Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

depeche16

Czy uczystniczyliscie kiedykolwiek w...

Polecane posty

Gość Pani_Prawda
Intelektualna? Ja? Gdzie tak napisalam? Chociaz juz zniszczylam sobie oczy, wiem ze nie wiem jeszcze niczego. Kiedys zrozumiesz o co mi chodzi. I dobrze wiesz, ze nie zakladalas tego tematu myslac " o to bzdura" o czym swiadczy chociazby dalsza twoja dyskusja. Troche odwagi, nie krec. Nie wiem skad u ludzi takie zainteresowanie pierdolami, skoro jest tyle innych ciekawych rzeczy. A coz poradzic, skoro juz Apollo objawial sie najznamienitszym obywatelom Hellady...

Gość Pani_Prawda
>zle sie dzieje wszedzie O, tutaj sie akurat z toba zgadzam, na szczescie wybralam polska uczelnie i mam szanse sie czegos nauczyc. Moim zdaniem najwyzszy poziom nauczania jest teraz w Azji - Korea i Japonia. Todaj, to jest dopiero cos - i do tego zagranicznych przyjmuja jedynie po zlozeniu papierow. Jeden szczegol - trzeba znac perfekcyjnie japonski. Bardzo, ale to bardzo przepraszam za ten nudny off-top, nie moglam sie powstrzymac.

to jak traktujesz mnie z gory i naklaniasz do czytania ksiazek , jakgdybys chciala cos udowodnic. nie krece, interesuje mnie to ale nie chce mi sie teraz o tym cztac, wole cos luzniejszego.

Gość Pani_Prawda
Opatrznie mnie zrozumialas, wiec postaram sie co nieco wyjasnic. 1. Nie oceniam sie z gory, nie stawiam sie na pozycji wszystkowiedzacej i och i ach. Po prostu mam taki styl wypowiedzi, atakujaco-wulgarny. Wynika to z mojej "ideologii" zyciowej. Przeciwstawiam sie temu, ze kobieta ma byc mila, wrazliwa, empatyczna - jesli chce to moze byc chamska i wulgarna - oczywiscie jesli wynika to z jej charakteru. Kobieta moze byc wszystkim:) 2. Uwazam, ze jedynie ksiazki pozwalaja na dobre rowazania na jakikolwiek temat lub osobiste doswiadczenia:)

'Nie wiem skad u ludzi takie zainteresowanie pie**olami, skoro jest tyle innych ciekawych rzeczy. ' to twoja opinia. ja sie nie zgadzam na przyklad i niech tak zostanie. nie mialam na mysli poziomu edukacji tylko ogolnie. akurat ja sie ciesze ze Polska jest jedna z ostoi wartosci chrzescijanskich w Europie podczas gdy kontynent jest zalewany przez fale ludzi tzw. swiatlych, odchodzacych od pewnych wartosci zbudowanych na wierze. ps. nie mowie o rydzyku czy pseudokatolach. cudze chwalicie, swego nie znacie :)

'Opatrznie mnie zrozumialas, wiec postaram sie co nieco wyjasnic. ' no prosze, znowu ten protekcjonalny ton. '1. Nie oceniam sie z gory, nie stawiam sie na pozycji wszystkowiedzacej i och i ach. Po prostu mam taki styl wypowiedzi, atakujaco-wulgarny. Wynika to z mojej "ideologii" zyciowej. Przeciwstawiam sie temu, ze kobieta ma byc mila, wrazliwa, empatyczna - jesli chce to moze byc chamska i wulgarna - oczywiscie jesli wynika to z jej charakteru. Kobieta moze byc wszystkim ' masz takie prawo, a ja mam prawo odbierac to tak, jak to odbieram. '2. Uwazam, ze jedynie ksiazki pozwalaja na dobre rowazania na jakikolwiek temat lub osobiste doswiadczenia ' zgadzam sie chociaz tez zalezy od autora.

noooo....to moze teraz pani prawda nam napisze co to sa nie "pierdoly"......bardzo chcialbym sie dowiedziec np. czym pani prawda sie interesuje......czekam

