Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sssaaaaa

wesele na wsi a w miescie- wasze porownanie

Polecane posty

Gość trąbka i właśnie w tym rzecz
że w mieście wesele wygląda tak jak wygląda, bo jest organizowane w restauracji, która musi mieć na stanie i kieliszki do wina i do wody i komplety sztućców "na zapas" i wygodne krzesła itd. itp. A wesela na wsi, takie jak opisałaś i takie na jakim mi też zdarzyło się ostatnio być niestety, są organizowane w miejscach, w których w najlepszym wypadku są stoły i ławy... Całą resztę młodzi muszą sami załatwić, nierzadko sami robią też zakupy spożywcze. Dlatego wszystko wygląda tak jak wygląda. Co do muzyki - na moim warszawskim weselu grał dj, na innych miejskich weselach na jakich byłam, podobnie. I jakoś parkiet też był pełny, do 6 rano, mimo (a może właśnie dzięki temu) że nie było ani jednej piosenki disco polo, ani jednej przyśpiewki, za to było dużo muzyki tanecznej, głównie latino i jakieś stare przeboje. I bawili się wszyscy, od nastolatków po prawie 60-latków...

...przedstawiając swoje zdanie,zapomniałam,że po wsiach nie ma internetu,a moje przedmówczynie pochodzą z wielkich miast i ich opinie są powiedzmy jednostronne.Wszędzie może być czysto,przyjemnie i fajnie i na wsi i w mieście.Trzeba te wesela widzieć/nie jedno,czy dwa w roku/,ale więcej,wtedy zmienia się zdanie:)

Gość pandoraaaa
ja niewiem w ogóle skąd takie przekonanie że jak wesele na wsi to i młoda para są ze wsi?? hmmmm ja z moim przeszłym mężem mamy wesele w domu kultury na wsi właśnie a oby dwoje pochodzimy z miasta. na to chyba nie ma reguły ;) tak jak wiele osób przede mną uważam, że wesela 'wiejskie' jak to nazywacie mają więcej uroku w sobie, chociażby dlatego że we wszystkich przygotowaniach bierze sie udział, czuje się że zbliża się jakieś ważne wydarzenie a nie przychodzi sie na gotowe jak to bywa w restauracjach. to tak jakby sie szło do kogoś na wesele a nie na własne. i mimo że po tym ostatnim tygodniu poprzedzającym wesele najczęściej nie ma się już siły to jaka to musi być satysfakcja jeślui wszystko się uda, jeśli wesele będzie udane a ludzie zadowoleni. dlatego też my wybraliśmy taki sposób, wesele z kucharką, orkiestrą i zabawami (które ktoś nazwał brakiem ogłady hmmmm -ale czemu to niewiem, to każdego indywidualna sprawa:) )

Gość pandoraaaa
a co do ław na salach we wsiach - to moja dobra rada, wybierając miejsce wesela chyba jeżdzi się i wybiera te najlepsze, oczywiste to jest że bierze się miejsca z krzesłami, bo nawet młode osoby wkońcu zmęczy siedzenie przy ławkach. jeśli ktoś je wybiera organizując wesele to najwyraźniej nie liczy sie kompletnie z goścmi - to takie moje zdanie ;)

Na moje to nie ma co porównywać, każde ma swój urok,a i różńice między tymi weselami na wsi,a w miescie czesto się zacierają. Kazde z tych wesel ma w sobie nutke prawdziwego wiejskiego wesela jak i takiego miastowego o ile istnieje coś takiego jak wiejskie i miastowe wesele;P

Gość nsbbbbbbbbbbbbbbbbbb
Każdy ma swoje zdanie i uważa je za najlepsze. Organizując samemu wesele można zrobic według uznania. Dekoracje, jedzenie, muzyka. W restauracji jest jeden wystrój na długi czas, tylko twarze mlodych sie zmieniają. Znam taki przypadek, że w restauracji nie zmienili menu na życzenie młodych. Tylko dlatego, że oni już takie mają ustalone i jeżeli zmienią, to ktoś powie, że było niedobre i bedą mieli złą opinie. A jeżeli chodzi o muzykę to każdemu co innego sie podoba. Dj i zespół graja to, co młodzi uzgodnią. Nie ma znaczenia, czy to jest wieś czy miasto. A rock dla wujków, ciotek i babć to chyba zoś zbednnego. wszak wszyscy maja być zadowoleni, więc i muzyka musi być różnorodna.

Jestem typowym mieszczuchem, ale wesele to tylko na wsi. Nic mnie nie uszczęśliwia tak, jak akordeon!

Akordeon, bimber i domowej roboty żarcie. Jestem mało skomplikowana pod tym względem.