋 dziecko nadal nie ma w艂asnych 藕r贸de艂 dochodu. Rodzic nie mo偶e samowolnie zaprzesta膰 p艂acenia aliment贸w. Je艣li uznaje, 偶e takie 艣wiadczenie nie nale偶y si臋 ju偶 dziecku, mo偶e wyst膮pi膰 do s膮du o zwolnienie go z tego obowi膮zku. S膮d we藕mie jednak pod uwag臋 fakt, czy uprawniony wykazuje ch臋膰 do dalszej nauki i czy pozwalaj膮 mu na to zdolno艣ci oraz cechy osobiste. Rodzic mo偶e zosta膰 zwolniony z obowi膮zku 艣wiadcze艅 alimentacyjnych na rzecz dziecka pe艂noletniego, je偶eli s膮 one po艂膮czone z nadmiernym dla niego uszczerbkiem lub je偶eli dziecko nie dok艂ada stara艅 w celu uzyskania mo偶no艣ci samodzielnego utrzymania si臋. Je艣li rodzice uznaj膮, 偶e nie musz膮 ju偶 p艂aci膰 aliment贸w, mog膮 wyst膮pi膰 do s膮du o zwolnienie ich z tego obowi膮zku (nie mog膮 samowolnie zaprzesta膰 p艂acenia). KILKA STRON WCZE艢NIEJ WLEPI艁AM TOBIE PRZYK艁ADY WRAZ Z KOMENTARZEM PRAWNIK脫W PO WPROWADZENIU POPRAWEK DO KRiO NA KT脫RE TY SIE STALE POWO艁UJESZ A TE PRZYK艁ADY WLEPIAM DLA TWOJEJ WIEDZY BY艢 NIE WPROWADZA艁 NIKOGO W B艁膭D Ojczym utrzyma pasierba Dziecko mo偶e 偶膮da膰 艣wiadcze艅 alimentacyjnych tak偶e od m臋偶a swojej matki, nie b臋d膮cego jego ojcem. Takie samo uprawnienie przys艂uguje dziecku w stosunku do 偶ony swego ojca, nie b臋d膮cej jego matk膮. Je艣li wi臋c jeden z biologicznych rodzic贸w zawar艂 zwi膮zek ma艂偶e艅ski z inn膮 osob膮 ni偶 drugi rodzic, dziecko mo偶e 偶膮da膰 aliment贸w od ma艂偶onka swego biologicznego rodzica. Ta zasada ma zastosowanie, je艣li p艂acenie takich aliment贸w przez ojczyma odpowiada zasadom wsp贸艂偶ycia spo艂ecznego (np. ojczym ma du偶e mo偶liwo艣ci zarobkowe, a mimo to nie 艂o偶y na pasierba). Z przepisu tego mog膮 skorzysta膰 dzieci, tylko w贸wczas, gdy nie maj膮 mo偶liwo艣ci uzyskania 艣wiadcze艅 alimentacyjnych od swoich rodzic贸w ani dziadk贸w. Dziadek p艂aci na wnuka W razie niemo偶no艣ci uzyskania aliment贸w od rodzica mo偶na dochodzi膰 ich od os贸b zobowi膮zanych w dalszej kolejno艣ci, tj. od dziadk贸w. Obowi膮zek alimentacyjny babci lub dziadka powstanie np. gdy rodzice dziecka zmarli (chyba 偶e dziecko zosta艂o adoptowane). W takiej sytuacji obowi膮zek alimentacyjny najcz臋艣ciej b臋dzie wype艂niany poprzez utrzymywanie i wychowanie dziecka. Jednak dziadkowie b臋d膮 musieli 艂o偶y膰 na utrzymanie wnuka r贸wnie偶 w sytuacji gdy rodzic nie jest w stanie uczyni膰 zado艣膰 swemu obowi膮zkowi lub gdy uzyskanie od rodzica na czas potrzebnych dziecku 艣rodk贸w utrzymania jest niemo偶liwe lub po艂膮czone z nadmiernymi trudno艣ciami. Niekiedy sytuacja mo偶e si臋 odwr贸ci膰 i to wnuki b臋d膮 musia艂y pom贸c w utrzymaniu dziadk贸w. Obowi膮zek alimentacyjny wzgl臋dem dziadk贸w powstanie jednak dopiero po ziszczeniu si臋 pewnych warunk贸w. Po pierwsze, dziadek lub babcia musz膮 znale藕膰 si臋 w ci臋偶kiej sytuacji materialnej. W pierwszej kolejno艣ci do alimentacji zobowi膮zane s膮 jednak dzieci. Dopiero je艣li one nie mia艂yby zdolno艣ci alimentacyjnej w ca艂o艣ci lub w cz臋艣ci, zobowi膮zanymi w odpowiednim zakresie staj膮 si臋 pe艂noletnie wnuki. Gdyby dziadkowie nie uzyskali aliment贸w ani od swoich dzieci, ani od wnuk贸w, w贸wczas obowi膮zek alimentacyjny powstanie po stronie rodze艅stwa dziadka albo babci. Na dziadkach b臋dzie ci膮偶y膰 obowi膮zek alimentacyjny Matka wychowuje samotnie dziecko. Ojciec, kt贸ry obecnie przebywa w zak艂adzie karnym, uchyla si臋 od p艂acenia aliment贸w, twierdz膮c, 偶e nie tylko nie ma dochod贸w, ale te偶 偶adnego maj膮tku. Matka wyst膮pi艂a o alimenty dla c贸rki do rodzic贸w swojego m臋偶a, czyli dziadk贸w dziecka, kt贸rzy pobieraj膮 wysok膮 emerytur臋. W takiej sytuacji s膮d zas膮dzi alimenty od dziadk贸w, mimo 偶e obowi膮zek obci膮偶a bli偶szych stopniem wst臋pnych przed dalszymi. Poniewa偶 osoba zobowi膮zana w bli偶szej kolejno艣ci (czyli ojciec dziecka) nie jest w stanie wywi膮za膰 si臋 ze swoich obowi膮zk贸w, powstanie obowi膮zek alimentacyjny zobowi膮zanego w dalszej kolejno艣ci. Je艣li dziadkowie p艂ac膮 alimenty na dziecko, poniewa偶 uzyskanie ich od rodzica na czas jest po艂膮czone z nadmiernymi trudno艣ciami, mog膮 wyst膮pi膰 w stosunku do zobowi膮zanego rodzica z roszczeniem regresowym. Oznacza to, 偶e maj膮 prawo do zwrotu wyp艂aconych aliment贸w. Dzieci pomagaj膮 rodzicom Pe艂noletnie dzieci mog膮 by膰 zobowi膮zane do p艂acenia aliment贸w swoim rodzicom, je艣li