Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam bo naprawde nie wiem

czy powinnam wciaz brac witaminy i kwas foliowy?

Polecane posty

Witajcie! Czy ktos moze mi pomoc? Mieszkam w UK, zaczelam wlasnie 4 m-c ciazy. Do dzis mialam zapas polskich witamin z kwasem foliowym Feminatal dla kobiet w ciazy do 13 tygodnia jej trwania. I mam pytanie - czy musze kupic kolejne witaminki zawierajace kwas, czy juz moje dziecko nie potrzebuje takich "wspomagaczy"? Jesli powinnam je wciaz brac, to czy moge kupic je na wlasna reke, czy trzeba to skonsultowc z lekarzem? I jakie bylyby najlepsze (to dla zaorientowanych kobietek, mieszkajacych w UK). Troche duzo tych pytan, ale mam nadzieje, ze pomozecie :) pozdrawiam!

Ja cały czas biorę Feminatal N - przeznaczony na całą ciążę, a nie do 13 tygodnia. Jestem już w 9 miesiącu. Ten lek jest bez recepty, więc kupuję go sama, kiedy się kończy. Oczywiście jest to z polecenia mojego lekarza. Wg mnie powinnaś cały czas brać witaminy.

Feminatalu tu nie dostane, wiec jesli sa tu jakies dziewczyny, ktore witaminy kupowaly w Anglii, to prosze o doradzenie mi, jakie najlepiaj wybrac?

Kwas foliowy powinno sie brac przez zala ciaze.W UK mozesz kupic w kazdej aptece,tak jak i w Polsce(folid acid),a poza tym jest w kazdym sklepie takim jak morrison,asda czy tesco wystarczy poszukac w alejce z lekami bez recepty.Powodzenia.

Kwas foliowy trzeba brać do 12 tygodnia ciąży - potem można go odstawić bo spełnił najważniejszą rolę w okresie organogenezy (powstawanie narządów trwa do 8 tygodnia ciąży). Wiele kobiet, pomimo że chodzi regularnie do lekarza, nie bierze żadnych witamin - wystarczy zbilansowana dieta, aby dostarczyć dziecku najpotrzebniejszych składników mineralnych i witamin. Nie musisz już nic łykać, jeżeli nie chcesz lub masz kłopot ze zdobyciem konkretnych witamin. Tak więc to tylko i wyłącznie Twój wybór co zrobisz.

Nie mam problemu ze zdobyciem witamin, chcialam sie tylko zorientowac w angielskich nazwach. Jutro pojde do apteki i cos wybiore, najwyzej zapytam farmaceutki, ktore witaminy by mi polecila. Staram sie jesc duzo owocow i warzyw, ale chyba zdecyduje sie na witaminy dodatkowo, tylko ze one zawsze zawieraja tez kwas foliowy, a skoro piszecie, ze juz go nie potrzebuje, to co robic? A moze znajde jakies z mniejsza dawka tego kwasu? dzieki za odp. :)

Jeżeli będziesz miała w tych witaminach kwas foliowy to pewnie w dawce 0,4 mg. Teraz kwas foliowy będzie tylko dla Ciebie - dziecko już niewiele z niego skorzysta. Kwas foliowy wspomaga układ krwionośny do produkcji erytrocytów, więc w pewnym stopniu zapobiega niedokrwistości.

ok dziewczynki, jutro pojde do apteki! Dziekuje wam za odpowiedzi i pozdrawiam

Gość jestem w 39 tc
najlepiej zapytaj sie swojego lekarza czy poloznej. Ja tez mieszkam za granica (nie w UK) i mi moja polozna odradzila branie jakichkolwiek witamin w ciazy. Tzn. oczywiscie przez pierwsze 3 miesiace bralam kwas foliowy, ale po tym okresie nie biore juz nic oprocz kwasu tluszczowego omega 3 dla ciezarnych w kapsulkach, bo nie lubie i nie jadam ryb, a poza tym diete mam zbilansowana, duzo warzyw, owocow, miesa itd. stad moja polozna odradzila mi branie dodatkowych suplementow witaminowych.