Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eeeeeeeeeeerr

kto jezdzi konno i mi powie która to jest noga zewnętrzna

Polecane posty

Gość eeeeeeeeeeerr

konia a która wewnętrzna....chodzi o kłus..wiecznie mówili na zewnętrzną noge się podnosimy z siodła ale która to jest???

Na padoku zewnętrzna noga to jest ta od ogrodzenia:P Na wewnętrzną nogę siadamy, na zewnętrzną się podnosimy. Najlepiej to czuć na przekątnej.

Gość eeeerrr
a jak nie ma ogrodzenia????to która to prawa??

Gość eeeeeeeeeeerr
Kenniks skad oni wiedza która jest zewnętrzzna jak nie ma ogorodzenia?:Dbo mnie to męczy niemiłosiernie

Wtedy w jeździe do przodu nie ma różnicy, tylko na zakrętach albo robiąc voltę musisz zmienić nogę...

Gość eeeeeeeeeeeeer
myślałam że ta zewnętrzna to jest zawsze prawa....eh...skomplikowane to

Gość eeeerrrrrrrrrrr
eh a po co zmieniać nogę jak anglezuje na dobrą.....na zakrętach to się zmienia...?

Gość errrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
od miesiąca jeżdżę..właśnie znalazłam takie forum i czekam aż mi łopatologicznie opiszą bo przez to że nie wiem która jest zewnętrzna nie wiem na którą wstawać przy anglezowanym:O

Gość eeeeeeeeeeerr
koń wchodzi mi do wanny i każe szukać ostrogów :o

To gdzie jeździsz? Jeździsz bez instruktora? To On powinien Ci na jeździe dobrze, klarownie i jasno wyjaśnić. Czasami najlepiej jest w praktyce, bo na forum to ciężko opisać nie znając dokładnie problemu(w czym tkwi):)

Najczęsciej instruktorami są popierdolone panienki, znudzone maksymalnie tym co robią. Znajdź sobie instruktora faceta :) Zewnętrzna - na zewnątrz strony w którą skręcasz. Wewnętrzna - do środka zakrętu. Mnie tam nikt takich pierdół nigdy nie uczył. W galopie ma znaczenie na którą koń idzie ale w kłusie siadanie na tą akurat konkretną??? Przywalanie się do nieistotnego szczegółu na którym kursant musi się koncentrować podczas gdy ręce i nogi latają mu na wszystkie strony, a rozwleczony koń robi co chce.

szybki lopez - ma znaczenie na którą nogę siadasz w kłusie. Chodzi tez o to, żeby tą nogę zmieniac co jakiś czas przy jeździe na wprost. Ja kiedyś przez długi czas jeździłąm wyłącznie w teren i nigdy nie pamiętałam o zmianie nogi na którą anglezuję... Nie mam pojęcia jak to zrobiłam, ale nauczyłam się anglezowac na lewą nogę - robię to podświadomie, na prawą nie umiem....

Szybkiemu Lopezowi chodziło o to, że na początku powinno się pracować nad równowagą, dosiadem i uspokojeniem rąk, a nie nad detalami, które mają znaczenie dopiero później.

No, rozumiem. Też uczyłam ludzi jazdy na lonży i rzadko kiedy mówiłam im na pierwszych lekcjach o nodze, na ktorą się anglezuje. Jedna laska była wyjątkiem - już w pierwszej godzinie nauczyła się bardzo ładnie anglezowac, więc wytłumaczyłam jej o co chodzi z tą nogą, pojęła i udawało jej się....