Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcę je zrobić sama

Jak się robi placki ziemniaczane?

Polecane posty

Gość chcę je zrobić sama

Bo chciałabym je jutro zrobić, ale nie umiem. Nie mam pojęcia jak :( Wiem tylko tyle, że trzeba je zetrzeć na tarce, a co dalej? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Gość jutro cała kafeteria
będzie jeść placki :D sama mam ochotę, ale jestem na diecie

Gość wstrząsnieta nie mieszana
można dodac też ząbek czosnku jak ktoś lubi. Będzie ładnie pachniało:) poza tym jesli robisz placki z tegorocznych ziemniaków, to radzę ze dwa większe zetrzeć na grubych oczkach. jesli musisz czekać na kogoś ze smażeniem, posmaruj wierzch ciasta śmietaną. Nie będzie wtedy czarniało. No i pamiętaj o dobrze rozgrzanym oleju;) Smacznego:D

Gość chcę je zrobić sama
adenozynotrójfosforanowa -> ale ile mąki? Jakiej? agawa1977 -> jajko? to się robi też z jakiem? Ja zupełnie nie znam się na kuchni. Dlatego pytam.

Moja mama to czasem i dwa jajka dodaje.

Gość chcę je zrobić sama
Dziękuję za rady :) Pomyślę o tym czosnku, bo coś czuję, że będzie dobrze z nim smakowało :) A smażyć trzeba na głębokim oleju, czy raczej trochę mniej?

Gość biorę 4-5 dużych ziemniaków
trę na drobnej tarce, dodaję całe jajo, 3 łyżki mąki, sól. Mieszam. Rozgrzewam oliwę, nakładam łyżką masę i smażę z obu stron aż się zrumienią. Podaję z gęstą śmietaną i cukrem, albo musem jabłkowym

Gość chcę je zrobić sama
No właśnie narobiliście mi apetytu na te placki ziemniaczane :) Wasza wina :D

zależy jaka patelnia chyba? bo jak teflon to nie tak dużo tego oleju. ja zawsze daje duzo a i tak mi sie przyklejają:O nie umiem ich smażyć nawet jak olej jest rozgrzany. a moze to kwestia podrapanego juz teflonu.

Gość zetoja
witam mam do zaoferowania pracę polegającą na klikaniu w wybrane strony internetowe- PRACA BEZ WYCHODZENIA Z DOMU! Prosto i przyjemnie. Codziennie nowe reklamy, minimum 25, po 20 groszy za kliknięcie + konkursy. www.polski-bux.pl/?r=zetoja

Gość chcę je zrobić sama
Mam nadzieję, że uda mi się je zrobić :)

Gość Anq25
5 dużych surowych pyr 1 duża cebula (najlepiej młoda) mąka margaryna + olej płaska łyżeczka soli pieprz (szczypta) płaska łyżeczka cukru (ładnie się rumienią i robią chrupiące) jajo ze 3-4 łyżki grysiku ziemniaczanego 3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej połowę ziemniaków mielę na miazgę, 1/4 ścieram na tarce z dużymi oczkami, 1/4 na tarce ze średnimi oczkami, mieszam z grysikiem ziemniaczanym, dodaję jajko i w zależności od ilości soku z ziemniaków kilka łyżek mąki pszennej. Grysik dodaję, żeby "wypił" sok i nie trzeba dodawać wówczas dużo mąki (są bardziej ziemniaczane). Cebulę ścieram ba tarce o dużych oczkach i wrzucam do masy. Dodaję cukier, sól i pieprz i wodę mineralną (dzięki niej w środku są bardziej mokre i napowietrzone). Rozgrzewam wymieszane tłuszcze (margaryna zaniża temperaturę więc dłużej można smażyć, dzięki temu są bardziej chrupiące ale nie przypalone). Smażę z dwóch stron aż się zrumienią mocno. Posypuję cukrem i zjadam:D

Gość a fuuuuujjj
placki ziemniaczane z cukrem pierwszy raz slysze

Gość chcę je zrobić sama
Dziękuję dziękuję :P

Gość Anq25
Inna wersja to regionalne placki ziemniaczane tzw. plendze. Robi się tak samo jak zwykłe placki ale starte ziemniaki i cebulę odciska się z soku i zalewa wrzącym mlekiem. Wtedy dodaje się jajo i mąkę itd...Są bardziej kruche i delikatne.

Gość Anq25
Wiem, że to brzmi głupio pyty+cebula+cukier...też tak kiedyś myślałam ale są pyszne! tak samo zaskakujące ale pyszne są pierogi z niesłodzonymi truskawkami z bułką tartą i solą....mniaaaaaaaaaaaaaaammmm