Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama synka rocznego

Do kiedy podawać witaminy D i C??? do ukończenia pierwszego roku?

Polecane posty

Gość mama synka rocznego

synek skończył właśnie rok i chciałam dziś zapytać naszego pediatrę, ale akurat jest na urlopie

Gość MamaO
Witaj cebion do 1-roku zycia Witamina D do 2-roku zycia Pozdrawiam!

Gość gosianica
wit c?ja mojej corce nie dawalam o wit k to tak ale c? d juz nie trzeba bo ja sie daje do roku no chyba ze dajesz modyfikowane to wtedy wogole przestaje sie dawac bo wit sa w mleku

Gość muchozol
To jak karmię sztucznie od początku to musze witamine d podawac dodatkowo i c?

Gość MamaO
Gosianica co ty piszesz? Jak wychodzisz ze szpitala to masz odrazu przepisane Cebion i D. Witamine D dajesz do 2 roku zycia bo jak kazdy wie to jest na kosci. Czyli logicznie dziecko rok czasu dopiero zaczyna swoje wojarze i wlasnie wtedy ta witamina jest najwazniejsza.

Gość gosianica
wiem co mowie mi pediatra przepisal recepte na wit d i na wit k a zaden cebion nie musialam dawac,a jak mala przeszla na modyfikowane to pediatra mowil zeby przestac podawac wit bo sa w mleku i mozna przedawkowac

u nas tez nie daja Cebion. A wit D jak powiedziała moja doktorka daje się do momentu jak dziecko już będzie latało na golasa :)

Gość MamaO
Autorko skad jestes? Bo wyglada na to ze tylko u nas daja cebion :)

Gość MamaO
Deli27 ma racje! Jak bedzie latało na golaska:) A wiadomo roczniak dopiero zaczyna latac! :)Podkreslam zaczyna.

Gość MamaO
a jak mala przeszla na modyfikowane to pediatra mowil zeby przestac podawac wit bo sa w mleku i mozna przedawkowac Gosianica nie przesadzasz z tymi witaminami w mleku modyfikowanym??? Absolutnie nie jestem zloslwa zreszta sama karmilam modyfikowanym ale w zyciu bym sie nie porwala na stwierdzenie ze jest ono przepełnione witaminami. Niestety naturalnie nie mogłam karmic bi zwyczajnie nie mialam pokarmu.

Gość ok 400zl
u nas tez cebionu nie daje sie dzieciom,chyba,ze chore.Witamiene d dawalam do ok 20 mies.

Gość mama synka rocznego
z Wrocławia nawet nie wiedziałam, że w różnych częściach kraju są różne zalecenie co do podawania witamin

Gość MamaO
Szczerze powiem ze ja tez! :) Myslalam ze standardowo w kazdym szpitalu przy wypisie daja to samo. A to nie jestesmy z tych samych stron. Ja jestem z lubuskiego. Ale wychowalam sie w dolnosląskim 70 km od Wroclawia :)

Gość mama synka rocznego
pewnie w Lubinie albo w Legnicy;) no a ja nadal nie wiem czy podawać witaminę D czy nie?:(

To do kiedy i w jakich ilościach podaje się dziecku różne witaminy jest sprawą indywidualną. Mój synek od samego początku wit d. dostawał tylko w pochmurne dni lub w takie w które nie wychodził na spacer. W tej chwiali już od pierwszych urodzin nie dostaje wcale. Cebion tylko w trakcie choroby Witaminę K do 3 miesiąca życia Za to córka witaminę d3 miała do drugiego roku. Wit K wtedy nie podawano, a cebion też tylko w trakcie choroby Dawaj witaminę d3 tak jak do tej pory i umów się na wizytę u lekarza w pierwszym możliwym terminie. To pediatra powinien o tym decydować:)

Gość ja tam nie wiem
Już sama co z tymi witaminami. Przez to że muszą stać w lodówce to kilka razy zapomniałam je podać swojej małej. Myślicie że to może odbić się na jej zdrowiu??