ci znale藕li si臋 w niedostatku. Zgodnie z orzecznictwem S膮du Najwy偶szego w niedostatku znajduje si臋 ten, kto nie mo偶e w艂asnymi si艂ami zaspokoi膰 swoich usprawiedliwionych potrzeb (czyli zapewniaj膮cych normalne warunki bytowania, odpowiednie do stanu zdrowia i wieku) w ca艂o艣ci lub w cz臋艣ci. Rodzic nie musi wi臋c czeka膰 na pomoc dziecka do czasu, a偶 nie b臋dzie mia艂 偶adnych 艣rodk贸w do 偶ycia. Je偶eli uprawniony do takiej pomocy jest w stanie zaspokoi膰 swoje potrzeby tylko w cz臋艣ci, obowi膮zek alimentacyjny obejmuje pozosta艂膮 cz臋艣膰. Obowi膮zek alimentacyjny dziecka wzgl臋dem rodzica nie musi polega膰 na przekazywaniu mu kwot pieni臋偶nych. Mo偶e by膰 wykonywany poprzez dostarczanie rodzicowi 偶ywno艣ci, ubrania, lekarstw. S膮d przyzna matce alimenty w nier贸wnej wysoko艣ci Znajduj膮ca si臋 w niedostatku matka wyst膮pi艂a o zas膮dzenie aliment贸w od tr贸jki swoich dzieci, kt贸re nie interesuj膮 si臋 jej losem. Najstarsza c贸rka ma rodzin臋 i zarabia niewiele. M艂odsza jest samotna, ale osi膮ga wysokie dochody. Najm艂odszy syn z powodu choroby pobiera rent臋. Najprawdopodobniej s膮d przyzna艂 matce alimenty tylko od dw贸ch c贸rek, a w dodatku zobowi膮偶e je do uiszczania 艣wiadcze艅 w nier贸wnej wysoko艣ci. Samotna c贸rka osi膮gaj膮ca wysokie dochody zostanie zobowi膮zana do p艂acenia aliment贸w w kwocie np. 600 z艂, natomiast najstarsze dziecko b臋dzie musia艂o przekazywa膰 matce miesi臋cznie kwot臋 np. 300 z艂. Ich brat, kt贸ry utrzymuje si臋 jedynie z renty, prawdopodobnie nie zostanie obci膮偶ony alimentami. Kiedy p艂aci rodze艅stwo Rodze艅stwo (zar贸wno naturalne, jak i przyrodnie) zajmuje ostatni膮 kolejno艣膰 w艣r贸d os贸b zobowi膮zanych do alimentacji na rzecz krewnych. Je偶eli rodzice nie s膮 w stanie sprosta膰 obowi膮zkowi p艂acenia aliment贸w na rzecz dzieci, uprawnieni mog膮 偶膮da膰 aliment贸w od dziadk贸w. Gdy i ta droga oka偶e si臋 bezskuteczna, do alimentacji b臋dzie zobowi膮zane pe艂noletnie rodze艅stwo. Brat lub siostra s膮 zobowi膮zani do alimentacji w cz臋艣ciach odpowiadaj膮cych ich mo偶liwo艣ciom zarobkowym i maj膮tkowym. Rodze艅stwo mo偶e jednak uchyli膰 si臋 od alimentacji, je偶eli wi膮偶e si臋 ona z nadmiernym uszczerbkiem dla niego lub dla najbli偶szej rodziny. Najbli偶sza rodzina zobowi膮zanego to jego ma艂偶onek, dzieci, a w niekt贸rych wypadkach tak偶e rodzic b臋d膮cy na jego utrzymaniu. TO R脫WNIE呕 SOBIE WBIJ DO G艁OWY BO WIELE RAZY KRYTYKOWA艁E艢 KOBIETY KT脫RE UBIEGA艁Y SIE O ALIMENTY OD SWOICH BY艁YCH M臉呕脫W KT脫RZY ZOSTALI UZNANI WINNYM ROZPADOWI MA艁呕E艃STWA Alimenty by艂ego ma艂偶onka Nie zawsze obowi膮zek alimentacyjny obci膮偶a krewnych w linii prostej. Ma艂偶onek rozwiedziony, kt贸ry nie zosta艂 uznany za wy艂膮cznie winnego rozk艂adu po偶ycia, mo偶e 偶膮da膰 aliment贸w, pod warunkiem 偶e znajduje si臋 w niedostatku. Taka sytuacja zaistnieje wi臋c w sytuacji, gdy rozw贸d orzeczono z wy艂膮cznej winy drugiego ma艂偶onka albo z winy obu stron. Wysoko艣膰 aliment贸w jest w贸wczas uzale偶niona od mo偶liwo艣ci maj膮tkowych i zarobkowych zobowi膮zanego oraz od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego. Je偶eli jeden z ma艂偶onk贸w zosta艂 uznany wy艂膮cznie za winnego rozk艂adu po偶ycia, a rozw贸d poci膮ga za sob膮 istotne pogorszenie sytuacji materialnej ma艂偶onka niewinnego, s膮d mo偶e orzec, 偶e ma艂偶onek wy艂膮cznie winny ma obowi膮zek przyczynia膰 si臋 w odpowiednim zakresie do zaspokajania usprawiedliwionych potrzeb ma艂偶onka niewinnego. Taki obowi膮zek b臋dzie istnia艂 nawet, gdyby ma艂偶onek niewinny nie znajdowa艂 si臋 w niedostatku. Jednak alimenty zostan膮 zas膮dzone tylko i wy艂膮cznie na 偶膮danie ma艂偶onka uprawnionego do ich pobierania. Bez stosownego wniosku nie zostan膮 przyznane. Obowi膮zek dostarczania 艣rodk贸w utrzymania ma艂偶onkowi rozwiedzionemu wygasa w razie zawarcia przez tego ma艂偶onka nowego ma艂偶e艅stwa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zZ Zniecierpliwiony
Prosz臋 si臋 zapozna膰 z definicj膮 prawn膮 """ dziecko """ . W obecnie obowi膮zuj膮cym stanie prawnym ,s膮d nie jest w艂adny\ uprawniony do podejmowania decyzji w spawach dotycz膮cych alimentowania pe艂noletniego. Brak podstawy prawnej dla\do dzia艂ania s膮du w tym zakresie.Nie zmieni艂 si臋 zakres obowi膮zku alimentacyjnego pe艂noletniego w stosunku do rodzica.

