Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wrześniowa panna młoda

panny młode pomóżcie!!

Polecane posty

5 września mam ślub. Będzie max 70 osób (w tym ok 7 dzieci). Pojutrze jedziemy kupować wódkę, wina i napoje. Myślałam żeby kupić 50 butelek wina 25 białe i 25 czerwone i 40 butelek wódki po pół litra. Strasznie się boję, żeby nie brakło ale ta ilość nie wiem czy nie za duża. Pomóżcie. I jeszcze jedno. Czy za max 23pln kupię jakąś fajną wódkę 0,5litra w hurtowni???

Wiesz co, w hurtowni nie zawsze jest taniej. Nam wyszło lepiej w Auchan (3 zł na butelce) niż w hurtowniach. Nie wiem, jak jest u was. Nasz przelicznik to 0,5 litra na głowę. Żeby nie zabrakło, liczymy wszystkich gości, nawet dzieci. Niektórzy dorośli mogą bowiem wypić więcej niż 0,5 l. A lepiej, żeby zostało, niż miało zabraknąć. Co do wina, nie mam jeszcze pojęcia, bo ten zakup przed nami ;)

Gość 1155666
ja raczej wziełabym mniej wina np po 20 butelek białego i 20 czerwonego. a wódki wiecej. masz na 70 osób no ok dzieci i starsze osoby nie beda piły to zostaje ok 60 osób. kupiłabym 60 butelek ale jeszcze dolicz sobie bramy jakies konkursy czy cos, a z reszta sama wiesz co twoi goscie wolą pic

Gość idelajda
kupisz np. bolsa , ale wydaje mi sie ze powinnas kupic mniej wina a wiecej wodki co najmniej 63 butelki 0,5 ja licze na lepka 0,7 a nie robie poprawin i do tego 25 0,5 na pozegnanie kazdego goscia zaleznosci od zaproszen

no właśnie bram ani żadnych konkursów na pewno nie będziemy mieć bo bierzemy słub w innym mieście i nie mamy tam żadnych znajomych, także nie ma kto nam tych bram zrobić. A tak wystarczyłoby: 60 butelek 0,5l wódki 20 białe wino 20 czerwone???

No dokładnie. Często jest tak, że jak ktoś zobaczy samochód weselny, to po prostu "wylatuje" na środek i zagradza drogę. Czasami nawet z jakimś kwiatem z miejskiej rabatki. Praktycznie na każdym weselu, na którym byłam, coś takiego miało miejsce. Więc lepiej mieć coś w zanadrzu ;)

Madaleine bardzo ci dziękuję za pomoc. I jeszcze jedno pytanie jak wyżej czy 60 butelek wódki i 40 wina wystarczy?? No i co z napojami?? cola, fanta, sprite, woda, sok jabłkowy i pomarańczowy ale również w jakich ilościach??? Proszę pomóżcie, rodzice z narzeczonym nie mają pojęcia..

Gość no przepraszam byłam
na wielu weselach, nawet na kilku na wsi, ale tylko na dwóch były bramy i to robione przez znajomych pary młodej. W mieście się tego nie robi, a co dopiero jak będą brali poza miejscem zamieszkania.

no przepraszam byłam, ja się z tym spotkałam. Nie mówię, że tak będzie, ale że warto być przygotowanym. Co do napojów, nie bardzo wiem, jak pomóc. My mamy je już w cenie sali, ale rodzice powiedzieli, że i tak dokupią więcej - nigdy nic nie wiadomo. A 40 butelek wina chyba powinno wystarczyć, ale nie sugeruj się moją opinią ;)

no właśnie, też mi się tak wydaje. Myślę że wystarczy 55 butelek wódki i 50 wina. ale naprawdę nie wim co z napojami i owocami. Mamy wstępnie zamówione 30 kg ciasta i przypuszczam, że też za dużo ale możemy to jeszcze zmniejszyć. Pomóżcie mi jeszcze z tymi napojami :P

55 butelek wódki i 50 butelek wina? no nie wiem... wydaje mi się że 20 butelek wina to max. zazwyczaj goście piją wódke, nikt alkoholu nie miesza a osoby co piją wino dużo tego trunku nie wypiją. Ostatnio byłam na paru weselach i wina praktycznie stały nie ruszone. Ja bym pewnie winko sączyła ale najczęściej jest tak że tylko wódka idzie w ruch.

