Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nauczycielka niemieckiego

Jak nauczyć Niemca polskiego - skuteczne rady

Polecane posty

Witam, jestem nauczycielką. Trafiła mi się okazja, nauczyć rodowitego Niemca języka polskiego. Przed nami pierwsza lekcja a ja mam obawy. Niemiecka gramatyka jest dla mnie prosta i z powodzeniem uczę jej zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ale jak uczyć polskiego? tych wszystkich zawiłości? Zamierzam powiedzieć mu, żeby kupił podręcznik dla obcokrajowców do nauki polskiego, to mi na pewno pomoże, ale jak przetrwać pierwszą wstępną lekcję i co na niej robić? Błagam doradźcie, bo aż spać dziś nie mogłam z tego powodu i nie mam pomysłu:(

to jaka ty jestes nauczycielka skoro tego nie wiesz? :O chyba na studiach tez musialas miec zajecia z polskiego?

Gość sdfdf
bedzie ciezko ... Polski jest o wiele trudniejszym jezykiem niz niemiecki . Moze jedynie francuski dorownuje polskiemu trudnoscia

Gość to samo rób
co na niemieckim. Możesz mu podrzucić trochę informacji na temat Polski, geografia, polityka, czy co tam by go interesowało. Mozesz mu zrobić mały teścik wiedzy o Polsce .... A potem - formy powitań, pozegnań, przedstawianie się, gdzie mieszkasz, skąd pochodzisz .... i lekcja minie.

Gość a na studiach
germańskich nie ma zajęć z polskiego. Myśmy mieli zajęcia z polonistką dotyczące kultury języka polskiego, czyli np. o błędach językowych itp.

Gość dyskusja ogólna 5
Dokładnie - najpierw słownictwo i zwroty, a dopiero później gramatyka.

Dziękuję za ostatnią konstruktywną radę. :) Przeprowadzę lekcję podobnie jak początki niemieckiego. A do krytyków - no wyobraź sobie, że nie, ale na germanistyce nie miałam ani jednej lekcji polskiego, poza obowiązkowymi dwoma czy czterema seminariami na polonistyce; ale to nie było w stylu: "Jak uczyć obcokrajowca niemieckiego", tylko zwykłe pogadanki o Bogu w literaturze tudzież studiowanie zasad poprawnej polszczyzny. Zaraz powypisuję sobie na kartce podstawowe zwroty, których na początek go nauczę. :)

Gość gość
o rany ciężka sprawa, ale może lepiej go wysłać na jakiś kurs językowy, żeby pod okiem dobrego nauczyciela się uczył naszego pięknego ojczystego języka?

Gość gość
jesli to niemic prawdziwy ktory tu przyjechal dla polki to w iedz ze to ignorant i nie nauczy sie po polsku!!!

Gość gość
Też mi się wydaje, że kurs to najskuteczniejszy pomysł. Ja mam szwagra Niemca i długo mu zeszło z nauka języka polskiego.

Gość gość
Język polski jest w końcu uznawany za jeden z najtrudniejszych języków na świecie, ja podziwiam wszystkie osoby, które chcą się uczyć naszego języka.

Gość gość
Ciekawe kursy zarówno dla początkujących, jak i dla zaawansowanych z języka polskiego prowadzi szkoła Makilen z Krakowa http://makilen.pl. Mają świetnych lektorów, zajęcia odbywają się w grupach, ale można też zapisać się na indywidualne lekcje. Mój chłopak jest obcokrajowcem, tez mu nie szła nauka polskiego, zanim nie zapisał się do tej szkoły.

Gość gość
Wytlumacz mu roznice miedzy jezykami germanskimi i slowianskimi jezeli chodzi o deklinacje (niemiecki poprzez rodzajniki der/den/dem itp., polski poprzez koncowke rzeczownika) i roznice jezeli chodzi o czasy niedokonane i dokonane (robilam / zrobilam do konca - Ich machte etwas - ich habe etwas gemacht). To bardzo rozjasnia gramatyke i budowe zdania. Poza tym - oczywiscie slownictwo, budowa prostych zdan, szuyk zdania, itp.

Gość gość
Znam Makilen, to rzeczywiście dobra szkoła, moja znajoma tam chodziła i sobie chwali. Poczytajcie sobie, jest o kursach indywidualnych i grupowych http://makilen.pl/kursy/ różne poziomy zaawansowania itd. Na stronie jest wiele informacji.

Gość gość
najlepiej będzie chyba jak zapiszesz go na jakiś tego typu kurs http://iko.com.pl polskiego dla obcokrajowców. Wydaje mi sie, ze nie powinno być aż tak dużego problemu z nauką :)

Gość gość

Szkoła języka polskiego to świetne rozwiązanie. Sama nie jestem polką a języka nauczyłam się dzięki wcześniej tutaj wspomnianej szkole www.makilen.pl, która znajduje się w Krakowie. Polecam wam się z nimi skontaktować.