Udost臋pnij ten post

NIE ZMIE艢CI艁O SI臉 W CA艁O艢CI-WLEPIAM JESZCZE RAZ DLA TWOJEJ WIEDZY Alimenty by艂ego ma艂偶onka Nie zawsze obowi膮zek alimentacyjny obci膮偶a krewnych w linii prostej. Ma艂偶onek rozwiedziony, kt贸ry nie zosta艂 uznany za wy艂膮cznie winnego rozk艂adu po偶ycia, mo偶e 偶膮da膰 aliment贸w, pod warunkiem 偶e znajduje si臋 w niedostatku. Taka sytuacja zaistnieje wi臋c w sytuacji, gdy rozw贸d orzeczono z wy艂膮cznej winy drugiego ma艂偶onka albo z winy obu stron. Wysoko艣膰 aliment贸w jest w贸wczas uzale偶niona od mo偶liwo艣ci maj膮tkowych i zarobkowych zobowi膮zanego oraz od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego. Je偶eli jeden z ma艂偶onk贸w zosta艂 uznany wy艂膮cznie za winnego rozk艂adu po偶ycia, a rozw贸d poci膮ga za sob膮 istotne pogorszenie sytuacji materialnej ma艂偶onka niewinnego, s膮d mo偶e orzec, 偶e ma艂偶onek wy艂膮cznie winny ma obowi膮zek przyczynia膰 si臋 w odpowiednim zakresie do zaspokajania usprawiedliwionych potrzeb ma艂偶onka niewinnego. Taki obowi膮zek b臋dzie istnia艂 nawet, gdyby ma艂偶onek niewinny nie znajdowa艂 si臋 w niedostatku. Jednak alimenty zostan膮 zas膮dzone tylko i wy艂膮cznie na 偶膮danie ma艂偶onka uprawnionego do ich pobierania. Bez stosownego wniosku nie zostan膮 przyznane. Obowi膮zek dostarczania 艣rodk贸w utrzymania ma艂偶onkowi rozwiedzionemu wygasa w razie zawarcia przez tego ma艂偶onka nowego ma艂偶e艅stwa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do zniecierpliwionego
o jeste艣 zniecierpliwiony, zada艂am ci pytanie, i mo偶e jako prawdziwy facet odpowiesz mi na nie, a nie tylko tch贸rzliwie uciekasz od niewygodnych pyta艅

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zZ Zniecierpliwiony
"""" [zg艂o艣 do usuni臋cia] do zniecierpliwionego o jeste艣 zniecierpliwiony, zada艂am ci pytanie, i mo偶e jako prawdziwy facet odpowiesz mi na nie, a nie tylko tch贸rzliwie uciekasz od niewygodnych pyta艅 """""" Jakie by艂o pytanie?

