Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dziewczyna0016

Znalazłam młodego ptaszka

Polecane posty

Gość Dziewczyna0016

Hej wszystkim ;) Najpierw opowiem wam jakie mam dobre serducho :D Dziś przy rozdawaniu ulotek zobaczyłam, że jakiś mały ptak stoi na trawniku, więc podeszłam do niego a on zaczął uciekać :( No ale w końcu go złapałam po czym zauważyłam, że na drzewie (jakieś 5 metrów wyżej) znajdują się dwie budki dla ptaków. Popełniłam mały błąd bo wsadziłam tam tego ptaszka. Potem jak zeszłam z tego drzewa i pojechałam jakieś 15 km, dalej do domu zorientowasłam się, że ten ptak tam zdechnie bo to jest cukrówka a takie budki dla ptaków są tylko dla malutkich odmian, i ptaszek którego tam wlożylam nie wyjdzie sam, bo niedalby rady sam przejść przez tak malą dziurkę. Więc poiwedzialam chlopakowi co się stalo i powiedziałam mu, że musismy jechać do miasta i wyciągnąc tego ptaka bo tam umrze :D Jak powiedzial, że nie da rady bo brakuje mu benzyny to sie poryczałam (bo strasznie kocham zwierzęta) i chlopak nie mial wyjścia ;p Pojechaliśmy, ja weszlam znów na drzewo i ściągęlam calą budke xDD chlopak musial ją rozebrać bo inaczej ptaszek by nie wyszedl ;p Teraz trzymam 'Cukiereczka (bo tak ma na imię) w klatce w pokoju. Sęk w tym, że jest jeszcze to maly ptak (bo ma resztki puszku przy piórkach które nie są nawet do polowy rozwinięte) i nie wiem jak mam go karmić i czym. Tzn. otwieram mu dziubek i karmię go bułką zrolowaną w kuleczki, następnie nabieram wody na lyżeczkę i wlewam mu do dziubka. Czy móglby mi ktoś powiedzieć, czy mozna karmić go zbożami i czy jest konieczne, żeby dawać mu karme z witaminami przeciw krzywicy ?

Gość muszą mieć białko
młode ptaki zwykle są karmione robakami

Gość najlepiej
pogryzione juz, miekkie robaczki

Gość Dziewczyna0016
W sumie racja, ale tylko dżdżownice czy tez jakieś inne ? (Bleeeee)

Gość najlepiej
mysle ze tak, moze nawet jakies mrowki albo zuczki

Gość Dziewczyna0016
A najgorsze jest to, że nawet niemam serca żeby robaka zabić ;((

Gość paweeeel24
w sumie male szanse sa ze ptak to przezyje... ale jesli masz go juz karmic to zawitaj do sklepu wedkarskiego i kup biale robaki pudelko kosztuje cos okolo 2 zl?

Gość najlepiej
dobry pomysł, latwo sie kroja, sa sczyste i maja duzo bialka, po pokrojeniu nie zapomnij na nie napluc ;]

Gość Dziewczyna0016
Wydaje mi się, że przeżyję ;p Jeśli nie zdechnie w tę noc to nie ma się czym martwić bo od jutra zaczynam intensywne karmienie ;] Zaniedlugo będe uczyć go latać Tylko nie myślcie sonie, że wyrzucę go przez okno z piętra :D Jutro nałapię duuuużo dżdżownic tylko sama ich nie pokroję bo mi szkoda ;(( Współczuję chlopakowi za to co go jutro czeka xDDDD

Gość najlepiej
wyslij go do wedkarskiego po robaki poprostu, z lataniem nie bedzie ciezko - to ich instynkt, kupisz jakas papuge na patyku i dasz rade ;]

Gość paweeeel24
najpierw wyszukaj informacje o tym ptaku na necie, a co do latania to masz bardzo ale to bardze male szanse nauczyc go latac wejdz na jakis portal o ptakach i tam szukaj innformacji tak czy siak 3mam kciuki

Gość Dziewczyna0016
Szukalam info o tym ptaku na forum o zwierzętach i wgl. ale nic tyam nie znalazlam. A jeśli chodzi o latanie to raczej też nie widzę problemu z nauczeniem go, bo ma już piórka na calym ciele, tylko zostal ten puszek (piórka nie wyszly jeszcze calkiem) Ale jak gonilam go dziś po trawniku, to ptaszek uciekal, i dużo machal skrzydelkami i troszeczke się wznosil ale tylko na chwilkę. Jak siedzi mi na palcu to lapie równowage też machając skrzydelkami, więc myślę, że powoli coś się zaczyna dziać w tym kierunki ;p