Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dwuczłonowa

nazwiska dzieci kobiet o podwójnym nazwisku

Polecane posty

Gość dwuczłonowa

Drogie panie, noszące z różnych względów podwójne nazwisko - własne i męża dopisane: jakie nazwisko noszą lub planujecie, że będą nosić Wasze dzieci? Wasze panieńskie, tylko męża czy także dwuczłonowe? Mam podwójne nazwisko i planujemy z mężem, że dzieci będą nosić tylko jego nazwisko. Czy to powszechny wybór?

Gość ja noszę nazwisko męża
Ale ponieważ mój mąż jest cudzoziemcem - zdecydowaliśmy, że dzieci będą miały podwójne nazwisko: moje i jego. Jak dorosną - zadecydują, gdzie np. będą chciały mieszkać i jakie nazwisko nosić.

Gość sdfgfsdf
nazwisko po ojcu

Gość syl-vina
Mam dwa nazwiska, ale córce dałam jedno po mężu. Na pewno nie zgodziłby się na dwa.

Gość n-ta
Wydaje mi się, że o ile nie poda się inaczej przy zawarciu małżeństwa, to potem dziecko otrzymuje "z automatu" nazwisko po ojcu. I może stąd jest to najczęstszy wybór (nazwisko po ojcu) - po prostu nikt się w momencie wypełniania papierków nad tą kwestią nie zastanawiał ;)

Gość dwuczłonowa
Nas właśnie pytali przy wypełnianiu papierzysk do ślubu i podaliśmy, że będą nosić nazwisko ojca. Raczej jestem zadowolona z tej decyzji, ciekawa tylko byłam, na co większość osób się decyduje:-)

Gość n-ta
U mnie, jak dojdzie co do czego ;), to ja zostanę przy swoim nazwisku, mąż przy swoim (dwuczłonowym). Co do dzieci, to nie chcę, żeby nosiły dwuczłonowe nazwisko po mężu (raz, że za długo, dwa, że drugi człon niezbyt ładny). Albo się je więc dla dzieci "skróci", albo utworzy nowe dwuczłonowe z mojego nazwiska i męża.

Gość dwuczłonowa
n-ta---> skomplikowana sytuacja:-)

Gość stwierdzam ze sie ludziom
popierdzielilo w glowie moj kolega mial jednoczlonowe nazwisko, ale wymyslil sobie, ze zrobi sobie drugi czlon i w tym celu "zapozyczyl" nazwisko swojej babci:O kolejna laska, nie dosc ze sie nazywa kaczka, to wziela naziwsko po mezu gasior i nazya sie teraz J. Kaczka - Gąsior:O 50 nazwisk se dajcie!!!!!! (se specjalnie, zeby oddac charakter ludzi takich jak Wy)...masakra

Gość dwuczłonowa
Dlaczego masz jakiś problem z tym, że kobieta dopisuje nazwisko męża do swojego? Może jest bardzo przywiązana do swojego rodowego albo pod nim jest znana np. w swoim środowisku zawodowym, a chce też uhonorować rodzinę męża, dodając jego nazwisko. Naturalnym pytaniem wydaje mi się, czy w takiej sytuacji nazwać dziecko nazwiskiem ojca czy podwójnym - matki. Czemu się tak burzysz?

Gość a ja też po mężu
A ja chcę mieć nazwisko po mężu, ale z tradycyjną koncowką i żeby tak było wpisane w dokumenty. Czyli jeśli maż np. Nowak to ja chcę mieć wpisane w papiery Nowakowa. Ciekawe czy urzedasy bedą mieć coś przeciwko?

Gość nie burze sie spokojnie
to nie jest moja sprawa, co nie zmienia faktu, iz mam prawo wyrazic wlasne zdanie, co wlasnie robie... kolege lubie, chociaz uwazam, ze to idiotyczny pomysl, o czym koledze powiedzialam, ze nie widze sensu, ale to nie znaczy ze go nie szanuje a co do kolezanki, tak ajsne, jest znana chyba wylacznie jako zona swojego meza...o czym mowa? tych znanych wlasnie, ktorzy wypracowlai sobie anzwisko akurat rozumiem jedynie prozne pobudki sa dziwne

Gość ja wlasnie nie
chcalabym nowakowa... wez... przyklasowa, fiutowa? noo gratuluje:O

Gość agfhyjhujugygygy
Od kiedy Nowak- owa to polska koncówka, polska koncówka to -ska np. Jankowska

Gość a ja też po mężu
agfhyjhujugygygy, idź do szkoły to się dowiesz :-D

Gość n-ta
Zdaje mi się, że forma z końcówką -owa (Nowakowa) to obecnie już tylko forma potoczna, mówiona. Trudno nawet rzec, że zwyczajowa, bo praktycznie już nieużywana...

