Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość obojetne

Studiowanie 2 kierunkow

Polecane posty

Gość obojetne

Witam, mam pytanie. Zaczynam od tego roku zaocznie studiować europeistyke (3 lata licencjackie). Po 1 roku chcialbym podjac studia na uczelni panstwowej w formie dziennej i stuidiowac politologie o specjalnosci europejskiej (5 lat do magisterki). Co o tym myslicie? Mozna polaczyc dwa kierunki studiow (dzienne i zaoczne)? W sumie kierunki sie pokrywaja, wiec nauka praktycznie jednego, a w dzisiejszych czasach humanisci maja ciezko, dlatego chcialbym podjac studia na dwoch kierunkach. Prosze o inteligentne odpowiedzi. Z gory dziekuje.

Gość frentii
Glupota modna tylko w polszy. Zamiast jak najszybciej zdobyc doswiadczenie zawodowe, ktore sie tak naprawde najbardziej liczy, to lepiej bawic sie w zdawanie setek egzaminow🖐️

Gość fgbtear
adenozynotrójfosforanowa --Twoja kolezanka rade moz ei daje,tylko zobaczymy jakie beda z tego wyniki :-) Medycyna i jeszce ajkis kierunek nie zwiazany z medycyna.-) Zaczynam sie bac,ze keidys moge na nia trafic w jakiejs przychodni lub w szpitalu.A potem sie dziwimy,ze w wiekszosci lekarze to konowały.

Gość obojetne
A ma w ogóle odrobinę wolnego czasu? Mam jeszcze dziewczynę i chciałbym to jakoś pogodzić.

Gość augdsajk
Dziwi mnie wybor dwoch tak podobnych kierunkow, dla mnie to bez sensu. Jak powiedziales humanisci maja ciezko, zgadzam sie, wiec z tego wynika, ze powinni byc wszechstronni. Wybierz inny kierunek do studiowania dziennie. A co do polaczenia studiow zaocznych z dziennymi to zaden problem. Chyba, ze, bo czasami tez tak bywa...ze zajecia na zaocznych wypadaja w piatki, ale to nie jest wielki problem. Zadna sztuka studiowac 2 kierunki w ten sposob. dla chetnego nic trudnego, wiec moglbys, jesli jestes na tyle ambitny studiowac 2 kierunki dziennie. Wtedy musialbys sie postarac o indywidualny tok zajec, tzn. ze na jeden kierunek przybywasz tylko na zaliczenia, kolosy,itp.

da sie spokojnie 2 dziennie. da sie jeszcze pracowac. wiem z autopsji :) tylko powiedz po co ci dwa praktycznie takie same kierunki? wiadomo, humanisci nie maja latwo teraz. ale politologia i europeistyka (jeszcze o specjalnosci europejskiej!) to jest prawie to samo! moze na europeistyce bedziesz miec wiecej jezykow (zalezy od uczelni). moim zdaniem to bez sensu, dwa prawie takie same kierunki. nie namawiam cie na studiowanie jako 2 kierunki fizyki kwantowej, ale wydaje mi sie, ze na pewno znajda sie jakies inne, ciekawe dla ciebie studia, ktore daja ci wiecej niz robienie 2 razy tego samego :)

fgbtear - wynikima dobre. Sama powiedziała, że gdyby miała jakieś problemy to zrezygnowałaby z tej filologii. I jeśli nie wiesz jak jest to się nie wypowiadaj. :) Tak, ma też trochę wolnego czasu. Wszystko zalezy od tego jak zorganizujesz sobie ten czas przeznaczony an naukę.

Gość dae rade
hej, ja studiuje 2 kierunki, jeden dziennie i jeden zaocznie. nie jest latwo kazdy weekend w szkole, nie ma czasu na impreze nawet czy wyjscie z chlopakiem. ale oplaca sie. ide juz na 4 i na 3 rok(nie zaczynalam studiuwac rownoczesnie dwoch kier ). wszystko idzie do przpdu. oplaci ci sie!! ja już tesknie za wakacjami w nastepnym roku gdyz czeka mnie znow mega ciezki rokkkk....

