Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość IzabelaKarolina

Becikowe 2009

Polecane posty

Gość IzabelaKarolina

Jak to jest z tym becikowym? Ja byłam za granicą, tam zaszłam w ciążę. We Włoszech u lekarza byłam tylko raz. Wróciłam do Polski będąc w 5 miesiącu. Należy mi się becikowe? Z góry dziękuję za odp.

Gość niestety ale nie
kobietom należy się becikowe, jeśli od 10 tygodnia mają stwierdzoną ciążę w Polsce.

Gość IzabelaKarolina
I nie ma żadnych wyjątków od tej ustawy? To troszkę niesprawiedliwe...

Gość marysia4322
a wie ktos jak to jest z tym becikowym samorzadowym?? ze oprocz becikowego od panstwa dostaje sie jeszcze od miasta. Dostał z was ktos to becikowe samorządowe???

Co do tego drugiego to musisz dowiedzieć sie w swojej gminie czy dają, bo to tylko w niektórych gminach jest

We Włoszech byłaś u ginekologa tylko raz? Dlaczego? Gdybyś w Polsce była do 5 miesiąca tylko raz u gina, też by ci się nie należało becikowe. Jeżeli masz jakiś dowód że we Włoszech byłaś u tego gina i kiedy to było, to wyjaśnij sytuację swojemu lekarzowi i może jakoś Ci pomoże i zatwierdzi tę wizytę, jakby była u mniego. Chodzi o to, że kobieta ma się poddać pełnej opiece lekarskiej, a nie olewać - taki jest ten przepis. Jeżeli chodzi o becikowe samorządowe, to w każdym mieście jest inaczej - w moim go nie ma, ale to trzeba sprawdzić, może w Twoim jest.

Gość marysia4322
no wlasnie -bede musiala sie zapytac .

do listopada tego roku przychodząc GOPS/MOPS do świadczeń rodzinnych składasz wniosek + akt urodzenia + ksero dowodu os od listopada dodatkowo zaświadczenie od lekarza że prowadził ciąże od któregoś tam tyg a samorządowe to jest to drugie 1 tys i żeby je dostać trzeba mieć dochodu max. 504 zł na os w rodzinie

szczegóły na www.mps.gov.pl tam wszystko pisze albo najlepiej idź do GOPS/MOPS tam Ci wszystko powiedzą co będzie z Twoim przypadkiem

Gość IzabelaKarolina
Dziękuję Wam bardzo za pomoc.