Udost臋pnij ten post

ZNIECIERPLIWIONY po co wa艂kujesz temat kt贸ry jest oczywisty wlepia艂am tobie komentarze PRAWNIK脫W znaj膮cych doskonale prawo a ty si臋 wyk艂贸casz i twierdzisz,ze oni nie maja racji Dla rodzic贸w dziecko bedzie zawsze dzieckiem nawet jesli ma ono 50 lat-ONO JEST DZIECKIEM W normalnych rodzinach rodzice zawsze pomagaja dzieciom by w przysz艂o艣ci te dzieci pomaga艂y rodzicom. Problem pojawia si臋 w ANORMALNYCH RODZINACH, NIEPE艁NYCH, PATOLOGICZNYCH, ALKOHOLOWYCH, DYSFUNKCYJNYCH LUB GDY JEDEN Z RODZIC脫W JEST PO PROSTU JEBNI臉TY!!! W przypadku kiedy jeden z rodzic贸w odwraca si臋 od swojego dziecka (b膮d藕 ca艂ej rodziny) z pomoc膮 przychodzi nam ustanowione prawo rodzinne kt贸re takich pojebanych rodzic贸w przywo艂uje do porz膮dku. Wlepia艂am tobie nie jeden raz ca艂e przepisy kt贸re m贸wi膮 o obowiazku alimentacyjnym wi臋c ty albo nie czytasz albo nie dopuszczasz do swojej 艂epetyny 偶adnych potwierdzonych prawem argument贸w Wyrok S膮du Najwy偶szego Izba Cywilna z dnia 17 grudnia 1976 r.III CRN 280/76, OSPiKA 1977/11-12 poz.196 Dziecku, kt贸re podj臋艂o wy偶sze studia, przys艂uguje w stosunku do rodzic贸w roszczenie alimentacyjne, w zasadzie do ich uko艅czenia. Tak jest jednak z regu艂y wtedy, gdy dziecko nie maj膮ce jeszcze okre艣lonego zawodu od razu po uko艅czeniu szko艂y 艣redniej podejmuje studia wy偶sze. W wypadku jednak, gdy dziecko uko艅czy艂o 艣redni膮 szko艂臋 zawodow膮, uzyska艂o konkretny zaw贸d daj膮cy mo偶liwo艣膰 zatrudnienia i nie podj臋艂o od razu wy偶szych studi贸w, a jego wiek przekracza znacznie normalny wiek m艂odzie偶y rozpoczynaj膮cej wy偶sze studia, nie mo偶e 偶膮da膰 od rodzic贸w finansowania znacznie op贸藕nionych studi贸w, lecz powinno podj膮膰 prac臋 zarobkow膮 i wykorzysta膰 szerokie mo偶liwo艣ci, jakie Pa艅stwo stwarza osobom doros艂ym w zakresie zaocznych studi贸w wy偶szych. Wyrok Naczelnego S膮du Administracyjnego O艣rodek Zamiejscowy we Wroc艂awiu z dnia 21 maja 1997 r. I SA/Wr 646/96 Przepisy kodeksu rodzinnego i opieku艅czego w art. 128 i 133 1 okre艣laj膮 nie tylko obowi膮zek alimentacyjny, ale tak偶e przes艂anki, od kt贸rych zale偶y powstanie i ustanie obowi膮zku alimentacyjnego. Zgodnie z powo艂anymi przepisami, rodzice s膮 obowi膮zani do 艣wiadcze艅 alimentacyjnych wzgl臋dem dziecka, kt贸re nie jest jeszcze w stanie utrzyma膰 si臋 samodzielnie, chyba 偶e dochody z maj膮tku dziecka wystarczaj膮 na pokrycie koszt贸w jego utrzymania i wychowania. Oznacza to, 偶e z wyj膮tkiem sytuacji, gdy dochody z maj膮tku dziecka i dochody z innych 藕r贸de艂 (stypendia, praca zarobkowa) wystarczaj膮 do jego prawid艂owego rozwoju fizycznego i intelektualnego, rodzice s膮 obowi膮zani dostarcza膰 mu odpowiednie 艣rodki. Zakres 艣wiadcze艅 alimentacyjnych nale偶nych dziecku od rodzic贸w z tytu艂u obowi膮zku alimentacyjnego obejmuje tak偶e wydatki o charakterze naukowym i o艣wiatowo-wychowawczym, a wi臋c mi臋dzy innymi 艣rodki na uzyskanie wykszta艂cenia 艣redniego i studi贸w wy偶szych. Trudno uzna膰, aby stypendium w kwocie 160 z艂 miesi臋cznie otrzymywane przez syna skar偶膮cego wystarcza艂o do jego samodzielnego utrzymania si臋. Wyrok S膮du Najwy偶szego Izba Cywilna z dnia 14 listopada 1997 r. III CKN 257/97 OSNC 1998/4 poz.70 Obowi膮zek alimentacyjny rodzic贸w wobec dziecka stanowi uszczeg贸艂owienie og贸lnego obowi膮zku 鈥瀟roszczenia si臋 o fizyczny i duchowy rozw贸j dziecka i nale偶ytego przygotowania go, odpowiednio do jego uzdolnie艅, do pracy zawodowej (art. 96 kro). Obowi膮zek ten nie jest ograniczony przez 偶aden sztywny termin, a w szczeg贸lno艣ci przez termin doj艣cia przez alimentowanego do pe艂noletno艣ci. Nie jest tak偶e zwi膮zany ze stopniem wykszta艂cenia w tym sensie, 偶e nie ustaje z chwil膮 osi膮gni臋cia przez alimentowanego okre艣lonego stopnia podstawowego lub 艣redniego wykszta艂cenia. Jedyn膮 miarodajn膮 okoliczno艣ci膮, od kt贸rej zale偶y trwanie b膮d藕 ustanie tego obowi膮zku, jest to, czy dziecko mo偶e utrzyma膰 si臋 samodzielnie, przy czym przyjmuje si臋, 偶e nie mo偶na tego oczekiwa膰 od dziecka ma艂oletniego. Z tej przyczyny w odniesieniu do dzieci, kt贸re osi膮gn臋艂y pe艂noletno艣膰, bra膰 nale偶y pod uwag臋 to, czy wykazuj膮 ch臋膰 dalszej nauki oraz czy osobiste zdolno艣ci i cechy charakteru pozwalaj膮 na rzeczywiste kontynuowanie nauki.