Gość obojetne
Chodzi o to, ze przestraszylem sie rozszerzonych poziomow i za rok chce zdawac mature. Nie dostalem sie na uczelnie panstwowa wiec chce sprobowac za rok, a nie chce marnowac roku. Co polecacie w takim razie, skoro lepiej jest nie studiowac czegos podobnego?

Gość o kurde chyba tu siedza
same fenomeny i pisza, ze to zaden problem studiowac 2 kierunki !

Gość dsfrfgrw4
Obyscei ejden kierunek celujaco zdali.Coz z tego,z emacie ukonczone dwa,a nawet 3 kierunki jak nie mozecie sie ogolnei pochwalic wynikami.Konczycie studia z kiepskimi ocenami.Magisterki tez piszecie oby tylko napisac i jakos obronioc.NIe bedzie dobrej kadryu naukowej jak w taki "ambitny"sposob bedziecie podchodzic do nauki.

Gość dae rade
kto powiedzial ze jest łatwo? naucz sie czytac! nie jest łatwo, dużo pracy i poświęcenia to wymaga, jednak nie dla wszystkich jest to osiągalne i nie każdy się nadaje by studiowac 2 kierunki. :|

to, ze ktos studiuje 2 kierunki nie znaczy, ze od razu leci po lebkach i zalezy mu tylko na papierku (choc nie zaprzecze, ze takie osobniki sa). moze po prostu jest zdolny i abmitny? a co do twojego pytania autorze - nie wiem co cie interesuje, wiec jak mam doradzic wybor studiow. ale skoro idziesz na zaoczne to masz jeszcze czas. rozejrzyj sie jaka jest oferta, moze cos ci sie spodoba. mature mozesz przeciez poprawiac i zdawac jeszcze raz na ta politologie, skoro to cie interesuje i jestes zdecydowany. a teraz, wybierajac studia zaoczne wez cos innego, po co dwa razy to samo. no chyba, ze chcesz ten rok "przezimowac" i potem olac ta europeistyke. ale to chyba bez sensu.

Gość fgbtear
adenozynotrójfosforanowa------Medycyna to zazdrosna dziedzina nauki,wiec nie wyobrazam sobie aby byc dobrym studentem medycyny i jeszcze jakiegos odmiennego kierunku. Mam w rodzinie lekarz i tej starej daty i tej nowej i kazdy z nich twierdzi,ze medycyna jak zona,zazdrosna niemalze do granic absurdu.

Gość mangomango
jak sa to dwa podobne to mozna dac rade. ja tak studiowalam i ten drugi kierunek bardzo dobrze uzupelnial pierwszy chociaz byl podobny.

skoro przemyslalas to i czujesz ze moglabys dac rade to dzialaj. Ja studiuje jeden i nie mam czasu sie w tylek podrapac,a ochota na kolejny i co za tym idzie dodatkowa nauke, przechodzi juz po pierwszym roku ;)

fgbtear - to że Ty sobie nie wyobrażasz nie znaczy, że nie może tak być. Ja wiem swoje, więc mnie nie przekonasz, więc w sumie dyskusja jest bez sensu. I nie można uogólniać, że jak ktoś studiuje dwa kierunki to żadnego z nichnie skończy z dobrymi wynikami.

