Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tails

Płukanie po wyrwaniu zęba

Polecane posty

Gość Tails

Witam was :) Wczoraj miałam wyrwaną ósemke górną ii w tym mój problem dentystka dała kartke czego po wyrywaniu nie robić (np. unikać alkocholu 24h , nie jesć 2h , nie palić itp) I powiedziała że na drugi dzień po wyrwaniu żeby zacząc płukać wodą z solą pisze też na tej kartce że płukać co kilka godzin przez jakiś tydzien :(:( I w tym moj problem pomimo to jest tylko 1 łyżeczka soli na kubek wody nie idzie mi to , poprostu nie moge tym płukać i tutaj moje pytanie czy zamiast soli moge płukać wodą utlenioną lub czymś innym ?

Gość nie powinno sie plukac
buzi po wyrwaniu osemki i to przez kilka dni. miala wyrwane wszystkie cztery i rozmawialam o tym z chirurgiem i dentysta i byli zgodni aby nie plukac. plukac mozna jesli rana sie zanieczysci badz wda sie infekcja. wtedy pluka sie woda z woda utleniona. dawalam lyzke wody utl. na niecala szklanke wody. trzeba bardzo uwazac aby nie wyplukac skrzepu gdyz moze zrobic sie suchy zębodół. poczytaj o tym w necie to bedziesz wiedziec co i jak.

Gość ja 2 tyg temu usunęłam
2 górne ósemki dentysta powiedział że na 2 dzień mogę delikatnie zacząć płukać szałwią co też zrobiłam i bardzo szybko się zagoiło.Polecam szałwię :)

Gość pommponik
Po wyrwaniu zęba nie wolno płukać zębodołu ani szczotkować tego miescja, ani "odsysać" itp. Wszelkie tego typu manipulacje mogą doprowadzić do wypłukania tworzącego się w zębodole skrzepu. Po jego utracie powstaje tak zwany suchy zębodół - bardzo bolesna zmiana zapalna, kość goi się kilka tygodni zamiast kilku dni, gdy skrzep jest. Więcej o suchym zębodole http://www.anident.pl/zalecenia-po-usunieciu-zeba.html .