Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Oani.

Sprawdzony sposób na krostki pojawiające się po goleniu

Polecane posty

Zauważyłam, że dużo kobiet boryka się z problemem wyskakujących krostek po goleniu (nie chodzi mi o wrastające włoski, tylko o krostki o podłożu bakteryjnym). Kilka godzin po goleniu pojawiały się czerwone ropne krostki (zazwyczaj występują w okolicach bikini). Co mi pomogło? Dużo wody utlenionej. Ma ona właściwości odkażające (i nie piecze!). Należy nią obficie polać całą powierzchnię depilowanej skóry- woda się będzie pienić (zrobią się białe kropeczki, lub białe zacieki z tej wody). Wtedy właśnie zauważycie ile uszkodzeń mechanicznych powoduje maszynka do golenia. Uszkodzeń tych nie widać gołym okiem, jednak skutecznie osłabiają barierę ochronną skóry (możemy właśnie zobaczyć ile "tego" jest podczas reakcji wody utlenionej z krwią). Taka uszkodzona struktura jest idealną powierzchnią do rozwoju bakterii. Przed użyciem maszynki, należy również polać ją wodą utlenioną, bądź sparzyć i ograniczać kontakt ostrza z innymi powierzchniami (np. nie kłaść na wannie ostrzem do dołu). Naszą skórę po polaniu wodą utlenioną można posmarować maścią cynkową (niekoniecznie, ale można- czasem nawet używam jej zastępczo zamiast wody utlenionej). Sposób sprawdzony i skuteczny. Jeśli macie jakieś pytania- odpowiem na wszystkie.

Gość klamrekaaa
sprobuje :)

a mnie pomogła maść alantan +. Kilka lat borykałam się z tym problemem, a teraz całkowicie zniknął:) Maść do kupienia w aptece