Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

refleks_ja

CHRZCINY - jak to wygląda?

Polecane posty

witajcie. Powiedzcie mi w co musze sie zaopatrzyc, jakie sa zwyczaje, jak wyglada sama uroczystosc...Niestety nigdy nie bylam na takiej ''imprezie'' a w polowie wrzesnia planuje ochrzcic pierworodnego i niejak nie wiem jak sie za to zabrac... Prosze o rady :)

Chetnie posledze topic, gdyz ja planuje chrzciny na Boze Narodzenie mojej jeszcze nienarodzonej córy :)

najpierw trzeba wybrać się do księdza ;-) tam powinnaś się wszystkiego dowiedzieć, co jest potrzebne.

Gość musisz miec gromnice do chrztu
dla dziecka i tzw kapkę -dostaniesz w specjalnym sklepie . W czasie mszy ksiądz wszystkim pokieruje spoko ! Tylko w czasie mszy jest potem taki moment ,ze ksiadz prosi słowami: zapalcie czy przyjmijcie światło ...i wtedy ojciec musi wejsć na ołtarz i zapalic gromnice od swiecy na ołtarzu a nie jak mój kuzyn wyjął zapalniczke i se zapalił :O :O

no wlasnie bylam u ksiedza a tn kazal przyjsc na poczatku wrzesnia, a ja wolalabym sie juz teraz rozeznac w temacie zeby jakos sobie wszystko zooraganizowac. Stroj dla synka kupie tydzien lub 2 przed sama uroczystoscia bo mlody rosnie jak na drozdzach. Co mu jeszcze trzeba poza ubrankiem? Slyszalam o swiecy? cos jeszcze?

poza tym, trzeba chrzestnych wybrać ... i umówić się z nimi, nie wiem jakie u Was są zwyczaje ale u mnie jest tak, że matka chrzestna kupuje dziecku białą szatkę a ojciec chrzestny świece ... ale zawsze możesz sama kupić, żeby było takie żeby Ci się podobało. ja byłam tylko w roli chrzestnej, to wiem tylko jak to wygląda od tej strony, a od strony rodzica jeszcze tego nie doświadczyłam.

szatka czyli kapka tez tak mówia ... Na słowa księdz : przyjmij białą szate na dziecko kładzie sie to cos i już

w linku mniej wiecej tak wygladał chrzest mojego syna !

miłej lektury :D🖐️

no mniej wiecej troche mi to rozjasnilo. rozumiem ze jak pojde do takiego sklepu z dewocjonaliami to beda wiedzieli czego mi potrzeba na taka uroczystosc? a i mam jeszcze pytanie praktyczne : czy takiemu malemu dziecku zakladac buty do tego garniturka? bo chyba bardziej elegancko wygladalby z butami ale czy dostane odpowiednie?

Gość dobra radaaaaaaaaaaaaaaaa
Rany Chryste!!!!! Dziecku ma być wygodnie w ciuchach a nie zawracać sobie głowę głupotami -co ludzie powiedzą,czy ten kolor będzie pasował do tegfo

no przecie ja pytam jakie sa zwyczaje! jesli dzieci ''ida'' do chrztu w samych skarpetkach to tylko wygodniej dla nich, to fakt, ale z drugiej strony przeciez nie powie ze mu nie wygodnie :D pytam o te buciki bo nie mam kompletnie rozeznania jak to wyglada'

Gość Czajna
Mozecie mi powiedziec jak beda wygladac chrzciny dziecka ? moj syn bedzie chrzczony w kosciele w przyszla niedziele, ja nie jestem katoliczka, bylam chrzczona w cerkwi. nie chodzilam na religie ani do kosciola i mam wielkiego pietra ze ustane na srodku i nie bede wiedziala co robic

Czajna - w linku powyżej masz opisaną cała ceremonie. W wyznaczonym momencie, ksiadz da znać kiedy, podejdzie do Was - rodziców i chrzestnych i dziecka/dzieci i rozpocznie obrzęd chrztu. Trzeba słuchać co do Was mówi i odpowiadać bądz postepować wg jego polecań. I nie stresowac się. Jestem podwojna chrzestna, wiec dwa razy bralam udział w ceremonii. Na jednym rodzice się tak zestresowali, ze jak ksiadz pytał o imie wybrane dla dziecka to zaniemówili - wiec powiedzialam za nich. hihi. Nikt nawet nie zauwazył. Z mojej strony zakupiłam dziecku szatke biala, chrzestny natomiast świece i w odpowiednim momencie musi ją zapilić. Ale ksiadz kieruje wszystkim i pomaga. Trzeba tylko uwazać. :-) Oczywiscie chrzestni wcześniej musza dostarczyc zaświadczenie o spowiedzi i o mozliwosci bycia rodzicami chrzestnymi - takie u mnie były wymagania. Pozwolenie otrzymuje się o swojego ksiedza z parafii. Ponadto jesli to mozliwe - uczestnicza wraz z rodzicami w nauce przed chrztem, czyli takiej ogólnej pogadance o roli chrztu i rodziców i chrzestnych w wychowaniu katolickim dziecka. Jak się zglasza do parafii chec ochrzczenia dziecka to ks. wszystko powinien omówić. To tyle. Pozdrawiam.

Co do stroju - to jesli dziecko ma 3, 5 bądź 18 lat to warto by buty załozył. ;-) Niemowlaczków nie dreczymy taka ekstrawagancją, no chyba ,ze to takie mięciutkie butki- skarpetki. Poza tym jak bedzie zimno i małe dziecko to zostaje w beciku - tak najwygodniej. Tylko trzeba mu czapke zdjac, by ks. mogl polac głowe woda. do dziewczyny , która była chrzczona w cerkwi - nie chcesz swojego tez tam ochrzcic? - mnie prawosławne obrzedy wydają się bardziej uroczyste. :-)

Gość MagdaMołek
Organizacja chrzcin nie jest trudna w szczególności kiedy zdecydujemy się na zorganizowanie imprezy w lokalu a dobre miejsca na chrzciny znajdziecie na www.ChrzcinyiKomunie.pl