Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dori30

Tesknie za polskimi owocami, warzywami, sokami...Niemcy

Polecane posty

Polski rosolek! Mniam, a tu? Kury na diecie czy co? Rzadko sie trafi na dobre, slodkie brzoskwinie, czy sliwki. Owoce za nim dojrzeja (w domu) psuja sie! Warzywa bez smaku :(((( Pamietam w Polsce na targu, bazarze ... buuuuuuuu. Jarzyna na zupe gigantyczna i swieza. A tu bez kapusty i pietruszki.

Kapusty, pietruszki, a nawet czerwonych buraczków u nas pod dostatkiem-u ciebie z pewnoscia tez- przejdz sie na targ! Tak samo kury. Oczywiscie, ze te z zamrazarek, to nie na rosól. Rosolowe zalatwisz sobie u tych, co objazdowo jajka sprzedaja. Soki, powidla, marmolada- polecam maly ogródek, i wszystko bedzie ekologicznie :-D

Gość bronislava
Ja tęsknie najbardziej za jabłkami. Takie pyszne, pachnące, az slinka cieknie - a w niemczech niby klimat podobny, a jakies te jabłka takie choojowe rosną, bez smaku, bez zapachu, juz nie wspominając o tych plastikowych wypolerowanych, rownych jak od linijki, poukładanych w marketach.

Gość ja tam nie tesknie
Jablka? eee...roznistych owocow pod dostatkiem... wlasciwie to wszystko mam co chce jak byl sezon na truskawki to pojechalam do Pl i sie najadlam ;)

Gość zawsze mozna do Polski wrocic
:D

Bronislava, ciebie tez trzeba z tych supermarketów na targ wyslac ;-) albo gdzies na wies :-D Dzisiaj przywiozlam ze wsi, za górami i lasami, a tylko pare km ode mnie, z odwiedzin od znajomej wiadro wczesnych sliwek, a jesienia dostane jablek. Ma ogromny sad. W zamiane dostala nieco z mojego ogrodu; cukinie, czerwone buraczki, fasolke.

Owoce sa takie same, ale oczywiscie nie w markecie, a na targu. Pietruszke, kapuste, soczyste jablka i pachnacy swiezy koper bez problemu mozna kupic.

Gość maui
nastepne pojebane z ...polandi jedzcie do polszu i bedziecie wszystko mialy!z polskim smakiem

Gość dostres
bylam dzisiaj w pobliskim warzywniaku: sliweczki, wisnie, maliny, morele, jagody, borowki, brzoskwinie i wszystko pyszniutkie:D Niedlugo jednak wyjezdzam i tez bede tesknic...

Gość pani filifionka
Dziewczyno, gdzie ty mieszkasz? Ja chodze na targ, wydam doslownie pare groszy a przychodze do domu obladowana jak wielblad. Chociaz mieszkam w Belgii ale poki kupowalam w supermarketach to mialam identyczne odczucie. Pociesze cie, ze jak pojdziesz po jablka do hipermarketu w Polsce to dostaniesz to samo, be smaku, jak podeszwa. Grunt to wiedziec gdzie kupowac.

Dziewuszki ja mieszkam w wiekszym mieście, gdzie sa tez targi ale co polskie to polskie.. dla mnie to niemieckie to gówno jak niewiem.. śmierdzi, twarde i bezsmakowe;( taka prawda! Ich kartofelsalat z toną octu, soki do dupy! i wieczny problem co tu na obiad zrobic bo: sera na pierogi nima, kapusta na bigos zapomnij, ogorki na ogórkowa musisz sama kisić! Na szczescie mam w poblizu polski sklep hihihih;)

Powedz w którym sklepie niemieckim znajde Kubusia ;/ ??? Słyszałam juz takie głosy ale jakos u nas się jeszcze nie pojawił;/

Ach dodam jeszcze że ostatnio jak byłam w polsce odwiedziłam targ i jejkuuuuuu;) jakie tam pachnace koperki leżały i ogórki i marchewka i kapusta mmmmmmmm ..... w niemczech tylko "pieniadze" sa smaczene;)))

Kubusie widywałem w Aldi i Lidlach w Hamburgu, one się w Niemczech nazywają Kubus (bez kreseczki nad ś), a kiedyś nazywały się Kubu.

Gość grazzzzynka
Gdzie to ty taka obladowana jak wielbłąd przyszłaś i wydałaś parę groszy? Jakbym ja sie chciała sie na niemieckim targu obładować, to bym wydała fortunę, bo my zjadamy jakieś 10 kilo owocow tygodniowo i ze 4 kilo warzyw. Wiec moze te grosze to wydasz, jak kupisz sobie torebeczkę morelek na tydzień.

Gość CHYBA BYM ZWYMIOTOWALA TAKA I
10 kilo owocow tygodniowo i ze 4 kilo warzyw. CHYBA BYM ZWYMIOTOWALA TAKA ILOSC

a co to jest kg jabłek -4 szt? nie zjesz? na drugi dzien kg winogron z.B. chyba ze ty nie odzywiasz sie zdrowo;/ >>>/????