Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mariolla***

jak radziłyście sobie z płaczacym dzieckiem w przedszkolu?

Polecane posty

Mój 3 latek idzie teraz do przedszkola. nie wiem jak to bedzie bo on najchętniej trzyma sie mojej spódnicy, wszędzie idzie za mna. mówi ze pójdzie do przedszkola ale z mama i tatą. Czy zostawic go płaczacego w przedszkolu czy na początek zostać z nim chwię? jak jest lepiej dla dziecka? zal mi go ale chciałabym zeby chodził do przedszkola. na pewno macie jakies sprawdzone sposoby

Dołączam do zapytania ;-) Moje dziecko również od września idzie do przedszkola i też zaczynam się obawaic tego jak to będzie... Proszę o rady mam, które mają to już za sobą ;-)

Gość nnnnnnnauuuczycielkaaa
popelnila juz Pani blad, ze jest zawsze tylko z Pania. Jest eszcze kilka dni zeby zostawic go chocby na chwile np. z sasiadka, dokladnie powiedziec kiedy wrocisz, i wroc. 1 dni na pewno beda ciezkie z tego co Pani pisze, ale prosze dac dziecko wychowawczyni i wyjsc. wiem, ze serce peka, ale tak bedzie najlepiej. moze zna Pani dziecko, ktore tez tam pojdzie, skontaktuj sie z jego mama, moze umowcie sie, zeby dzieci pobawily sie w piaskownicy, poznaly sie. zawsze beda kogos juz znaly w przedszkolu, mialy kolege :) coz, ja tez sie boje, bo 1 wrzesnia wpadnie na mnie 25 nowych 3latkow, pozdrawiam

Gość jak zostaniesz z nim
to zaraz reszta dzieci zacznie ryczec ze to niesprawiedliwe, ze on jest z Toba a one bez rodzicow

Gość mialam praktyki w przedszkolu
i uwazam, ze najlepiej zostawic i wyjsc. pobeczy i przestanie. jak bedziesz sie cackac to nigdy nie zostanie bo zawsze cos. pobeczy tydzien, 2, zaprzyjazni sie z dziecmi i masz spokoj. jestem za metoda wstrzasowa.

W pierwszym dniu, kiepsko. A potem zobaczyłam, że im krótsze pożegnanie, tym krótszy płacz. Prawda jest taka, że jak wyszłam, to się rozpłakałam, ale potem widziałam, że jest ok. Poznaje dzieci, bawi się z nimi, tego nie zapewnisz zostawiając dziecko w domu. Określ też dokładnie, kiedy wrócisz. Mów "jak zjesz obiadek, to mama już będzie", u nas działało. No i zaczynaj już rozmawiać o przedszkolu, że zostanie na jakiś czas, że są zabawki itd. Histerii się nie uniknie, jak przetrwacie pierwszy tydzień, to potem jest z górki :) Powodzenia :)

On nie był tylko ze mną. jak miał 7 miesiecy poszłam do pracy, pracowałam przez rok,był z opiekunkami. potem zaszłam w drugą ciąże , długo byłam na zwolnieniu lekarskim, potem macierzyński. teraz jestem jeszcze na wychowawczym ale niedługo wracam do pracy. jestem ponad rok z nim w domu i on sie przyzwyczaił. poza tym jest zazdrosny o brata. do przedszkola bedzie chodził z kuzynka ktora bardzo lubi ale i tak nie lubi rozstawać sie ze mną. od kilku miesi ecy wręcz sie uwstecznił wg mnie jeśli o to chodzi, dawnie dyło wiele lepiej. o przedszkolu mówie mu same dobre rzeczy

Gość nauuuuuuuuczycelkaaaaaa
bedzie dobrze, tylko oddaj go i zaraz idz, obiecaj, ze przyjdziesz po obiedzie i juz Cie nie ma :) najgorzej przeciagac, naprawde, uwierz mi, my nie robimy krzywdy dzieciom, na poczatku je poznajemy a potem kochamy jak swoje :)

Gość gkgkgkg
najlepiej zostawić i wyjść, gdy zobaczy, ż emama moż ezostać to będzie chciało znów to wymusić a dziecko trochę popłacze a jak przekona się, że nic złego się nie dzieje przestanie, chyba, ż eumówi się pani, że np. dwa dni zostaje a później juz sam

