Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość izabeeeeel1

poważny problem z uchem! pomóżcie!!!!!

Polecane posty

Gość izabeeeeel1

2 dni temu zaczęło pobolewać mnie ucho, ale przez większość dnia miałam na uszach słuchawki, więc myślałam że to od tego. Kładąc się spać nie przypuszczałam, że rano obudzę się z tak potwornym bólem ucha. Poszłam z samego rana do przychodni, zarejestrowałam się do laryngologa za 4,5 tyg. ;/ próbowałam dostać się także do internisty, ale nie było już miejsc na wczoraj. Pani w rejestracji poleciła mi, abym kupiła sobie krople OTINUM. Zastosowałam je wczoraj z ibupromem i przeszło, tylko troszkę pobolewało. A dziś, nie mogę nawet szczęki otworzyć, ucho zatkane, ból potworny, krople nie pomagają........ Co robić, dzisiaj się uż nie dostanę do lekarza! pomóżcie proszę !

Gość mamammamama
do szpitala idz na izbe przyjec i cie przyjmia

Gość izabeeeeel1
wszędzie są takie kolejki. nie mam szansy żeby się na nfz dostać szybciej. Wiem, że prywatnie, też będzie ciężko się dostać bo w mojej miejscowości są dwaj laryngolodzy i są oczywiście okupowani przez wiecznie chore na wszystko mohery ;/

Gość sgrsdfgdfsgdfgdf
Kochana, marsz z tym uchem TERAZ do lekarza, choćby internisty, który MA OBOWIĄZEK w takim wypadku Cię przyjąć, nawet gdy nie ma miejsc (nawet laryngolog w takiej sytuacji ma obowiązek, często teraz np. przychodzą do niego ludzie wczesniej porejestrowani ze sprawami blachymi, ktore moga czekac, a Ty masz powazny problem!). Ty, albo Twoi rodzice jestescie ubezpieczeni, i co miesiac odwalaja Wam z pensji gruba kase na lekarzy, wiec jak jest TAKA SPRAWA, to nie ma, ze nie ma miejsc! Masz się kłócić o swoje, ucho to nie przelewki!

Gość SLUCHAJ MNIE
do szpitala

Gość wstrzasnieta nie mieszana
pewnie zapalenie ucha srodkowego. powinnas dostac antybiotyk!

Gość izabeeeeel1
no właśnie, byłam też dzisiaj w przychodni kolejka patrze stoją tylko 3 babcie, ale rejestrują pół swojego bloku :/ i tym sposobem żaden normalny człowiek nie może dostać się do lekarza... najwyżej poczekam do 18. aż przychodnie przestaną przyjmować i pojadę na pogotowie, bo już nie idzie wytrzymać...

Gość do izabeeeeel1
jedyna rada: jeszcze raz zakropl ucho Otinum, zatkaj wacikiem by lekarstwo nie wypłynęło. Po kilku godzinach wejdź pod prysznic z ciepłą wodą, namydł porządnie uszy, i kręć przyłożoną dłonią małżowiną żeby mydliny rozpuściły doszczętnie woskowinę, po czy przyłóż słuchawkę prysznica do ucha i przez kilkanaście sekund płucz ucho. Po tym zabiegu potrząśnij głową i ucho powinno być odetkane. Dla pewności węź pałeczkę do uszu i delikatnie sprawdź czystość ucha, być może usuniesz resztki woskowiny i wody. Miałem podobny problem, po takowym zabiegu poszedłem do laryngologa na kontrolę, a laryngolog: co p. d**ę zawraca uszy czyste jak łza. Taką higienę uszu proponuję po każdym rekreacyjnym wysiłku fizycznym, czyli co drugi dzień zgodnie z zasadą 3 x 30 x 130. "Jak żyć żeby żyć" - szczegóły na www.vademecum.zdrowia.prv.pl Jeśli problem nie zniknie a pojawi się stan zapalny charakteryzujący się kłóciem i gorączką, to jedna rada antybiotyk, który może zaordynować jedynie lekarz laryngolog. Powodzenia.Odpisz jak poszło.

jezu, sama sobie przystaw sluchawke prysznicowa do ucha! W takim stanie jest dziewczyna, a Ty radzisz takie glupoty! Pomoze nagrzewanie ucha- zrob kompres rozgrzewajacy na ucho- posmaruj ucho i okolice czyms tlustym- kremem lub oliwka, przygotuj kompres- dwie warstwy waty, mniej wiecej o srednicy troche wiekszej od ucha, mniejszy troszke kawalek folii i dalej- jedna warstwe watki zwilz bardzo ciepla woda, skrop alkoholem, przyloz do bolacego ucha, na to folia i druga warstwa waty. Owin chusta i trzymaj przez kilka godzin. Powinno pomoc- cielpo dobrze dziala na bolace uszy.

a w jak najkrotszym czasie maszeruj do lekarza- prawdopodobnie potrzebujesz antybiotyku.

