Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dominikaa19899

Czy oni maja prawo przeszukiwania ?

Polecane posty

Gość Dominikaa19899

Czy ochrona sklepu ma prawo mnie przeszukac (kazac pokazac torbe i wszystkie w niej przedmioty) ? Jezeli nie ma zadnych podstaw ? Dzisiaj bedac w sklepie oglądałam rózne kremy kupiłam dwa i gdy wychodzilam 2 ochroniarzy mnie zatrzymało i kazało pokazac torbe, bo uwazaja ze cos ukradłam. Musiałam przy TYLU ludzich zaraz prawie przy kasie wyciągac wszystkie rzeczy i moje kosmetyki z torby. Czy oni maja takie prawo ?

nie mają prawa ale go nadużywają, trzeba było im powiedziec, zeby wezwali policję :)

Gość ddddddddffffffffffeffffff
nie mają, w celu przeszukania muszę wezwać policję.

Gość Dominikaa19899
Nie miałam czasu, ani nierwow zeby tam przy wszystkich ludziach stac ;/ Czy mozna cos z tym zrobic ? Nie zostawie tak tego ;/

Gość Dominikaa19899
Co moge z tym zrobić np ?

Gość ewweqweqewq
nic nie zrobisz juz, mozesz co najwyzej nie isc wiecej do tego sklepu:P

Gość Dominikaa19899
Pojsc wiecej na pewno nie pojde, ale czytam wlasnie, ze mozna zrobic kolo dupy" ochronie idac na policje.

Gość ewweqweqewq
a co policja zrobi? moze przyjada, pogadaja wiecej nic i za plecami wysmieja, ze maja wazniejsze rzeczy do roboty

Gość złóż zazalenie na pismie
złóż zazalenie na pismie do dzielnicowego na pismie - będą musieli cos zrobić dowód: nagranie w kamerach przemysłowych sklepu

Po 1 zgodziłaś sie na przeszukanie. Po 2 zeby cos zrobic musisz miec świadków. Można zastosować art. 234 Kodeksu Karnego lub 217 KK jeśli uzyje siły. Chociaz ten pierwszy to troche watpliwy. Ale tak szczerze to szkoda czasu i nerwów. A na przyszłosc trzeba wiedziec ze przeszukac mogą w obecności policji.

Gość Dominikaa19899
Np kazali mi wyciagac po kolei wszystkie kosmetyki z torby, ktore byly moje chociaz w ogole nie oglądałam zadnych drobnych kosmetykow na sklepie i nawet nie stałam przy tamtych półkach. Jakim wiec prawem moge kazac mi okazywac torbe ?

Gość 1 2 3 4
nikt Ciebie ie zmuszal do przeszukania, jakby Ci kazali pociac sie nozem tez bys zrobila? uzycia sily nie bylo; z wlasnej glupoty/niewiedzy dalas sie przeszukac; zlozysz skargew na pismie - rozpatrza ja; dostaniesz jakies pierdolki ze poucza czy przeprosiny i na tym koniec; szkoda calego zachodu i nerwow

Gość Dominikaa19899
Bo nie chcieli mnie wypuscic ze sklepu. Robiąc cyrk na cały sklep

Gość Dominikaa19899
Pracownik agencji ochrony licencjonowanej lub nielicencjonowanej nie ma żadnego prawa do przeszukania rzeczy, które są własnością klienta sklepu, na przykład jego kieszeni i bagażu. To może zrobić tylko funkcjonariusz policji albo strażnik miejski. Pracownik ochrony ma prawo tylko wylegitymować osobę ujętą w celu ustalenia jej tożsamości oraz uniemożliwienia jej oddalenia się ze wskazanego miejsca. Ma też obowiązek niezwłocznie powiadomić policję i przekazać jej tę osobę. Zawiadomienie policji powinno nastąpić z inicjatywy pracowników ochrony, a nie na żądanie ujętej osoby twierdzi Tomasz Skłodowski, rzecznik prasowy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji W razie nieuzasadnionego zatrzymania przez pracownika ochrony, w szczególności jeżeli jesteśmy bez naszej zgody przeszukiwani czy na przykład siłą zmuszani do wyjmowania wszystkiego z kieszeni albo z bagażu, to należy zawiadomić policję. Policjant ma obowiązek zająć się taką sprawą. Niedopuszczalne jest także prowadzenie rewizji osobistych dokonywanych przez ochroniarzy, nawet za zgodą rewidowanego klienta. Jeżeli ochrona podejrzewa, że klient ukradł, ma prawo zatrzymać go do przyjazdu policji lub straży miejskiej. Nie może jednak go rewidować, a zatrzymany może złożyć skargę na policji. Policja powinna podjąć w takich sprawach czynności wyjaśniające, w celu oceny legalności i zasadności działań pracownika ochrony. Osoba, która czuje się pokrzywdzona działaniem pracowników ochrony i uważa, iż pracownicy przekroczyli przyznane im uprawnienia, może złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa z art. 50 ustawy z dnia 22 sierpnia 1997 r. o ochronie osób i mienia (t.j. Dz.U. z 2005 r. nr. 145, poz. 1221) oraz dochodzić zadośćuczynienia lub odszkodowania w drodze cywilnoprawnej. informuje Tomasz S. z MSWiA.

Gość Dominikaa19899
teraz mozna COŚ zrobic ?:|

ja kiedyś zrobiłam tak u fryzjera chciałam lekkie pasemka a zrobiłą mi jedną wielką srake na glowie nawet nie wyszedł mi kolor jaki ustalałyśmy, poczekałam aż skończy wstałąm i kazałam wezwać kierownika, w rezultacie nie płaciłam za nic a życzyli sobie 250zł kierownik po to jest by takimi rzeczami jak "wpadki" pracowników się zajmował

cokolwiek byś w tej skardze nie napisała po kilku tygodniach dostaniesz pismo ze sprawe umorzono z powodu braku dowodów. Szkoda zachodu.

teraz co chcesz z tym zrobić? ukradli ci cos z torby co z tego ebdziesz miala ze tam pojdziesz i zrobisz afere? oczywiście, że możesz zrobic rozpierduchje na podstawie nagran z kamer, ale co ci po tym?po co ci to?