Gość Pani_Prawda
A ja uwazam, ze swiat zmogly cztery najgorsze zarazy: nazizm,komunizm, chrzescijanstwo i postmodernizm. O to jest dopiero ciekawy temat, o tym mozna byc podyskudowac. Osobiscie wyznaje wartosci hellenistyczne:) Nie wydaje mi sie, zeby Polska byla ostoja chrzescijanskich wartosci - czlowiek wszedzie czlowiekowi wilkiem. A i same wartosci chrzescijanskie pozostawiaja wiele do zyczenia.

przepraszam, zle zrozumialam offtop o uczelniach. masz racje. jednakze moj powyzszy post jest jak najbardziej aktualny

mialam na mysli bardziej ochrone tych prawd. na przyklad adopcja dzieci przez gejow nie powinna byc dopuszczona. to samo z aborcja. kara smierci - jak najbardziej. tymczasem w wiekszosci krajow europy zachodniej takie myslenie jest bardzo sprytnie nazywane 'nietolerancja'. :)

Gość Pani_Prawda
>no prosze, znowu ten protekcjonalny ton. Ty masz prawo tak to odbierac, ja mam prawo tak pisac. Nie dojdziemy do porozumienia. > masz takie prawo, a ja mam prawo odbierac to tak, jak to odbieram. Zgadzam sie. >zgadzam sie chociaz tez zalezy od autora. Prawda

Gość Pani_Prawda
>adopcja dzieci przez gejow nie powinna byc dopuszczona. to samo z >aborcja. kara smierci - jak najbardziej. Tutaj sie zgadzamy jedynie co do kary smierci, ale nie ma co wywolywac dyskusji na forum, bylo chyba o tym wiele razy. >tymczasem w wiekszosci krajow europy zachodniej takie myslenie jest >bardzo sprytnie nazywane 'nietolerancja'. Okropne, ze niektorym ludziom zamyka sie usta, bo nie zgadzaja sie z " glownym nurtem". Dla mnie kazdy powinnien byc dopuszczony do glosu, nawet nazista czy komunista, bo tylko racjonalna dyskusja mozna wygrac z glupota.

Gość Pani_Prawda
>zrownywac nazizm do chrzescijanstwa.. niepowazne Nie, jest dopiero nma trzecim miejscu. I moim kryterium nie jest jakas liczba ofiar, wojny itd, a niszczacy wplyw na kulturę i naukę

zgadzam sie. wolnosc slowa jest kluczowym warunkiem dla demokracji i switym prawem kazdej jednostki. wolnosc czynu- juz niekoniecznie. 'Nie, jest dopiero nma trzecim miejscu. I moim kryterium nie jest jakas liczba ofiar, wojny itd, a niszczacy wplyw na kulturę i naukę' to chyba masz na mysli okres pozniejszy, przeciez nauka i kultura byla w duzej mierze oparta na religii.

Gość Pani_Prawda
>a jakie sa te wartosci hellenistyczne?? >tak w skrocie.... Uwazam, ze nie da sie tego strescic, tak samo jak nie stresci sie katechizmu w dwoch zdaniach. Ale podam dosc obrazowy przyklad. Zosimos, historyk poganski ( kiepski, do tego matacz i klamca), opisuje swoja wersje nawrocenia Konstantyna, ze chcial zataic swoje podwojne morderstwo itd. ( co jest nieprawda, Konstantyn jako jeden z nielicznych byl szczerze nawroconym poganinem!) Przy jego opisie wychodzi na jaw co najbardziej draznilo pogan w chrzescijanach - kwestia PRZEBACZENIA. Dla nich bylo nie do pomyslenia, ze mozna zrobic najwieksze swinstwo i nie poniesc za to kary i dodatkowo otrzymac wybaczenie. Calkowcie sie zgadzam z ich obawami. Dla zainteresowanych tematem polecam "Saturnalia" - poemat o teksnocie do zaprzepaszczonych wartosci hellenskich. Oj tak, Dawid pokonal Goliata.

