Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaamikaaaaaa

SŁABE GENETYCZNIE ZĘBY

Polecane posty

Gość aaaaaaamikaaaaaa

Witam. Mam dopiero 14 lat, a już duże problemy z próchnicą (9 zaplombowanych zębów) pus to, że na kolejnych 3 pojawiają się białe plamki, co chyba oznacza początek próchnicy :(. Dentystka powiedziała mi, że mam słabe genetycznie zęby, a żeby temu zaradzić myć zęby 2 razy dziennie i pić dużo mleka. Myję zęby 2 razy pastą elmex pomarańczową, jem dużo jogurtów, a mimo to zęby okropnie się psują. Boję się, że jak tak dalej pójdzie, to za rok nie będę już szczęśliwą posiadaczką sporej części moich zębów (bo u mnie ząb potrafi popsuć się nawet w 3 miesiące :/). Tak duże problemy mam gdzieś od roku. Czy naprawdę nic nie da się zrobić na słabe zęby?

Gość sateeee
współczuję Ci bardzo,sama mam podobny problem...tylko,że już lat dużo więcej...ech...:(

Gość czerwona kuleczka
musisz chodzić czesto i niech ci dentyska fluorem robi

Gość aaaaaaamikaaaaa
Sateeee- a ile masz lat i jak wygląda sprawa z Twoim uzębieniem ? :)

Gość sabaa
do 18 roku zycia jest darmowe lakierowanie zebow to poprawia twardosc zebow taki jeden zabieg jest darmowy na rok czasu ale w twojim przypadku zapytaj dentyste czy 2 razy a moze 3 a poztym idz do innego dentysty i zapytaj o opinie na temat twoich zebow bo jak ci twoj dentyste nie powiedzial o lakierowaniu zebow to to jakis amator jest ja ide do swojej dentystki 21 wlasnie na lakierowanie to zapytam jak sie to nazywa i ile kosztuje tak dodatkowo :) pozdrawiam

Gość visions of opera
mam ten sam problem i odkad pamietam go mialam, tyle ze matka jakos na to nigdy nie zwaracala uwagi, dopiero jak w 8 klasie podstawowki ulamal mi sie przedni zab to wtedy zaprowadzila do dentystki, zeby psuly mi sie na potege dzis mam 28 lat i w gornej szczece 3 koronki a reszta chyba na kazdym plomba, na dolnej wszystkie swoje i zdrowe i tylko 2 plomby

Gość sateeee
ja też 28, ale niestety mam dużo gorzej niż vision of opera :( 😭 nikomu nie życzę :( aaaaaamikaaaaa jedz ten nabiał...ja wcześniej mało co jadłam,mleka nie lubiłam,a nie wiedziałam,że to może mieć jakiś wpływ i może to się przyczyniło do tego wszystkiego :(

Gość ....finka
Tran w kapsułkach (wit D3)+tab wapna -pomogą.Jesli macie nadkwasote -Zeby psują sie szczegolnie .Wapno wowczasna odkwaszenie jest pobierane z kosci ,zebow.Dobrym zrodłem wapna jest : Proszek zasadowy-zamowic w aptece .Skorupki jajek pokruszonych (po ugotowaniu )-cenne zrodło wapna.

Gość caralajnaaa
ja bym jogurtów dużo nie jadła, mają dużo cukru. Trzeba jeść ser żółty, twaróg, unikać soków z kartonów, coli, słodyczy. Po cytrusach tylko przepłukać buzię, bo jak od razu umyjesz zęby to niszczysz szkliwo.

Gość caralajnaaaa
ja bym jogurtów dużo nie jadła, mają dużo cukru. Trzeba jeść ser żółty, twaróg, unikać soków z kartonów, coli, słodyczy. Po cytrusach tylko przepłukać buzię, bo jak od razu umyjesz zęby to niszczysz szkliwo.

Gość ala dalczyk
Odpowiednia pasta, dobra szczoteczka, częste wizyty u dentysty, rozsądna dieta i będzie lepiej. No i systematyczność. Nawet kiepskie genetycznie zęby nie oznaczają, że musisz mieć z nimi jakieś szczególne problemy.