Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panienka zOkienka

Jak To jeST z Bukietami??

Polecane posty

Gość panienka zOkienka

hej jak to jest z bukietem młodej druhny i butonierkami?? Tzn kto komu kiedy daje bukiet? Ja znam taki zwyczaj ze pan młody przywozi bukiet panny młodej a ona przypina mu butonierke Druzbie butonierke daje druhna A czy drużba daje druhnie jej bukiet?? A jeszcze coś było apropo stron przyczepiania butonierki i że po ślubie panna młoda przepina butonierkę na drugą stronę bo pan młody już nie jest kawalerem....

Gość klarcia_nutka
u nas bedzie tak, poniewaz razem mieszkamy to ja z rana pojde do mamy ( a moze i bede tam nocowac) A Marcin sobie na spokojnie pojedzie z kims odbierze bukiety (my placimy za oba, bo nei chcemy swiadkow naciągac na zadne zbedne koszty) i te przypinki do klapy, no i jak mlody ze swiadkiem do nas pzyjadą to mlody da mi bukiet swiadek swiadkowej i albo da mi tą przypinke i ja mu ją przypne albo ktos wczesnie podrzuci zebym miala ją juz w domu :) i tyle

Ja też słyszałam o tym że młody odbiera bukiet i jedzie z nim po młodą, tyle że u nas wyszłoby z lekka bez sensu. Mieszkamy razem, więc nie wiem po co miałabym jechać rano do mamy (godzina drogi), potem narzeczony po mnie a później przez zakorkowane miasto z powrotem z drużbami, tym bardziej że drużba mieszka w tej kamienicy co my. To jest takie symboliczne zabieranie panny młodej z domu rodziców, ale nie ma po co ściemniać skoro pannę młodą miał już u siebie. Pieniądze też mamy wspólne więc odpadała kwestia: kto za co płaci. Siostra robiła dla mnie dekoracje i bukiety, przypinki do butonierek też. Bukiet dostałam dzień wcześniej razem z kwiatkami do włosów, z przypinkami dla młodego i świadka siostra przyjechała kiedy razem z chłopakiem przyjechali zabrać nas już na ślub. I ona im je przypięła, bo mi się strasznie ręce trzęsły- zresztą nawet krawata nie mogłam narzeczonemu zawiązać, przyszedł to zrobić chłopak siostry. O przepinaniu na drugą stronę nic nie słyszałam, ale wyglądałoby to chyba dziwnie, butonierkę (klapkę- dziurkę) ma z jednej strony.

Ja też słyszałam o tym że młody odbiera bukiet i jedzie z nim po młodą, tyle że u nas wyszłoby z lekka bez sensu. Mieszkamy razem, więc nie wiem po co miałabym jechać rano do mamy (godzina drogi), potem narzeczony po mnie a później przez zakorkowane miasto z powrotem z drużbami, tym bardziej że drużba mieszka w tej kamienicy co my. To jest takie symboliczne zabieranie panny młodej z domu rodziców, ale nie ma po co ściemniać skoro pannę młodą miał już u siebie. Pieniądze też mamy wspólne więc odpadała kwestia: kto za co płaci. Siostra robiła dla mnie dekoracje i bukiety, przypinki do butonierek też. Bukiet dostałam dzień wcześniej razem z kwiatkami do włosów, z przypinkami dla młodego i świadka siostra przyjechała kiedy razem z chłopakiem przyjechali zabrać nas już na ślub. I ona im je przypięła, bo mi się strasznie ręce trzęsły- zresztą nawet krawata nie mogłam narzeczonemu zawiązać, przyszedł to zrobić chłopak siostry. O przepinaniu na drugą stronę nic nie słyszałam, ale wyglądałoby to chyba dziwnie, butonierkę (klapkę- dziurkę) ma z jednej strony.

no właśnie się nasłuchałam ostatnio że mój luby powinien na noc przed ślubem pojechać do rodziców, tam spac, tam się ubrać i stamtąd przyjechać do mnie z rodzicami i świadkiem.... z drugiego miasta, trzydziesci parę kilometrów ode mnie... gdy na co dzień mieszkamy razem... bzdura moim zdaniem. przyjadą świadki ;), ja się ubiorę u siebie, moj przyszły w drugim pokoju, przyjada rodzice, spotkamy sie w salonie i pojedziemy do koscioła. po co to kombinowac jak konie pod górę...

Gość świadkowaaa
Dokładnie. Moja przyjaciółka mieszkałą ze swoim narzeczonym, ale że mają ciasne mieszkanie, to z rana pojechali do jego rodziców i tam się szykowali, jedno w jednym pokoju, drugei w drugim. Wogóle wesele było w miescie, gdzie mieszkają teraz oboje i gdzie mieszkaja rodzice pana młdoego - bo młodej dom rodzinny jakies 100 km od nas ;) Bukiety i butonierki przywiozl brat mlodego, chlopaki sobie poprzypinali, my zabralysmy bukiety i luz ;)

a u nas jest tak ze razem mieszkamy ale mojego narzeczonego rodzice mieszkają w obok bloku, a moja mama jakies 200m od nas wszystkich tak wiec wszyscy jestesmy w kupie:D mieszkanie ktore wynajmujemy jest takie sobie i musielibysmy je odnowic troche a po zatym jest ciasne i wszyscy bysmy sie nie pomiescili dlatego ja bede nocowac u mamy albo z rana do niej pojde, a moj narzeczony jeszcze nei zdecydowal czy bedzie wychodzil od swoich rodziców czy od nas:D

Gość hawannaaaa
Ja tam nie uznaję takich zwyczajów jak bukiety dla druchien. Nie ma u nas zresztą takiegho zwyczaju ; )

Gość evvvunia
no ale wlasnie czy to jest obowiazek zeby druhna miala bukiet a swiadek butonierke? bo ja nigdy sie z tym nie spotkalam ale coraz czesciej o tym slysze