Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

narnikaaa

Czy to możlwie, żeby w wieku 19 lat miec rozstępy?

Polecane posty

Mam je na pośladkach i udach, dodam, że jestem osobą szczupłą i nie przytyłam ani nie schudłam jakos znaczaco w ostatim czasie, czym to może być spowodowane? :(

Gość rozstepy można miec w każdym
wieku. Przyczyny: 1) Zwiększony poziom kortyzolu (hormonu kory nadnerczy) we krwi – powoduje upośledzenie funkcji fibroblastów, które zaczynają produkować zmienione włókna kolagenu i elastyny: o większej kruchości i mniejszej podatności na rozciąganie. Podczas nadmiernego rozciągania się skóry (np. w czasie ciąży, dojrzewania, przy otyłości, nadmiernym nagłym wzroście wagi.) dochodzi więc do zrywania regularnej sieci włókien, czego efektem są właśnie rozstępy. Ponieważ jednocześnie dochodzi także do ścieńczenia warstwy naskórka, stają się one bardziej widoczne, 2) Zwiększony poziomu estrogenów (w okresie ciąży, przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnej) przyczynia się w pewnym stopniu do zwiększenia możliwości pojawienia się rozstępów, 3) Stosowanie leków zawierających glikokortykosteroidy (np. w przebiegu chorób endokrynologicznych, alergicznych, autoimmunologicznych) przyczynia się m.in. do ścieńczenia naskórka, zahamowania syntezy kolagenu w skórze właściwej oraz degradacji już istniejących włókien kolagenowych, 4) Niewłaściwa, uboga w składniki odżywcze (witaminy, mikro- i makroelementy) dieta. Dużą rolę odgrywa tu zwłaszcza niedostateczna ilość cynku, 5) Skłonności genetyczne- istnieje prawdopodobieństwo, iż jeśli u matki obecne są rozstępy, to mogą pojawić się one również u jej córki; Pozostają masaże, gimnastyka, kremy

Mam 16 lat i też mam rozstępy :( zeczeły mi sie robić kiedy ćwiczyłam szpagat ale czy to jest konkretna przyczyna ich powstania to nie mam pojęcia .

Gość ty masz 19 a
ja mialam 15 jak mi sie rozstepy pokazały i tez niewiem od czego i do tej pory je mam tyle ze terez wybielały ,tak wiec mozna je miec w kazdym wieku..

Gość trymdymdymdym
Rozstępy mogą pojawiać się nawet u dzieci, choć bardzo rzadko. O ile przyczyną powstawania rozstępów nie jest przyjmowanie leków (o których napisał wcześniej jeden z forumowiczów), do powstawania rozstępów dochodzi wtedy, gdy skóra ma niewystarczająco mocne włókna kolagenowe odpowiadające za sprężystość skóry. Jeśli pojawianiu rozstępów nie towarzyszy nagłe tycie (np. ciąża) czy nabieranie masy mięśniowej lub okres dojrzewania (np. dość szybki rozrost piersi u dziewcząt), gdzie skóra nie nadąża z gwałtownym rozciąganiem się, wtedy najczęściej przyczyną pojawiania się rozstępów jest po prostu słaba elastyczność włókien kolagenowych. Aby wzmocnić wlókna kolagenowe a tym samym zapobiec powstawaniu nowych rozstępów, należy używać regularnie (przynajmniej raz dziennie) kremów przeciw rozstępom lub po prostu najtańszego środka ciekłej parafiny dostępnej w każdej aptece za kilka złotych. Nie polecam używania kremów z kolagenem, gdyż jest to totalna bzdura, kolagen nie wchłania się przez skórę, a zawarte włókna kolagenowe w kremach są aplikowane po prostu na wierzch naskórka i pod wpływem czynników zewnętrznych dają poczucie naprężenia (uelastycznienia) skóry, jednak, gdy krem z twarzy zmyjemy, zmywamy też efekt. Aby zachować właściwą elastyczność skóry, po prostu należy ją dobrze nawilżać, nawet a przede wszystkim już od nastoletniego wieku i regularnie. Powstałych rozstępów nie można się pozbyć a jedynie z czasem stają się mniej widoczne lub można skorzystać z zabiegów kosmetycznych, które w znaczny sposób pomagają "uniewidocznić" skutki rozstępów. Jeśli już powstały u kogoś rozstępy bez widocznej przyczyny, polecam stosować kremy przeciw rozstępom lub ciekłą parafinę przez okres od 3 do 5 miesięcy przynajmniej raz dziennie, a następnie po tej kuracji przejść na zwykłe balsamy czy kremy nawilżające (są mniej tłuste) i to pomoże utrzymać efekt uelastycznionych już włókienek.

Gość fifi44
W moim przypadku rozstępy pojawiły się gdy miałam 13/14 lat. Dwie wielkie czerwono-sine krechy. Poszłam do dermatologa ten kazał mi poczekać, bo w tak młodym wieku z czasem mogło pojawić się ich więcej. I miał racje. Gdy skończyłam 15 lat poszłam z mamą na ich laserowe usunięcie, które kosztowało sporo kasy (3 zabiegi -1000zł) ale najgorsze jest to, że gówno dały. Obecnie mam 19 lat a na moich plecach jest ich ciągle coraz więcej. Jestem bardzo szczupła (170cm i 49kg) waga waha mi się w granicach 47-50 zależy kiedy. Nie jest to jednak spowodowane wahaniami wagi. Miesiąc temu byłam u tego samego dermatologa (lecze się prywatnie głównie z problemami trądzikowymi a on podobno jest jednym z lepszych dermatologów w Polsce) tak czy inaczej powiedziałam mu, że na moich plecach robi się tego szajsu coraz więcej a on, że nie jest znany powód powstawania tego gówna. Chyba jest ze mną coś nie tak. To nie jest normalne że przez okres 5 lat na plecach robi się tego tak wiele. Czuję się z tym okropnie i mam dosyć. Prawdopoobnie to hormony i nie wiem co robić z tym faktem

Gość milf
to wina chemii glutaminian sodu i inego swinstwa azotyny aspartamy cukier a wsumie to lekaz moze miec racjie chemii ma wpływ na hormony

Gość zygamacko
te rozstępy to cholerna rzecz....radze Wam nie odchudzajcie się, bo na rękach będziecie mieć!!!

Gość gość
no niestety każdego dopadają i to często niezależnie od wieku. A jak się chcesz ich pozbyć to zastosuj kolagen rybi. Dzięki niemu pozbędziesz sie tego dziadostwa W linku macie zdjęcia efektów stosowania kolagenu http://naturica.pl/kolagen-silver-100ml

No tak rozstępy można mieć w młodym wieku . To też zależy od typu skóry i jej elastyczności.

Gość injurosang1982gfenw
Mam je na pośladkach i udach, dodam, że jestem osobą szczupłą i nie przytyłam ani nie schudłam jakos znaczaco w ostatim czasie, czym to może być spowodowane? Jasne http://nkle.in/gYWV

Gość gość
ja w wieku 16 lat już miałam rozstępy na udach..

Gość gość
mi zrobily sie rozstepy po drastycznym schudnieciu. teraz probuje przytyc, czy rozstepy znikna gdy zyskam na wadze?

Gość gość
Mam 15 lat i pojawiły mi się rozstępy na udach i pośladkach. Przeczytałam już wiele różnych sposobów na nie ale okazuje się, że nie można pozbyć ich się w całości - można tylko zapobiec tworzeniem się ich i zmniejszyć. Dieta jest bardzo ważna i trzeba pić dużo wody.