Gość y5y57y65
z jakich powodów mężczyźni zmieniają nazwiska na nazwiska żon?? znam taki jeden przypadek ale nigdy nie miałam możliwości zapytać dlaczego tak właśnie, chłopak nosi nazwisko laski, dzieciaki tak samo

Gość a ja też po mężu
n-ta, dobrze mówisz: zdaje ci się używana jest jak najbardziej, tylko trochę rzadziej i ja chcę ją upowszechniać, podtrzymac tradycję córki bedą Nowakówny :-)

Gość dwuczłonowa
Może nie lubił swojego, uznał nazwisko żony za ładniejsze?... Ja również mam podwójne nazwisko z powodu próżności, jak ktoś wyżej napisał. Moje pełne imię z nazwiskiem męża tworzyło by idiotycznie brzmiący rym, rozdzieliłam więc imię od mężowskiego nazwiska swoim. Być może to głupi powód. Najchętniej pozostałabym przy swoim, ale wiem, że mężowi i jego rodzinie trochę przykro by było, więc zdecydowałam się na taki manewr.

Gość a ja też po mężu
"z jakich powodów mężczyźni zmieniają nazwiska na nazwiska żon?? " Bo tak im się podoba? Bo wolno?

a ja też po mężu --> słowem, obawiam się, że możesz mieć problemy. A tak z ciekawości, dlaczego Ci zależy na tej końcówce? Dla mnie akurat jest dosyć niefajna, bo "własnościowa": cały Janowy dobytek / to Janowa Nowakowa

Gość a ja też po mężu
:-D :-) 1. podoba mi się 2. bo jest polska i historyczna, tradycyjna 3. a własność mi nie przeszkadza, bo mam duże poczucie własnej wartości :-D i własność pójdzie w obie strony :-D Czyli po prostu podoba mi się! A i nazwisko mój ma ładniejsze niż Nowak i pasuje do niego -owa. :-)

Gość a moje dzieci
beda nosily podwojne nazwisko, tak jak ja. po slubie ja dodalam sobie nazwisko meza, a on zostal przy swoim. zdecydowalismy, ze jednak dzieci beda mialy dwuczlonowe nazwiska, bo po prostu ladnie brzmia razem.

Gość mam nadzieje ze zrozumiale brz
Czyli jeśli maż np. Nowak to ja chcę mieć wpisane w papiery Nowakowa.' Nowak to jest jedno nazwisko a Nowakowska (jak by mozna bylo potocznie nazwac pania Nowak) to inne, nie ma Nowakowa, zatem nie moga wpisac ci Nowakowa (bo to jest zapis ze staropolskiego kiedy kobieta przyjmowala calosc po mezu i zamiast np Barbara Kamienna brala za meza Julian Nowak to mowilo sie: pani Julianowa Nowak albo POani Nowakowa - od meza Nowaka) zatem nie mozesz przyjac nazwiska Nowakowa bo jest to calkowicie inne nazwisko i bylabys zapisana jako np Aleksandra Nowak-Nowakowa - bezsensu i nie zgodnie bo jak napisalam Nowakowa byloby w tym przypadku wymyslonym nazwiskiem ...

a ja też po mężu --> osobiście, jeśli miałabym tak jak Ty iść w tradycję, to szukałabym faceta o takim nazwisku, żeby się dało zrobić damskie z końcówką -ina ;) bo mi się podoba Szelburg-Zarembina :D i wtedy dla córek -anka. Daj znać, jak Ci pójdzie w urzędzie, tzn. czy zgodzą się na -owa zapis w papierach.

Gość ja pierduuuuuu
biedne dzieci..jeszcze uzyjcie np drugich imion dzieci, bo beda ladnie brzmialy:O:O:O zalllll

Gość a ja też po mężu
zdecyduj się czy piszesz o nazwisku Nowakowska czy Nowakowa , bo widzę że sam nie wiesz o czym piszesz :-D

Gość a ja też po mężu
"to szukałabym faceta o takim nazwisku, żeby się dało zrobić damskie z końcówką -ina bo mi się podoba Szelburg-Zarembina i wtedy dla córek -anka. Daj znać, jak Ci pójdzie w urzędzie, tzn. czy zgodzą się na -owa zapis w papierach." Zarembina też fajne, nawet super :-) i końcówka -anka dla córek sliczne tylko mój juz ma gotowe swoje nazwisko:-D i pasuje do niego -owa i -ówna Dzięki za zrozumienie :-) W urzędzie to dopiero końcem roku termin bedę zaklepywać, więc zobaczy sie co urzędasy wymyslą - ale ja jestem baardzo uparta osobą, więc przeprawa może byc jakby co. :-D