Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość empress

Poród a brak ubezpieczenia

Polecane posty

Gość empress

Co się wydarzy, jeśli pojadę rodzić do szpitala, a nie jestem ubezpieczona? Wiem, że kobiety są chronione do końca połogu i mają prawo być zupełnie normalnie przyjęte do szpitala, tylko trzeba zaznaczyć, że poród będzie fundowany ze specjalnego państwowego funduszu (wiem, bo dzwoniłam do NFZ, żeby się upewnić). Ale teoria swoje, a praktyka swoje. Boję się, że w szpitalu zaczną mi robić z tego powodu problemy, a nie chcę się kłócić i źle nastawiać do siebie ludzi, od których tak dużo zależy w tak ważnym momencie życia, jak poród, pierwszy do tego. Macie jakieś doświadczenia w tym względzie?

Gość a dlaczego niemasz ubezpieczen
ia?

Gość masz ubezpieczenie
bedac w ciazy trafilam do szpitala i gdy dawalam legitymacje ubezpieczeniowa uslyszalam, ze ciezarne podlegaja ubezpieczeniu, nawet jesli nie pracuja wiec nie masz sie o co martwic

Gość empress
No właśnie sprawdziłam już, że z racji ciąży przysługuje mi ubezpieczenie, ale wiem też, że wszędzie krzyczą o nieszczęsną książeczkę albo legitymację. Chyba najlepiej zrobię, jeśli zadzwonię do konkretnego szpitala i zapytam, jak to u nich wygląda. Rzecz w tym, że nie chcę kwasów w momencie, gdy zacznie się poród...

Gość Karrraammbbaa
Nie martw sie, wg prawa nid musisz miec ubezpieczenia, kazdy szpital musi Cie przyjac.

Gość empress
No dobra, dzięki :) Znam swoje prawa, mam nadzieję, że personel szpitala nie będzie miał oporów, żeby je respektować :) Ostatecznie nie ja pierwsza i nie ostatnia...

Gość Kaaarrraammbbaa
w razie czego wzywaj policje i domagaj sie tego, co Ci sie nalezy. ;) Powodzenia :)

Gość empress
Zanosi się na dzień pełen wrażeń :P

Gość ola monola
do empress.. jestes juz pewnie po porodzie to opowiedz jakie wrazenia, ja tez nie mam ubezp. i mi to sen z powiek spedza, i napisz skad jestes ja w poznaniu przebywam, zameldowanie mam w opolskim... to druga gwiazdka dochodzi:) ale mysle ze zameldowania to sie akurat nie czepia... po prostu sie boje ze przyjma mnie z łachąąąą do porodu beda jak menelke traktowac przez to ze niew mam ubezp

Gość onka.biedronka
nie wiem jak u Was, ale u mnie pierwsze co to kazali pokazac legitymacje ubezpieczeniowa :-/ jakby to bylo najwazniejsze dopiero pozniej pytanie w jakiej sprawie przyszlam a szpital niby taki nowy i renomowany :-/

Gość saleminka8
kobiety nieubezpieczone mają prawo rodzic za darmo i chodzi do lekarza w czasie połogu-gdzieś tona stronie NFZ czytałam ;) ja rodziłam nie będąc ubezpieczona :) bo nei pracowałam a w urzędzie sie nie rejestrowałam