Gość fgbtear -
adenozynotrójfosforanowa :-) no to masz kolezanke fenomena :-) na pewno bedzie lekarką swiatowej sławy:-) ktora skonczy na etacie w przychodni :-)

ale beznadziejne kierunki wybierzasz!! toż to produkcja bezrobotnych!! ale dla mnie to i lepiej, mniejsza konkurncja, weż sie facet za jakiś JEDEN porządny kierunek bo co chcesz niby po tej eoropistyce robić???? jaki zzawód?? nauczyciel WOSu ??? zastanawiałes sie nad tym??? chcesz starcis te lata na nauke a potem i tak bez pracy zostac???

ale beznadziejne kierunki wybierzasz!! toż to produkcja bezrobotnych!! ale dla mnie to i lepiej, mniejsza konkurncja, weż sie facet za jakiś JEDEN porządny kierunek bo co chcesz niby po tej eoropistyce robić???? jaki zzawód?? nauczyciel WOSu ??? zastanawiałes sie nad tym??? chcesz starcis te lata na nauke a potem i tak bez pracy zostac???

Gość kajko6
Moim zdaniem... na pewno jeśli mature zawaliłeś trochę to nie rób sobie wolnego, bo potem nie wrócisz albo będzie Ci bardzo ciężko, a swoją drogą to to są podobne kierunkli i jakoś nie wydaje mi się, zeby bylo ciezko, fakt bedziesz mial na poczastku malo czasu dla siebie i dla dziewczyny, ale jak juz wpadnie w to, jak juz sie zoorganizujesz, wszystko zgrasz to bedziesz mial czas w sobote wieczorem na piwko też :) ,a swoja droga to ja chce isc na stosunki miedzynarodowe, a na ta europeistyke zeby wiedziec ze b. prawdopodobne ze sie dostaniesz to z czego musze pisac matur i na jakim poziomie, prosze napisz o wszystkich wariantach jesli wiesz, dzieki.

Gość hiiiiiinamorri
Jak na panstwowa uczelnie to wpierw zacznij od maturki. Od tego co zdawales i co ewentualnie chcialbys zdac. Na drugi kierunek odradzam na bank pedagogike i temu podobne, bo ciezko jest po tym o prace. Jesli chodiz o filologie, jesli potrafisz to polecam angielska/niemiecka itd, omijaj polska, bo po tym to praca dla ideai glownie,nie dla pieniedzy na bank...Jesli cie na to stac i masz znajomosci (albo poprostu stac, nie oszukujmy sie) to prawo.

Gość tetekkka
Ja studiuje 3 kierunki i jakos sobie radze - filologie angielska, finanse oraz budownictwo - dziennie. Wiec nie zrazaj sie

bez przesady, nie kazdy chce (i ma zdolnosci) studiowac kierunki techniczne czy przyrodnicze (przyszlosciowe podobno). to, czy znajdzie prace zalezy tylko od niego samego i od tego, co bedzie robil podczas studiow. znam wiele osob po socjologii, politologii, filozofii, ktore maja swietne i dobrze platne posady. znam tez wiele po politechnice, biotechnologii, dietetyce, ktore pracy w zawodzie nie maja i mecza sie np. w sklepie. wszystko zalezy od osoby, jak ktos umie sobie poradzic to sobie poradzi. a jak nie umie to najlepsze studia mu nie pomoga.

Gość kajko6
a gdybys już nie byl w stanie no to cóż zawsze mozesz wziazc dziekanke albo dopiero na 3 roku, gdzie juz jest luzniej zaczac te drugie studia, nie zgadzam sie ze to kiepskie studia, one sa b. dobre, bo w dzisiejszych czasach jezyk to podstawa, a niestety niewiele osob je zna b. dobrze, to ze nie jest to matematyka czy jakis inny scisly nie znaczy ze nie jest potrzebny,

Gość obojetne
Jakiego WOSU? Po europeistyce jest wiecej mozliwosci niz po politologii czy socjologii (socjologowie ucza WOSU czesciej). Europeistyka daje szanse pracy nie tylko w administracjach rzadowych i pozarzadowych i za granica (gdzie sie bąki zrywa za 4000 k). Wolalbym zahaczyc o media i kulture europejska.

wiesz autorze... mam znajomych na stosunkach m-nar, politologii, europeistyce... te kierunki sa baaaaardzo do siebie podobne, naprawde 70% przedmiotow sie powtarza. dlatego uwazam, ze bez sensu studiowac oba.