Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieregularna

czy opłaca się łykać hormony na uregulowanie cyklu...?

Polecane posty

Gość nieregularna

Mam 19 lat i nieregularne, bolesne miesiączki. Nie współżyję i w najbliższym czasie tego nie planuję. Jestem po wizycie u ginekologa i badaniach, wszystko mam w normie, lekarz zaproponował tabletki hormonalne, kazał się zastanowić nad tym. Trochę boję się skutków ubocznych, rozregulowania organizmu, przytycia, złego samopoczucia itp. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy warto zaryzykować i brać tabletki? Czy lepiej po prostu przetrwać nieregularne cykle i poprosić o coś silniejszego na ból?

Gość ja bym nie brala jezeli
nie wspolzyjesz, ale to twój wybór

Ziołowy castagnus można brać na to. Nie są to hormony a okres łagodzi. Zawsze lepiej spróbować od mniej drastycznych środków.

Gość makalunda
ja rozwalilam sobie hormony po tabletkach

"makalunda - ja rozwalilam sobie hormony po tabletkach " w jaki sposób?

Gość nieregularna
uppp

ja uważam, że nie warto brać tabletek tylko po to by uregulować sobie cykle... to jest jednak ingerencja w organizm i jak zaczniesz wspołzyc to upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu (antykoncepcja i regularne cykle) a tak to mozesz skorzystać z rady entki i sprobować czegos innego

Gość kiziamizia000
opłaca sie :) ja brałam Provera i pomoglo super regularny był, duzo nie przytyłam gora 2kg ale za to urosły mi piersi i wogole nabrałam bardziej kobiecych kształtow :) (ale nie jestem za gruba) tak wiec stwierdzam ze sie opłaca :)

Twierdzenie, że tabletki spowodują regularność cyklu jest co najmniej śmieszne. Przede wszystkim biorąc tabletki nie ma się cyklu. Tabletki powodują regularne krwawienia z odstawienia. Regularne, bo odstawia się dokładnie tak samo co miesiąc. Krwawienie z odstawienia, bo nadchodzi po odstawieniu hormonów na 7 dni. Nie ma to nic wspólnego z miesiączką. W tym czasie cykl jest uśpiony i problem nieregularnych miesiączek na 99,9% powróci po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej.Lekarz każe Ci się zastanowić nad tabletkami a ja polecę Ci się zastanowić nad zmianą lekarza - na takiego, który podejmie się diagnostyki i będzie chciał dociec DLACZEGO masz nieregularne miesiączki (wszystko ma swoją przyczynę często wymagającą leczenia) a nie pójdzie na łatwiznę i po prostu uśpi problem.

Gość nieregularna
ngLKa, ale miałam badania hormonalne i USG i wszystko jest OK.:(

Tabletki działają w trakcie ich stosowania, po odstawieniu problem z reguły powraca.

Nieregularna, istotne jest jakie hormony miałaś badane, w których dniach cyklu, czy zgodnie z obrazem USG czy wg sztywnych dat, w ilu cyklach były powtarzane?

Gość puppinka
mi na uregulowanie cyklu pomogl bardzo magnez z witamina B6. Dostepne bez recepty, mi regilowal co do dnia i pomogl chyba tez w zajsciu w ciaze:))