Udost臋pnij ten post

Wyrok S膮du Najwy偶szego Izba Cywilna z dnia 12 lutego 1998 r. I CKN 499/97 Wyk艂adnia art. 133 1 kro nie mo偶e by膰 dokonywana w oderwaniu od art. 96 kro, kt贸ry nak艂ada na rodzic贸w obowi膮zek troszczenia si臋 o fizyczny i duchowy rozw贸j dziecka i nale偶ytego przygotowania go do pracy dla dobra spo艂ecze艅stwa odpowiednio do jego uzdolnie艅. To nale偶yte przygotowanie do przysz艂ej pracy zawodowej mo偶e tak偶e obejmowa膰 studia wy偶sze, je偶eli tylko uzdolnienia dziecka, jego ambicje i wytrwa艂o艣膰 oka偶膮 si臋 wystarczaj膮ce do tego, a偶eby studia te rozpocz膮膰, kontynuowa膰 i pomy艣lnie zako艅czy膰. Sprawdzianem mog膮 tu by膰 jedynie wyniki, osi膮gane w toku studi贸w, nie mo偶na zatem aprobowa膰 takiego zachowania rodzic贸w (tu ojca), kt贸re uniemo偶liwia艂oby lub skrajnie utrudnia艂o przez odmow臋 alimentowania rozpocz臋cie i kontynuowanie studi贸w. Konkretnie nie mo偶e pozwany uchyla膰 si臋 od obowi膮zku alimentowania studiuj膮cego syna przez powo艂ywanie si臋 na to, 偶e m贸g艂by on ju偶 鈥瀠trzyma膰 si臋 samodzielnie, gdyby przerwa艂 studia i podj膮艂 prac臋 zarobkow膮. Uchylenia si臋 takiego nie mo偶e uzasadni膰 tak偶e okoliczno艣膰, 偶e pozwany mimo kontynuowania przez powoda nauki na poziomie szko艂y 艣redniej przerwa艂 na 4 lata wyp艂acanie aliment贸w powodowi. Skoro mimo braku pomocy finansowej ze strony pozwanego pow贸d podj膮艂 studia wy偶sze, pozwany ma nadal obowi膮zek alimentowania go. Zauwa偶y膰 trzeba jednak偶e i to, 偶e ewentualny brak pozytywnych wynik贸w studi贸w uzasadni ustanie obowi膮zku alimentacyjnego pozwanego. Wyrok S膮du Najwy偶szego Izba Cywilna z dnia 14 listopada 1997 r. III CKN 217/97, Prokuratura i Prawo dodatek 1998/9 poz.28 Obowi膮zek alimentacyjny rodzic贸w wobec dziecka stanowi uszczeg贸艂owienie og贸lnego obowi膮zku 鈥瀟roszczenia si臋 o fizyczny i duchowy rozw贸j dziecka i nale偶ytego przygotowania go, odpowiednio do jego uzdolnie艅, do pracy zawodowej (art. 96 kro). Obowi膮zek ten nie jest ograniczony przez 偶aden sztywny termin, a w szczeg贸lno艣ci przez termin doj艣cia przez alimentowanego do pe艂noletno艣ci. Nie jest tak偶e zwi膮zany ze stopniem wykszta艂cenia w tym sensie, 偶e nie ustaje z chwil膮 osi膮gni臋cia przez alimentowanego okre艣lonego stopnia podstawowego lub 艣redniego wykszta艂cenia. Jedyn膮 miarodajn膮 okoliczno艣ci膮, od kt贸rej zale偶y trwanie b膮d藕 ustanie tego obowi膮zku, jest to, czy dziecko mo偶e utrzyma膰 si臋 samodzielnie, przy czym przyjmuje si臋, 偶e nie mo偶na tego oczekiwa膰 od dziecka ma艂oletniego. Z tej przyczyny w odniesieniu do dzieci, kt贸re osi膮gn臋艂y pe艂noletno艣膰, bra膰 nale偶y pod uwag臋 to, czy wykazuj膮 ch臋膰 dalszej nauki oraz czy osobiste zdolno艣ci i cechy charakteru pozwalaj膮 na rzeczywiste kontynuowanie nauki. Przeciwne stanowisko prowadzi艂oby do zahamowywania, a co najmniej znacznego utrudniania dalszego rozwoju dziecka, a to przez pozbawianie go 艣rodk贸w materialnych niezb臋dnych do kontynuowania nauki po osi膮gni臋ciu pe艂noletno艣ci, pozostawa艂oby zatem w sprzeczno艣ci ze wspomnianym wy偶ej podstawowym obowi膮zkiem rodzicielskim. Wyrok Naczelnego S膮du Administracyjnego O艣rodek Zamiejscowy we Wroc艂awiu z dnia 24 czerwca 1997 r. I SA/Wr 1832/96. OSP 1999/3 poz. 55 Obowi膮zek alimentacyjny rodzic贸w trwa do chwili osi膮gni臋cia przez dziecko zdolno艣ci samodzielnego utrzymania si臋. Je偶eli mo偶liwo艣ci rodzic贸w, pozwalaj膮 na przekazanie synowi pewnej kwoty ponad zwyk艂e 艣rodki s艂u偶膮ce utrzymaniu, a przeznaczone na zakup komputera, to nie mo偶na uzna膰, by 艣wiadczenie to przekracza艂o ramy obowi膮zku alimentacyjnego. Wyrok S膮du Najwy偶szego Izba Cywilna z dnia 8 sierpnia 1980 r. III CRN 144/80, OSNCP 1981/1 poz. 20 Wprawdzie obowi膮zek alimentacyjny rodzic贸w wzgl臋dem dziecka nie wygasa z osi膮gni臋ciem przez dziecko jakiego艣 okre艣lonego wieku, a w szczeg贸lno艣ci przez uzyskanie przez nie pe艂noletno艣ci. Stosownie bowiem do przepis贸w art. 133 w zwi膮zku z art. 96 kro rodzice powinni w miar臋 swych mo偶liwo艣ci 鈥瀟roszczy膰 si臋 o fizyczny i duchowy rozw贸j dziecka i przygotowywa膰 je nale偶ycie do pracy dla dobra spo艂ecze艅stwa odpowiednio do jego uzdolnie艅. Je偶eli wi臋c uzdolnienia dziecka przemawiaj膮 za tym, 偶e w celu ich nale偶ytego wykorzystania dla dobra spo艂ecze艅stwa powinno ono odby膰 studia wy偶sze, obowi膮zek alimentacyjny rodzic贸w powinien w zasadzie trwa膰 do czasu uko艅czenia tych studi贸w. Niemniej jednak nie mo偶na przyj膮膰, by rodzice byli obowi膮zani dostarcza膰 艣rodk贸w utrzymania dziecku, kt贸re b臋d膮c ju偶 przygotowane nale偶ycie do wykonywania przez nie odpowiedniego dla niego zawodu, podejmuje dla podniesienia swych kwalifikacji dalsze kszta艂cenie si臋, ale w studiach si臋 zaniedbuje, nie robi nale偶ytych post臋p贸w, nie otrzymuje obowi膮zuj膮cych zalicze艅, nie zdaje w terminie przepisanych egzamin贸w, a zw艂aszcza je偶eli z w艂asnej winy powtarza lata studi贸w i wskutek tego nie ko艅czy studi贸w w przewidzianym programem okresie.