Gość kaśkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Mój synek za tydzień idzie do przedszkola(po raz pierwszy) na 1,5 godziny w celu zapoznania się z grupą itd. I ja nie ma stresu :) Jeśli dziecko wcześniej zostawało na 1-2 godzinę z kimś innym oprócz mamy i taty to już jest krok do przodu. Moja kuzynka i teściowa zajmowałysię w przedszkolu dziećmi 3-5 lat.I ich rada to -ni9e cackać się.Im dłużej będziemy tulić,głaskać to będzie gorzej.Dziecko popłacze i przestanie.... Będą go interesowały dzieci,nowe zabawki. Ja mojemu od kilku dni tłumaczę że pójdzie do przedszkola (nie będzie tam mamusi ani tatusia,bo będą w pracy) żeby się nie smucił bo i tak jego kochamy i po obiadku po niego przyjdziemy.Powiedziałam że w przedszkolu jest super bo będą fajni koledzy i koleżanki,że będzie bardzo miła Pani której musi się słuchać ,że będą fajne zabawy,że w przedszkolu są super zabawki jakich on nie ma i będzie mógł się nimi bawić itd.U mnie to działa ;) Teraz jestem na tłumaczeniu dziecku ,,leżakowania".Z doświadczenia wiem że dizeci tego nie lubią,płaczą itd.U mnie na początku też może być problem -ale co tam ;) Tym bardziej że mój jak tylko skończył 1,5 troku nie śpi w dzień.Tłumaczę że dzieci przebiorą się w piżamki i to jest czas odpoczynku i ciszy.Że jak dzieci będą grzeczni to Pani będzie szczęsliwa i wtedy po obiadku dostaną fajny podiweczorek.

Gość nauczycielkaaaaaaaaaa
i to jest prawdziwe podejscie!!!!

Zazdroszcze wam, ze wasze dzieci tak szybko sie zaadoptowaly w przedszkolu. Moja corka juz rok chodzi do zlobka i nadal placze jak ja zostawiam. Nic nie jest lepiej.

zalezy od dziecka ale i od placowki moje dziecko od 1 dnia pokochalo panstwowy zlobek a w prywatnym darlo sie niesamowicie i co okazalo sie ze to wiezienie dla dzieci a nie zlobek po tyg zabralam go i teraz chodzi do zlobka w ktorym od samego poczatku nie placze

ja mojemu dziecku podobnie tłum acze jak kaśka. Piotruś wiele razy odbierał swoją kuzynke z przedszkola, był w pokoju gdzie dzieci bawia się, śpią. korzystał z toalety w przedszkolu zeby zobaczyć ze tam też jest fajnie. mimo tego uparcie twierdzi ze będzie tam z mama i z tatą. jak przychodza do nas znajomi z dziećmi on potrzebuje ok godziny zeby zacząc sie z nimi bawić. przez ten czas siedzi przy mnie. az się boję jak to bedzie choć nie okazuję mu tego, dzięki za rady

W moim przypadku dziecko od 1 r. ż. siedzi w domu z babcią więc pozostawanie beze mnie ne jest mu obce :-) Mała mówi że pójdzie do przedszkola i że nie będzie płakać - ale czy takie dziecko wszystko rozumie?? Obawaim się że we wrzeniu może to zostać zweryfikowane ale muszę być dobrej myśli :-) dzięki za rady.

wiesz nieraz widziałam takie sceny płaczące dziecko, matka tuli i dzieciak jeszcze większy bek, więc apnie robiły tak, dziecko przebrało się matka zaprowadzała do sali i jak najprędzej odchodziła. wiadomo dzieciak płakał gonił matke ale jej już nie było, i się uspokajał, wiem to się fajnie pisze,ale moja moała też prawdopodobnie pójdzie do przedszkola i też sie obawiam,ale jest nauczona,że zostaje albo z tata albo dziadkami i nie mam obawy aż tak silnej że będzie żle, chcoaciaż teraz sama już mówi,że pójdzie ale bez mamy, będzie spać jeść i bawić z dzieciami, a Ty robisz błąd ,że tak mocno się przywiąza,l do ciebie, powinnaś jak najprędzej odciąc pępowine i niech chłopak sobie radzi, da rade zobaczysz i zdziwisz się sama jak szybko, powodzenia :)))

Gość gość
moje dziecko też płakało jak szło do złobka jak miało 2 latka wyło zawsze prawie ale zostawiałam ją popłakała i na drugi dzień było dobrze ateraz idzie w poniedziałek do przedszkola i powiedziała że nie będzie płakać a najlepiej żeby dziecko wcześniej chodziło do żłobka

Moje na razie chodziło do żłobka i tylko dwa razy plakalo. Wtedy pani pomagająca przedszkolance wzięła go na ręce i zaniosła do sali zabaw a ja poszlam, podobno nie płakał juz potem. A inni rodzice różnie, niektórzy tak jak ja idą do domu, inni siedzą z dzieckiem aż sie uspokoi...nie mam pojęcia jak długo, albo zabierają do domu, a niektóre nawiedzone mamusie nawet koczują w łazience nauczycieli i podglądają jak sie sytuacja rozwinie...:)

Gość gość
ja nie musialam sobie radzić bo moje dziecko nie płakało, a ja zapisałam je do Przedszkole Ekologiczne Bielawa