Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość noele

Dziwne zawroty głowy - co to może być, do jakiego lekarza powinnam się zgłosić?

Polecane posty

Gość noele

Witajcie! Czasem - właściwie zdarza się to dość często - gdy wstaję z pozycji siedzącej lub leżącej, zaczyna kręcić mi się w głowie. Czuję tak jakby uderzenie krwi (ciśnienia?) do głowy, robi mi się ciemno przed oczami a później wydaje mi się, że moje ręce i nogi stają się bardzo ciężkie, jak z żelaza - jakby napływała do nich masa krwi. Mam dopiero 19 lat, nie narzekam na zdrowie, mam raczej niskie ciśnienie... Co to może być? Podpowiedzcie proszę :(

Gość noele
Anemia? :-( O kurcze... Jestem wegetarianką od prawie 5 lat... Ale odżywiam się zdrowo-zbilansowanie, łykam witaminki no i oddaję też od 1,5 roku regularnie krew, a w stacji krwiodawstwa nigdy niczego nie stwierdzono.

Chodzi o to, że przy gwałtownym wstawaniu krew na skutek siły grawitacji nagle odpływa z górnych części ciała (głównie chodzi tu o głowę) powodując chwilowe niedotlenienie co jest odczuwalne jako zawroty głowy, jednak stan ten po chwili się normuje.

Gość noele
To byłoby logiczne, tylko że... Ja wcale nie zrywam się z miejsca, wstaję powoli. A te zawroty są naprawdę silne, kilka razy klapnęłam z powrotem na tyłek albo co gorsza na podłogę, bo miałam ciemno przed oczami :O

Gość noele
Nie :-( Nie jestem na diecie redukcyjnej, jadam normalnie, bo i ważę normalnie. Powiedziałam o tym lekarzowi rodzinnemu przy okazji wizyty (miałam grypę), dał mi skierowanie na podstawowe badania krwi - jakbym nie miała ich robionych co parę miesięcy :O - powiedział że wszystko jest ok i żeby nic z tym nie robić, bo - UWAGA! - jestem w wieku dojrzewania :O:O:O

Gość idź do lekarza niech cie
skieruje na badania specjalistyczne bo to może być albo coś z krążeniem, albo neurologiczne

Gość ufhvfu
skoro masz niskie cisnienie to nic dziwnego, poczytaj sobie o tym w necie Najczęściej występującym rodzajem hipotonii jest niedociśnienie pierwotne. Nie jest ono groźne dla życia ludzkiego. Z reguły spotykane jest wśród młodych szczupłych kobiet w okresie dojrzewania oraz w średnim wieku. Nie można jednak wykluczyć pojawienia się jej u innych osób. Dokładna przyczyna pochodzenia podciśnienia pierwotnego jak dotąd do końca nie jest jeszcze znana. Przypuszczalnie powodem wystąpienia niedociśnienia pierwotnego może być wrodzona wiotkość ścian naczyń krwionośnych, które są za mało napięte i nie stawiają wystarczającego oporu przepływającej krwi . Taki stan rzeczy powoduje obniżenie ciśnienia krwi, niedokrwienie tkanek a co za tym idzie odczuwanie różnego rodzaju dolegliwości. Czynnikami sprzyjającymi powstaniu hipotonii jest mała aktywność fizyczna i stres. Wątpliwości nie budzi natomiast fakt że podciśnienie pierwotne utrzymuje się przewlekle i najczęściej występuje u osób szczupłych. Warunki pogodowe takie jak spadek ciśnienia atmosferycznego czy upał powodują nasilenie objawów i odczuwanie niedogodności. Specjaliści twierdzą że dolegliwość ta może być dziedziczna