Gość makaromnka
napoje licz po 3 litry na głowę. Tak samo jak 0,5 na głowę, ale to zależy co dana rodzinka lubi, bo u mnie np. to wino by nie poszło, a wódka lała by się litrami eh

Gość makaromanka
No więc jeśli macie gości pół na pół czyli od Ciebie około 35 i od niego to nawet tej wódki może być za dużo. Bo skoro tylko tamta strona pije to aż 62 butelek na 35 osób to sporo i jeszcze możliwe, że są w tym dzieci

Gość makamoranka
no nawet te 55 chociaz trzeba brac pod uwage, ze i od Ciebie ktos sie skusi na wodeczke, bo roznie to moze byc

wielkie dzięki dziewczyny :) wiedziałam, że na laski z kafe zawsze można liczyć :P już mi się w głowie rozjaśniło i już wiem co i jak, Zostały jeszcze owoce i wiem, że się liczy 30 dkg na osobę. My będziemy mieć winogrona, mandarynki, banany i kiwi. Dziekuję :*

Gość makaromanka
Hmm 55 butelek no ja nie wiem. Jak zostanie to mozesz rozdac. Ale po co kase wydawac?

Gość z doświadczenia powiem tak
miałam 90 gości, w tym praktycznie zero dzieci i innych osób niepełnoletnich. Ze starszych osób zaledwie kilka niepijących, lub pijących symbolicznie. Wesele zakończyło się o 5 rano. Kupiliśmy: 13 butelek musującego na wejście - poszło wszystko 55 butelek wódki 0,5 l - zostało 12 butelek 23 butelki wina, w tym kilka białego - zostało kilka butelek. Nie słuchaj tego, że pół litra na głowę i więcej, kto tyle wypije?

z doświadczenia- no to mnie zaskoczyłaś, aż tyle zostało?? Mamy o tyle dobrze, że jeżeli coś zostanie to hurtownia to zabiera spowrotem i za to nie płacimy. Płacimy po weselu tylko za to co zeszło a jak coś zostanie to hurtownia zabiera spowrotem :)

a no to co się przejmujesz. Zamów nawet i sto butelek skoro jak zostanie nie możecie oddać i nie płacić.

Gość MAriusz BHP
co do wódki to polecam "żołądkowa gorzka CZYSTA" - nie pomyl ze zwykłą żołądkową - smaczna wódka i tania z hurtownią dogadaj się że to co zostanie to zwrócisz i weź trohcę więcej

Gość z doświadczenia
Tyle że u nas nie było żadnych bramek, konkursów, butelek na wyjście dla gości... I pamiętaj, ze owszem, hurtownia weźmie z powrotem, ale pewnie też płacicie korkowe, czy tam butelkowe? Pamiętaj, że w takim przypadku obsłudze będzie zależało na otwarciu jak największej liczby butelek! Dobrze jest to kontrolować, bo otwartych hurtownia nie przyjmie.

ja tez praktycznie nigdy nei bylam na weselu ale z tego co się orientuje to potrafią i obce osoby zrobic brame jak jedzie się do mojego kosciola mija sie 2 miejsca w których obce osoby robia bramy do tego praktycznie pod samym kosciolem :O my kupujemy 0,5l na głowe (napewno zostanie ale w niedziele bedą takie domowe poprawiny) do tego będzie piwo i bimber na wiejskim stole wina nie przewidujemy ale mysle ze ty trochę za duzo tego wina policzylas

te bramy o których mówicie kompletnie mnie wkurzają!!! Nie znoszę robionej na siłę wiochy. Miedzy innymi dlatego mamy ślub w innym mieście, żeby był spokój i atmosfera bez żadnych bram, nieproszonych gości itp. A odnośnie naszej knajpy to mówili, że nie pobierają korkowego, sama nawet dobrze nie wiem na czym to polega, pobierają kasę od każdej otwartej butelki czy jak??

Gość z doświadczenia
Tak, od każdej otwartej butelki. Ale informacja o tym powinna być w umowie! Nie czytałaś, czy nie macie umowy? U nas to było 15 zł od butelki (restauracja w Warszawie).