Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ginka39

Czy mogę liczyć na monogamię...

Polecane posty

Zawarłam zwiąek małżeński pełna wiary w niepopularne wartości -Miłość i Wierność...W moim bajce zdrady nie dopuszczalam, a jednak człowiek, którego kochałam dotleniał się...Po dłuższym czasie i bezsensownych pytaniach Dlaczego? odcięłam się emocjonalnie od niego...i zrozumiałam,że było to po coś, abym nauczyła się realizować Siebie!Pytanie socjologiczne:Czy współczesny homosapiens jest zdolny do monogamii...?

Gość brązowoczarna
Współczesny homosapiens może i może...ale wnioskując po temacie chciałabyś wiedzieć czy może to znaleźć zastosowanie w Twoim małżeństwie? Zważywszy na przeszłość już nie, rana zawsze zostanie a mało który facet jest się w stanie ze skoków na bok wyleczyć...

Gość kobiety teżsobie skaczą
przecież 20% dzieci w małżeństwach ma innego ojca niż mąż

Paradoksem jest, że 95%Polaków deklaruje katolicyzm i ślubuje miłość i wierność...Jakimi autorytetami jesteśmy dla swoich dzieci?Skąd one mają czerpać wartości?Na pewno nie z Kościoła?Uciekają w świat wirtualny gdzie drugiego człowieka można traktować przedmiotowo, nie ponosząc żadnej odpowiedzialności za słowa...Czysta manipulacja drugim człowiekiem zwana elokwencją i dyplomacją...zatarły się wszelkie wartości.

"Czy współczesny homosapiens jest zdolny do monogamii...?" Czy kiedykolwiek homosapiens był monogamiczny ??

Gość baarbapapa
a ty jesteś zdolna do monogamii? Bo chyba należysz do gatunku: współczesny homo sapiens?

Gość Dora...
Nie wierze w monogamie......

Gość Kaaalina_
Monogamia? To sprzeczne z natura czlowieka. Monogamiczni sa tylko zakochani i ci, ktorzy sie boja lub nie maja okazji. Lub uwazaja, ze musza byc wierni, bo tak wypada... Natura jest ponoc doskonala, wiec nie robmy jej wbrew:)

Hamulec silnikowy w Twoim aucie znajduje się w mózgu, dlatego zaznaczyłam homo sapiens pomijając wcześniejsze etapy ewolucji.Czyli nadal mamy prymitywne odruchy i zatrzynaliśmy się na etapie hominoidów.Posiadamy tylko otoczkę człowieczeństwa, stworzyliśmy ją po to ,aby dominować w świecie zierząt?CZŁOWIEK TO BRZMI DUMNIE

Gość 6556uuu5
i takie są własnie kobiety....potrafia tylko za modu mówić jakie to one sa wierne.....a potem im sie to odwiduje i szukaja wytłumaczenia... tak to jest pewne kobiety nie potrafią kochac.... i nie piszcze ze faceci są żli....

ja bym mojej dziewczyny nie zdradził , nie po to jestem z nią żeby być z kimś innym :) jedynym z kim ją zdradzam jest moja blacha :D😍

Ginka39 - sztuczne twory wytworzone na potrzeby życia społecznego nigdy nie zastąpią tych pierwotnych prymitywnych odruchów. Z naturą jeszcze nikt nigdy nie wygrał. Ludzie to tylko zwykłe zwierzęta i dokładnie takie same mechanizmy zachowań nas obowiazują jak resztę zwięrząt na naszej planecie. To, że jesteśmy gatunkiem dominujacym nie uprawnia nas do tego aby tworzyć dziwne teorie o nadistotach ludzkich ;)

Sexsoholizm, narkomania, alkoholizm, pracoholizm...czyli wszyscy są uzależnieni... świat pełen schizofrnii...a gdzie rozwój duchowy CZŁOWIEKA...myślącego...Żyjący w lęku homo sapiens wciąż ucieka, zakłada maski funkcjonuje jak kameleon.Nadaktywność seksualna jest też formą ucieczki...a tak naprawdę każdy szuka miłości i poczucia bezpieczeństwa