Gość do poprzedniczki
cyt.: Pomoze nagrzewanie ucha- zrob kompres rozgrzewajacy na ucho- posmaruj ucho i okolice czyms tlustym- kremem lub oliwka, przygotuj kompres- dwie warstwy waty, mniej wiecej o srednicy troche wiekszej od ucha, mniejszy troszke kawalek folii i dalej- jedna warstwe watki zwilz bardzo ciepla woda, skrop alkoholem, przyloz do bolacego ucha, ... ================================================== Podobnie głupiej rady nie mogłaś dać, otóż, jeśli przyczyną bólu ucha jest stan zapalny i infekcja bakteryjna, to nagrzewaniem tylko zwiększysz i przyspieszysz namnażanie bakterii. Notabene mnożą się przez podział co 20minut, np. ze 100tys po 1 godzinie namnoży się ich aż 800tys a po 6h aż 26mld, po kilku dniach może być za późno i może nastąpić utrata słuchu..Jedyna rada na stan zapalny to adekwatny antybiotyk a na samą woskowinę płukanie, po uprzednim rozmiękczeniu woskowiny Otinum.

Gość ale palant....
do izabeeeeel1 z 15:00 Gratulacje, za najbardziej debilny pomysł o jakim słyszałam:))

Gość Do ale palant....
cytat:ale palant.... do izabeeeeel1 z 15:00 Gratulacje, za najbardziej debilny pomysł o jakim słyszałam Do kogo Ty kobieto pijesz? Palantem nazywasz kobietę/dziewczynę, która prosi o pomoc? Pewnie chodzisz jeszcze do podstawówki, skoro tak niejasno wyrażasz swoje myśli. Masz za ten nietakt 🌼

Gość głupie baby
właśnie laryngolog przepisuje najczęściej otinum i na drugi dzień, po rozmiękczeniu woskowiny, strzykawą laryngologiczną płucze uszy, więc po jaki chuuj to zdiwko i złośliwości?

Gość debilne rady
Nie słuchaj ani jednej ani drugiej rady, obie tak samo szkodliwe. Musisz koniecznie dostać się do lekarza, choćby do internisty. Jak nie, to idź na ostry dyżur.

Gość feromeo
O czym ty mówisz????? Jesli w uchu jest stan zapalny, płukanie tego ucha wodą, szczególnie niesterylną, to najgorsze, co możesz zrobić. Naprawdę daruj sobie.

na stan zapalny faktycznie cieplo jest gorsze od dzialania zimna, ale przy reakcji bolowej to cieplo pomoze pozbyc sie bolu- dalej zadziala lekarz. bakteria juz sa, bez przesady- nie namnoza sie do takiej ilosci, by wypadly z ucha, a bol jest w tym przypadku najgorszy. Nie chcecie- to nie czytajcie. Znam to z autopsji, niestety- sama mialam dluuugo problemy ze stanami zapalnymi uszu. A plukanie ucha jest dobre przy zatkaniu ucha- gdy nadmiar woskowiny stworzy czop, zatykajacy ujscie, a o czyms takim zalozycielka topiku nawet nie wspomniala.

Gość co za przesądy
Kobieto, zapamiętaj sobie na całe życie: NIE WOLNO nagrzewać ostrego stanu zapalnego. I na litość, nie udzielaj innym takich rad.

Gość izabeeeeel1
dziękuje wam wszystkim za rady. Na szczęście mojej mama udało mi się załatwić prywatną wizytę u laryngologa na sobotę rano, więc pomęcze się jeszcze trochę z tabletkami przeciwbólowymi i w sobotę udam się do lekarza. Ale mimo wszystko bardzo wam dziękuje za wszystkie rady, jakieby one nie były :) i pozdrawiam! :)

Gość ale palant....
Do ale palant.... 20.08.2009 18:40 Po pierwsze, to skąd jesteś taki/ka pewien, ze jestem kobietą? Po drugie, nie trzeba wykazać sie specjalnym sprytem, aby dokładnie zinterpretować moje intencje i załapć do kogo mój post jest adresowany. Do ciebie .....Do ale palant.... 20.08.2009 18:40..... trzeba przesłać wyjaśnienia meilem, żebyś cokolwiek zrozumiał. Więc nie sil się na takie bzdury, a najlepiej nie odzywaj się wcale.

Gość Do Feromeo
cyt.: feromeo O czym ty mówisz????? Jesli w uchu jest stan zapalny, płukanie tego ucha wodą, szczególnie niesterylną, to najgorsze, co możesz zrobić. Naprawdę daruj sobie. """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""' Drogi Feromeo: predstawiasz rozumowanie "gupiego jasia"; otóż, jeśli będziesz miał ranę np. na nodze oblepioną błotem, to będziesz szukał sterylnej wody by zmyć bakteryjny brud? Albo polecisz z taką brudną raną do lekarza, by on obmył ranę z brudu i dał antybiotyk, by zahamować namnażanie bakterii? Dalszy komentarz chyba zbyteczny.🖐️