Udost臋pnij ten post

Zgodnie z utrwalon膮 w orzecznictwie zasad膮, dzieci maj膮 prawo do r贸wnej stopy 偶yciowej z rodzicami i to zar贸wno wtedy, gdy 偶yj膮 z nimi wsp贸lnie, jak i wtedy, gdy 偶yj膮 oddzielnie. Oznacza to, 偶e rodzice powinni zapewni膰 dziecku warunki materialne odpowiadaj膮ce tym, w jakich 偶yj膮 sami. Nie b臋dzie to jednak dotyczy艂o potrzeb b臋d膮cych przejawem zbytku. Rodzice nie mog膮 uchyli膰 si臋 od obowi膮zku alimentacyjnego na tej podstawie, 偶e wykonywanie tego obowi膮zku stanowi艂oby dla nich nadmierny ci臋偶ar. S膮 obowi膮zani podzieli膰 si臋 z dzieckiem nawet najmniejszymi dochodami. W szczeg贸lnych przypadkach, gdy sytuacja dziecka tego wymaga, rodzice maj膮 obowi膮zek wyzbywania si臋 posiadanego maj膮tku b膮d藕 jego niekt贸rych sk艂adnik贸w, aby w ten spos贸b podo艂a膰 ci膮偶膮cemu na nich obowi膮zkowi alimentacyjnemu, np. dla ratowania zdrowia dziecka. Podstaw膮 oddalenia pow贸dztwa o zas膮dzenie aliment贸w mo偶e by膰 tylko brak wszelkich mo偶liwo艣ci po stronie zobowi膮zanego, nie za艣 szczup艂o艣膰 艣rodk贸w, jakimi on rozporz膮dza.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zZ Zniecierpliwiony
My nie dyskutujemy o relacjach rodzinnych tylko o zagadnieniu prawnym .Prosz臋 si臋 tego trzyma膰. Alimenty s膮 instytucj膮 prawn膮 i jako takie mog膮 by膰 tylko w ten spos贸b postrzegane i analizowane . Przepisy wyra藕nie dokonuj膮 rozr贸偶nienia """ dziecko """ i """dziecko pe艂noletnie """ . Wskazane komentarze s膮 albo nie na temat albo nie merytoryczne albo nie aktualne. Tak samo jak powo艂ywane orzecznictwo SN.

