Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła matka polka

Planowanie ciąży a brak pracy.

Polecane posty

Gość przyszła matka polka

Witam Was... Miałam dobra pracę przez długi czas...przyszedł moment kiedy usiadlam i pomyslalam...mama prawie 30 lat-czas na dziecko... Zaczelam starania-niestety bezowocne... Zwolnili mnie z powodu kryzysu...normalna redukcja etatów... i znowu lipa...teraz szukam pracy ale myśle też o dziecku...boje sie, że nie bede miała etatu i pieniazków...macierzynskiego, wychowawczego... Czy mam podstawy sie bać? Już sama nie wiem...zas nowy pracodawca, zas latka leca-za chwile bede miala 40lat i co? Nie umiem sobie tego poukładac...

Gość unreal
Myślę, że wbrew pozorom nie jest to najgorszy moment, chociaż oczywiście świetnie jest mieć zabezpieczenie w postaci macierzyńskiego itd. Ja zaszłam w ciążę krótko po utracie pracy. Był to listopad, początek kryzysu. Byłam przerażona, bo nie mogłam znaleźć pracy przez trzy miesiące, a potem już był brzuszek, więc dałam sobie spokój. Zarabiam dorywczo pracą u koleżanki w sklepie, udzielam korepetycji, jakoś się to kręci. Mam to szczęście, że mam dach nad głową i opiekę rodziny, nie muszę zupełnie sama się utrzymywać. Jeśli więc wiesz, że możesz liczyć na wsparcie męża czy innej bliskiej osoby, to może warto podjąć taką decyzję. Dziecko wyłączy Cię z życia zawodowego na co najmniej kilka miesięcy, ale z punktu widzenia kariery im szybciej odchowa się dziecko, tym lepiej. Tak mi się przynajmniej wydaje. Jak przyjdzie co do czego, okaże się, że rodzina lub znajomi mają w zanadrzu dużo niepotrzebnych rzeczy po swoich pociecach, poza tym rzeczy używane są zwykle zupełnie nieznoszone i naprawdę tanie. Oczywiście i tak trzeba się nastawić na duże wydatki, ale nie powinnaś zostać z nimi sama. Tak więc widzisz - jakoś można sobie poradzić. Nie jest to może szczyt marzeń, ale czasami życie samo decyduje i potem okazuje się, że w gruncie rzeczy lepiej być nie mogło :) W każdym razie ja mam takie odczucia :) Życzę powodzenia!

Gość dulk2
Jak masz rodzine (rodziców) , u ktorych mozesz mieszkac i pomoga, przypilnują dziecka to nie czekaj, tylko rób. Ja mam 36 lat, szanse juz wlasciwie coraz mniejsze..nigdy nie bede miec tyle pieniedzy, by zarobic na siebie i dziecko (wynajem mieszkania i zorganizowanie opieki są kluczowe. Ciuchy zabawki to bzdury , na dzisiejsze czasy dostepne za grosze. Niestety ja ledwo siebie moge utrzymac , gdybym zostala uziemiona opieka to juz bylby dramat, Zazdroszcze dziewczynom, ktore mogą liczyc na rodzicow i dom rodzinny.