Gość Pani_Prawda
Oczywiscie Konstantyn byl, a nie jako. >wolnosc czynu- juz niekoniecznie. Imperatyw kategoryczny Kanta, sprawdza sie dla mnie calkowicie. Badz etyka niezalezna. >to chyba masz na mysli okres >pozniejszy, przeciez nauka i kultura byla w duzej mierze oparta na >religii. Podam kolejny przyklad, tym razem z rodzinnego grajdolka. Dlaczego w Polsce kultura filozoficzna jest az tak marna? Jedna odpowiedz - Kosciol. Kary za czytanie nieodpowiedniej literatury, ba brak dostepu do niej, kiedy europa przeszla juz kilka renesansowych burz filozoficznych, Polska filozofia dalej byla pograzona w nieproduktywnej juz starej scholastyce ( tepiono nowatorow pokroju Ockhama chociazby w Akademii Krakowskiej). Polska obudzila sie dopiero pod zaborami, ale ciezko jest nadrobic takie zaleglosci. I dlatego jedyne czym mozemy sie pochwalic to szkola lwowsko-warszawska.

za bardzo nic mnie to nie powiedzialo,ale mam pytanie do ciebie.... dlaczego te wartosci hellinistyczne nie wytrzymaly proby czasu???

Gość Pani_Prawda
Depeche - nie wiem czy mieszkasz w Polsce, czy za granica, ale pownnas dostac to w kazdej wiekszej bibliotece. W internecie jest chyba tylko wersja oryginalna, ale mozesz poszukac. Wspaniala lektura, V w. n.e wszedzie juz chrzescijanstwo pelna geba, a tutaj spotkanie starej rzymskiej arystokracji, pograzonej we wspomnieniach tego co minelo, tego co przegralo...

babinicz- chcialam zadac to samo pytanie :P 'Podam kolejny przyklad, tym razem z rodzinnego grajdolka. Dlaczego w Polsce kultura filozoficzna jest az tak marna? Jedna odpowiedz - Kosciol. Kary za czytanie nieodpowiedniej literatury, ba brak dostepu do niej, kiedy europa przeszla juz kilka renesansowych burz filozoficznych, Polska filozofia dalej byla pograzona w nieproduktywnej juz starej scholastyce ( tepiono nowatorow pokroju Ockhama chociazby w Akademii Krakowskiej). Polska obudzila sie dopiero pod zaborami, ale ciezko jest nadrobic takie zaleglosci. I dlatego jedyne czym mozemy sie pochwalic to szkola lwowsko-warszawska' czyli potwierdzilas to co ja mowilam wczesniej :)

Gość ndsilJNMJD
a juz miało nie być cie dziewcze tu ! przestawilas sie na tryb nocny po tym jak dostalas po tylku ?

Gość Pani_Prawda
>dlaczego te wartosci hellinistyczne nie wytrzymaly proby czasu??? A wartosci chrzescijanskie przetrwaly? Przeciez to dopiero dwa tysiace lat - wartosci swiata starozytnego istnialy o wiele, wiele dluzej! Jak mowilam Dawid pokonal Goliata ( piekna biblijna metafora. Filistyni byli przeciez greckimi osiedlencami w Palestynie. I przez kogo zostali pokonani?) I tutaj trzeba by duzo mowic o upadce cesarstwa rzymskiego, fenomenie chrzescijansta, klesce teurgii, dobrych decyzja politycznych itd.

mowiac szczerze, nigdy sie nie interesowalam starozytnym rzymem itd, i wiedze mam prawie zerowa. jednakze... chyba zaczne sie tym interesowac bo brzmi niewiarygodnie ciekawie.

Gość Pani_Prawda
>czyli potwierdzilas to co ja mowilam wczesniej W ktorym miejscu? W tym, ze kosciol odcial nas od najlepszej zachodniej filozofii? Ze w XII wieku nie dochodzily do nas najwazniejsze dziela filozoficzne? Do IX wieku nie powstwala zadna wyzsza kultura, wszedzie byl burdel. Nie liczac adaptacji starych mitow w nowe ciuszki

Gość spirytykamator
A ja chciałem se poczytać o seansach...;) PS. "Opacznie" pisze się tak jak napisałem :classic_cool: