Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malutka8686

Badania przed zajściem w ciąże

Polecane posty

Gość gruszkakula
Morfologię, badanie ogólne moczu. Warto zrobić test na przeciwciała różyczki, można też na przeciwciała toksoplazmozy i cytomegalii, ale te dwa i tak będziesz mieć ponownie robione w ciąży. Powinnaś też wybrać się na normalne badanie ginekologiczne, dobrze jeśli rozszerzone o USG i cytologię, jeśli robiłaś ją dawniej niż 2 lata temu... Nic mi więcej nie przychodzi do głowy.

Dzięki :) A jeśli chodzi o te wszystkie badania na tarczyce, żółtaczkę typu B, prześwietlenie klatki piersiowej. Czy to są konieczne badania????

Gość młoda_położna
wybierz się do lekarza i powiedz że planujesz ciążę. udzieli Ci wielu rad oraz wskazówek. no i na pewno skieruje na wszelkie potrzebne badania.

konieczne nie, ale warto zrobic, przynajmniej te dwa pierwsze, bo przeswietlenia to raczej nie :) nieprawidłowości w pracy tarczycy mogą prowadzić do kłopotów z noszeniem ciązy, a nawet do poronien. szczepienie na WZW jest konieczne żeby CIę w ogóle przyjęli do szpitala - tzn na poród naturalny pewnie Cię przyjmą, ale jakby trzeba było cesarkę to nie wiem czy by nie było problemów. zresztą - te wszystkie badania mozna załatwić na jednym pobraniu krwi, wiec w czym problem? tylko mi nie pisz ze w kasie, ciąza i dziecko to są wydatki i to zupełnie normalne jest.

Nie ma problemu :P Tylko tak chciałam się dowiedzieć. Czy to grzech. Widzę, że najlepiej będzie jak pójdę do ginekologa i jego się dokładnie o wszystko dopytam :)

Gość bfedsddf
zbadaj sobie hormony w poszczególnych dniach cyklu, prolaktyna, progesteron,