Udost臋pnij ten post

Mo偶e niech si臋 zniecierpliwiony zapozna z definicj膮 "prawdziwy tata" lub "prawdziwy facet". Wi臋kszo艣膰 znanych mi facet贸w spali艂aby si臋 ze wstydu za takie zachowanie. W ma艂偶enstwie mo偶e by膰 r贸偶nie, dobrze, 藕le, ale dzieci niczemu nie s膮 winne. Nie dba膰 o w艂asne dziecko to jak zaniedbywa膰 samego siebie. Mo偶na si臋 zabezpiecza膰, je艣li kto艣 nie chce mie膰 dzieci. Dlaczego tego nie robicie?????????????????I Zak艂adanie tematu "alimenty na pelnoletnie dziecko" jest poni偶ej ... Popar艂abym Was gdyby艣cie napisali, 偶e te dzieci przepijaj膮, przepalaj膮 pieni膮dze z aliment贸w, ale je艣li one chc膮 tylko uzyska膰 wy偶sze wykszta艂cenie to niech was licho porwie za takie podej艣cie do w艂asnych dzieci. A i Beata wychodz膮c za rozwodnika z dzieckiem, to dziecko r贸wnie偶 sta艂o si臋 Twoim dzieckiem, mimo 偶e nie jeste艣 zachwycona i starasz si臋 zapomina膰 o tym fakcie. Masz 50 lat, a podej艣cie do 偶ycia jak 18 latka. Trzeba wcze艣niej przewidywa膰 偶e po 40 roku 偶ycia istnieje coraz wi臋ksze ryzyko zachorowania na zawa艂, wylew, raka itp. Czy rodz膮c 2 dzieci po 40 spodziewa艂a艣 si臋, 偶e b臋dziesz coraz m艂odsza i zdrowsza? Jeste艣 chora, masz malutkie dzieci, mas臋 obowi膮zk贸w, zobowi膮za艅 finansowych - to wszystko 40 letnia kobieta powinna przewidzie膰!!! Ja jestem duzo m艂odsza od Ciebie i wiem, 偶e jest mi bli偶ej ni偶 dalej i nastolatki udwa膰 nie mog臋.

Udost臋pnij ten post

zniecierpliwiony nie trzeba by艂o si臋 piep.. bez zabezpieczenia to by艣 nie mia艂 problem贸w z zagadnieniami prawnymi. Czy to do Ciebie nie dociera???? I nie udawaj, 偶e nie wiesz o co ci臋 pyta艂am, poczytaj kilka odp temu. Nicku nie zmienia艂am. sami narobicie dzieci a potem p艂aczecie publicznie, a偶 wstyd

Udost臋pnij ten post

Pyta艂am si臋 czy m艣cisz si臋 na w艂asnym dziecku-dzieciach za to, 偶e twoi rodzice jak uzyska艂e艣 pe艂noletno艣膰 przys艂owiowo "olali ci臋"? Jedym s艂owem pozbyli si臋 k艂opotu. Pewnie nie s艂ysza艂e艣 w domu: synku zrobimy wszystko 偶eby pom贸c Ci sko艅czy膰 studia i kupi膰 mieszkanie czy te偶 dom??? S艂ysza艂e艣 tak膮 wypowied藕 rodzic贸w? Czy odetchneili z ulg膮, 偶e jedna g臋ba mniej do wy偶ywienia? Relacje rodzinne s膮 bardzo wa偶ne, to jak traktuj膮 rodzice swoje dzieci odbija si臋 na ca艂ych nast臋pnych pokoleniach.

