Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolorowy kamyczek

Ile pieniędzy na prezent?

Polecane posty

Gość kolorowy kamyczek

Będę świadkiem na weselu. Na zaproszeniach para młoda napisała, że chcą pieniądze w ramach prezentu. Orientujecie się jakie "obowiązują stawki"?

nie obowiazuja zadne my od swiadkow dostalismy od 300 - 500 zl wszystko zalezy na ile cie stac, a skoro mlodzi cie znaja to wiedza, nie kieruj sie tak iloscia my czasami by;lismy zdziwnieni np. 200 zl niz 1000... ze az 200 zl dostalismy od tej osoby, naprawde...

Gość kolorowy kamyczek
Nie chcę się sugerować, ale jeszcze nigdy nie byłam świadkiem i nie wiem jakie kwoty się daje. A czy ma tutaj znaczenie czy wesele jest skromne czy z rozmachem?

Gość szurabura
To czy wesele jest skromne czy z rozmachem to sprawa pary młodej i absolutnie nie można wymagać żebyś się do tego dostosowała zawartością koperty. Robią wystawne - widać ich stać na to. Wesele to nie impreza gdzie każdy za siebie płaci i koniecznie trzeba dać przynajmniej tyle ile kosztuje jedzenie. Może to być jakaś wskazówka gdy ktoś totalnie nie wie ile dać, ale nie obowiązek. Dajesz tyle na ile cię stać w danej chwili i ile uważasz. Ja na swoim ślubie nie będę od nikogo oczekiwała że zwróci mi koszty, bo to prezent, od serca, a nie jakieś wpisowe.

Gość weselnydoradca
zwykly gosc = 10% miesiecznych zarobkow swiadek = 20% miesiecznych zarobkow chrzestny(a) = 100% miesiecznych zarobkow jesli zarabiasz 3000 PLN na reke, to odpowiednio: zwykly gosc 300 PLN swiadek 600 PLN chrzestny(a) 3000 PLN przeciez to oczywiste ;)

Gość kolorowy kamyczek
Hmm, chyba nie za bardzo :P Zarabiam mniej a chciałam dać więcej :P

Gość weselnydoradca
no to daj wiecej, chodzi o to zeby nie dawac mniej ;) hehehe

Gość kolorowy kamyczek
I też takie pytanie mnie naszło. Ostatnio moja znajoma była na weselu kogoś z rodziny i po poprawinach slyszała dyskusje, że ktoś tam przyszedł z osobą towarzyszącą a dał prezent jakby tylko za jedną osobę. I moje pytanie brzmi: jeżeli zabiera się ze sobą osobę towarzyszącą a ta osoba nie zna rodziny, to chyba rzecz jasna, że nie dokłada się do prenzentu. Mylę się?

Gość weselnydoradca
chyba Cie popierdolilo... ida 2 osoby, 2 osoby sie bawia, 2 osoby jedza, wiec stawka liczy sie podwojnie, to chyba oczywiste?

Gość weselnydoradca
i nie doklada sie ta osoba, tylko osoba, ktora ja zabiera placi podwojnie

Gość kolorowy kamyczek
Licz się ze słowami. Z tego co wiem, to tam pieniądze były dane jak za dwie osoby, tylko że były to pieniądze od osoby zaproszonej, osoba towarzysząca się nie dokładała. I nie na tym polegało moje pytanie.

Gość kolorowy kamyczek
No i o to mi chodziło :)

Gość kpinakpina
Jak słyszę takie gadki...ile się daje to mnie szlag trafia!!!! czy w końcu zrozumiecie,że jak sie kogoś prosi na swoje wesele to tylko po to,żeby ci goście uczestniczyli w waszym ważnym wydarzeniu i dlatego że wy tego chcecie,a nie po to żeby wam finasowali imprezeę!!! Do jasnej nędzy jak mnie brzydzi to,że młodzi urządzając wesele kierują się tym,że goście im je spłacą.To po cholere mi iść na takie wesele?tym samym a jeszcze lepszym byłoby dla mnie wynajęcie sobie za ta kase jakiegoś apartamentu.Jeżeli ktos mnie prosi na swój slub i swoje wesele to chyba dlatego,że chce żebym uczestniczyła w ich szczęściu w tym szczególnym dniu i skoro tego chca to powinni za to sami zapłacić a nie oczekiwać że ja to zrobię.Ja wogóle nie mszę nigdzie chodzic na takie imprwzy. Dla gości wesela takie wyjście to i tak duzy wydatek...wiadomo przeciez,że muszą się odpowiednio do rangi uroczystości ubrać ,kupić jakies kwiaty to juz jest wydatek.Moim zdaniem w najlepszym tonie są jakies ładne kwiatey i ewentualnie!!!podkreślam jakiś niedrogi prezent.Tak powinno być wszędzie!!To dopiero wtedy by sie okazało kogo tak naprawdę młodzi chca mieć na swoim weselu.A nie robić jakieś spędy dalszej i bliższej rodziny,których nierzadko nie widuje się przez miesiące a nawet lata!!

Gość kpinakpina
weselny doradzca weż i spieprzaj ze swym doradzctwem,jestes takim materialistą,że w życiu nie będziesz mieć kolo siebie osób zyczliwych i beziteresownych.Nawet twoje dzieci w przyszłości jak beda sie musieli toba zając to będa to robili wyłąćznie za pieniądze.Jak tak je wychowasz w jaki sposób teraz myslisz