Gość no nie wiem nie wiem
no coś ty ! Witaminy w lodówce ???? gdzie tak jest napisane ?

ja podawałam tylko d do 6iesiaca potem lekarka powiedziała ze sie ciemie pieknie zarasta i ze moge odstawic. jak wychodza zeby to podaje jednorazową dawke zbey latwiej wychodziły. c nie podawałam wcale. według najnowszych badań uczula i jesli nie ma takiej koniecznosci to nie zaleca sie podawania (takie witaminy niezbyt dobrze sie przyswajają) Kiedy mały był przeziebioy to wtedy mu dawałam duza dawke okolo 10 kropel (oczywiscie w porozumienu z lekarzem) dziennie, przez cały okres leczenia i tyle. w lecie nie powinnos ie podawac witaminy d, można ją przedawkować a to tak samo złe jak jej niedobory.

Gość gosianica
ja wit nie trzymalam w lodowce tylko na polce pod reka.i nie mowie ze modyfikowane jest przepelnoine wit tylko ze w nim sa i jak zaczelam podawad modyfikowane to odstawilam wit w kroplach zeby nie przedawkowac (polecenie pediatry)

Gość ja tam nie wiem
Wiecie co, aż poszłam sprawdzić na devikapie gdzie ma być przechowywany i rzeczywiście nic tam o lodówce nie ma. Tak sobie myślę że kiedyś mój mały musiał mieć jakiś lek do stania w lodówce i tak się zasugerowałam że devikap też tam został;) Myślicie, że to nie zaszkodzi??? czasem mi się zapomniało, gdybym miała pod ręką to bym go widziała i było by bez kłopotu.

Gość o wit D trzeba pamiętać
koniecznie i nie można ot tak pomijać sobie dziennej dawki

Gość kdokdowdk
zadnych sztucznych witamin sie dziecku nie powinno dawac, bo sa rakotworcze. Tylko w Polsce mongoly przepisuja witaminy dla malych dzieci. Dzienne zapotrzebowanie witamin powinno byc dostarczone w pokarmach ktore spozywa.

Wit. K podawałam do 3 miesiąca o podawaniu Cebionu po raz pierwszy raz słyszę Wit D podajemy w pochmurne miesiące roku

Gość karla2991
ja witaminy C nie daje mojej corce a devikap owszem mimo to ze pije mleko modyfikowane . Pielegniarka ktora przychodzi do mojej corki mowila ze w mleku jest mala ilosc tego i mozna dodatkowo codziennie po 1 kropelce dawac.

ja podawałam witaminy tylko, gdy syn był na samym mleku czyli do 6 miesiąca. Gdy zaczęłam rozszerzać mu dietę to stwierdziłam że to nie ma sensu - nadmiar może bardziej zaszkodzić niż pomóc. A więc w momencie gdy jadł już mięso, warzywa, owoce itp odstawiłam witaminy.

a ja nie podawałam dziecku żadnych witamin, jest w 100% zdrowym dzieckiem do 4m karmilam go cyckiem i caly czas dbalam o SWOJĄ dietą zeby nic nie brakowało potem wprowadzalam juz owocki, warzywa, miesko zawsze byl i jest zdrowym dzieckiem, miał robioną morfologię i wyniki książkowe:)

moje dziecko dostało witaminę k jeszcze w szpitalu zaraz po urodzeniu , do dostała od pediatry po skończeniu 1 miesiąca i mam ją stosować do roku a witaminę c czyli cebion dostała ale zacząć stosowanie mam dopiero w okolicach listopada . dodam że od początku karmię mlekiem modyfikowanym

Ja swojemu nie podawałam C tylko witaminę D..I to zalezy od lekarza.Moj za 2 tygodnie skonczy 2 lata i dalej mu podaję.Dodatkowo daję MULTISANOSTOL

Gość gość
można oszaleć i wraz nic nie wiem