Udost臋pnij ten post

Art. 133 k.r.o. 1. Rodzice obowi膮zani s膮 do 艣wiadcze艅 alimentacyjnych wzgl臋dem dziecka, kt贸re nie jest jeszcze w stanie utrzyma膰 si臋 samodzielnie, chyba 偶e dochody z maj膮tku dziecka wystarczaj膮 na pokrycie koszt贸w jego utrzymania i wychowania. 2. Poza powy偶szym wypadkiem uprawniony do 艣wiadcze艅 alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje si臋 w niedostatku. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3. Rodzice mog膮 uchyli膰 si臋 od 艣wiadcze艅 alimentacyjnych wzgl臋dem dziecka pe艂noletniego, je偶eli s膮 one po艂膮czone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub je偶eli dziecko nie dok艂ada stara艅 w celu uzyskania mo偶no艣ci samodzielnego utrzymania si臋. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- czyli JE艢LI.... a o tym decyduje s膮d-nie mo偶na sobie dobrowolnie zaprzesta膰 p艂acenia zasadzonych aliment贸w-s膮d je zas膮dzi艂 i s膮d je "odwo艂a" Alimenty po ostatniej zmianie Kodeksu rodzinnego i opieku艅czego, tj. po dniu 13 czerwca 2009 r. W artykule tym om贸wione zosta艂y ostatnie zmiany przepis贸w dotycz膮cych 艣wiadcze艅 alimentacyjnych. W dniu 13 czerwca 2009 r. wesz艂a w 偶ycie ustawa z dnia 6 listopada 2008 r. (Dz. U. z 2008 r. Nr 220, poz. 1431) o zmianie ustawy Kodeks rodzinny i opieku艅czy oraz niekt贸rych innych ustaw, a wraz ni膮 kilka zmian w zakresie obowi膮zku alimentacyjnego. Przez obowi膮zek alimentacyjny nale偶y rozumie膰 powinno艣膰 dostarczania 艣rodk贸w utrzymania, a w przypadku dzieci tak偶e 艣rodk贸w wychowania. Podmiot uprawniony ma prawo 偶膮da膰 dostarczenia mu tych 艣rodk贸w, a podmiot zobowi膮zany obowi膮zany jest to 偶膮danie zaspokoi膰. 艢rodki utrzymania to 艣rodki zwi膮zane z bie偶膮cym 偶yciem, a wi臋c przede wszystkim chodzi tu o po偶ywienie, mieszkanie, ubranie, leki, 艣rodki higieny, czysto艣ci. 艢rodki wychowania to 艣rodki umo偶liwiaj膮ce rozw贸j umys艂owy, fizyczny i kulturalny uprawnionego. Nie ma w膮tpliwo艣ci, i偶 艣rodki alimentacyjne mog膮 przybra膰 posta膰 艣wiadczenia pieni臋偶nego b膮d藕 艣wiadczenia w naturze. Zgodnie z brzmieniem znowelizowanego art. 135 2 Kodeksu rodzinnego i opieku艅czego (K.r.io.) wykonanie obowi膮zku alimentacyjnego wzgl臋dem dziecka lub osoby niepe艂nosprawnej mo偶e polega膰 w ca艂o艣ci lub w cz臋艣ci na osobistych staraniach o wychowanie lub o utrzymanie uprawnionego. W takim jednak wypadku 艣wiadczenie alimentacyjne pozosta艂ych zobowi膮zanych polega na pokrywaniu w ca艂o艣ci lub w cz臋艣ci koszt贸w utrzymania lub wychowania uprawnionego. Obowi膮zek alimentacyjny obci膮偶a krewnych w linii prostej oraz rodze艅stwo, a tak偶e w pewnych sytuacjach inne osoby bliskie jednak niezwi膮zane wi臋zami krwi obowi膮zek ten przyk艂adowo mo偶e zaistnie膰 mi臋dzy macoch膮, ojczymem a pasierbem (art. 144 K.r.io.), mi臋dzy przysposobionym a przysposabiaj膮cym i jego krewnymi, a tak偶e mi臋dzy rozwiedzionymi ma艂偶onkami (art. 60 K.r.io.). Co wi臋cej obowi膮zek dostarczania 艣rodk贸w utrzymania przez by艂ych ma艂偶onk贸w wyprzedza obowi膮zek innych krewnych. Nale偶y mie膰 na uwadze, i偶 r贸wnie偶 w czasie trwania ma艂偶e艅stwa ma艂偶onkowie mog膮 偶膮da膰 od siebie aliment贸w na og贸lnej podstawie, bez wzgl臋du na to, w jakim ustroju maj膮tkowym funkcjonuj膮. Ka偶dy bowiem z ma艂偶onk贸w jest zobowi膮zany wed艂ug swych si艂 i mo偶liwo艣ci zarobkowych i maj膮tkowych zaspokaja膰 potrzeby rodziny, kt贸r膮 przez sw贸j zwi膮zek za艂o偶yli. Ustawodawca ustanowi艂 hierarchi臋 os贸b zobowi膮zanych do 艣wiadcze艅 alimentacyjnych. O 艣wiadczenie alimentacyjne mo偶na si臋 zwr贸ci膰 do zobowi膮zanych w dalszej kolejno艣ci, pod warunkiem 偶e koniecznych 艣rodk贸w utrzymania nie mo偶na otrzyma膰 od zobowi膮zanych w bli偶szej kolejno艣ci; i tak obowi膮zek zst臋pnych wyprzedza obowi膮zek wst臋pnych, a obowi膮zek wst臋pnych wyprzedza obowi膮zek rodze艅stwa. Dziecko, kt贸re nie jest w stanie utrzyma膰 si臋 samodzielnie, winno otrzyma膰 nale偶ne mu 艣wiadczenia od rodzic贸w. Dotychczas obowi膮zek ten by艂 bezwzgl臋dny. Znowelizowane prawo rodzinne dopuszcza jednak mo偶liwo艣膰 uchylenia si臋 rodzic贸w od dostarczania swojemu dziecku 艣rodk贸w utrzymania, ale pod warunkiem 偶e dziecko jest pe艂noletnie, 艣wiadczenia alimentacyjne wi膮偶膮 si臋 z nadmiernym dla rodzic贸w uszczerbkiem, a dziecko nie dok艂ada stara艅 w celu uzyskania mo偶no艣ci samodzielnego utrzymania si臋 (art. 133 3 K.r.io.). Ustawodawca pozostawi艂 wi臋c swoist膮 furtk臋 dla rodzic贸w pe艂noletniego dziecka. Je艣li wi臋c student dzienny nie uczy si臋 i w efekcie nie zalicza kolejnego roku studi贸w, to rodzice nie maj膮 ju偶 obowi膮zku 艂o偶y膰 na jego dalsz膮 nauk臋. CZYLI ABY UCHYLIC SIE OD P艁ACENIA ALIMENT脫W MUSI ZAISTNIE膯 JAKIS WARUNEK TEN WARUNEK MUSI ZBADAC S膭D je艣li ty jeste艣 przekonany o swoich racjach to podaj na jakiej podstawie uwa偶asz 偶e masz racj臋-podaj pe艂ne art

Udost臋pnij ten post