Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mariankcn

Pogarszająca się pamięć

Polecane posty

Gość mariankcn

Witam. Ostatnio zaobserwowałem pogarszającą się pamięć mojej Babci. Pogarsza się pamięć krótkotrwała -zapomina zjeść posiłek itp. Co to może być?

Wiesz, myślę, że cięzko będzie to ocenić bez konsultacji lekarskiej... Mogą to być np. łagodne zaburzenia poznawcze, zwiazane z wiekiem...

Gość mariankcn
Witam. No właśnie były to zaburzenia łagodne i lekkie zaniki pamięci krótkotrwałej. Więcej o tym jest na stronie www.memo.pl jkakby ktoś potrzebował

nawet łagodnych zaburzeń poznawczych nie można lekceważyć, bo one podobno mogę prowadzić do choroby Aizhalmera (mam nadzieję, że dobrze napisałam)

Ja generalnie nie bagatelizowałabym żadnych, nawet najmniejszych problemów z pamięcią...

Gość Lalunka...
zapominanie o jedzeniu to już dość poważna spraw i nie nazywałabym tego łagodnymi lukami w pamięci. Czym prędzej zgłoś się do lekarza, bo czytanie wskazówek nawet na najlepszej stronie internetowej nic nie pomoże.

Gdzieś ostatnio wyczytałam, że na zaburzenia pamięci stosuje si piracetam... Stosowaliście go lub ktoś z Waszych bliskich?

pierwszy raz słyszę tą nazwę... z leków to znam tylko memotropil, ktoś tu na forum pisał, ze bierze

a to nie wiedziałam, myślałam, że to inny lek, w każdym razie ten memotropil podobno działa

Gość mariankcn
To zależy od wieku. Stosuje się go u dyslektyków -dzieci oraz u osób starszych, wyczytałem gdzieś piracetam dają niemowlakom i bobasą też

ja nie stosowałam, tutaj na kafeterii o tym czytałam...a niemowlakom po co takie leki? bo chyba nie na pamięć... :O

tam to przesadzają i to grubo, nie sądzę, że coś co jest w jakimś kraju lekiem na receptę (myślę, że nie tylko w Polsce) to jest tak w stu procentach bezpieczne i gdzie indziej można to brać bez konsultacji z lekarzem... ja na własną rękę nic bym nie brała, co innego kiedy faktycznie zajdzie taka potrzeba