Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gutek p

Kto był u psychologa?Mam pytanie...

Polecane posty

Gość gutek p

Wybieram się niedługo do psychologa i trochę się denerwuję :O. Ciężko się zwierzać obcej osobie. Jak wygląda wizyta i ile trwa? Boję się, że padnei standardowe pytanie: "Jaki masz problem?", a ja nic nie powiem... ze stresu. Proszę osoby, które mają jakieś doświadczenia o ich opisanie :).

Gość gutek p
nikt mi nie odpowie? sami zdrowi psych na kafe dzisiaj? :P

Gość ja mam złe doświadczenia
z psychologiem więc się nie wypowiem. Mogę tylko powiedzieć że psycholodzy są tak różni jak różni są ludzie. Kwestia szczęścia lub pecha na kogo trafisz

Gość gutek p
No właśnie... już się boję. zastanawia mnie nawet kwestia tajemnicy zawodowej. nie wiem,czy będę się mogła otworzyć. no i ogólnie jestem zestresowana tym, jak to wygląda.

Gość sateeee
no niestety musisz powiedzieć jaki masz problem... a jeśli będziesz zestresowana to też o tym powiedz :)

Gość gutek p
oczywiście, wiem,że muszę powiedzieć. ale ja tak do końca sama nie potrafię określić, na czym dokładnie polega. to skomplikowane :(. Ale nie wiem,czy potrafię zaufać psychologowi. No i ile trwa wizyta? Czy pierwsza różni się od kolejnych - czy to taka wstępna rozmowa?

Gość sateeee
to na początek też to powiedz. ja nie wiem jak wyglądają normalne wizyty,bo u nas psycholog przyjeżdza tylko raz w tyg. na parę godzin więc wizyta trwa ok.20 min. czasem dłużej, czasem krócej, to zależy ile jest ludzi i jaki kto ma problem itp.

Gość gutek p
dziękuję za odpowiedzi :). i czekam na następne...

sama bylam 5 - 6 razy; to bylo pare lat temu, ale do tej pory korzystam z tamtych spotkan. pierwsze spotkanie to wywiad, bardzo szczegolowy,np. o porod, czy w terminie, czy wczesniak, o choroby rozyczki, swinki itp, o stan zdrowia rodziny itp... nie pamietam czy pytal o problem, ale wnikliwie sie przygladal, notowal, chyba tylko kilka razy zadal pytanie... jednak bardzo taktownie i delikatnie... odkryl wiecej, niz sama przypuszczalam; nawet kiedys probowalam sklamac, bo sie wtyudzilam przyznac... i tak zauwazyl... baaaaardzo mi pomogl. kazda wizyta 1 h; ustalone tak, by zadne pacjent nie widzial nastepenego... jesli nie masz zaufania do swojego terapeuty, nie chodz do niego - zmien. nic nie da terapia, gdy bedziesz sie miala opory przed rozmowa - musisz byc szczera, inaczej nie pomoze... jesli cos nie tak, mow mu o tym; jak sie sie obrazi i da Ci odczuc - uciekaj:) moje wizyty nie byly tanie, 80 zl, ale naprawde pomocne:) sprawdz tez, zy Twoj terapeuta ma kwalifikacje, tzn. czy jest psychoterapeuta, czy tylko sie tak nazywa:) popros o dyplom kursu:) to nie ejst wstyd; zreszta powinnien taki byc umieszczony w widocznym miejscui nie wydany przez jakis osrodek podyplomowek tylko przez fachowy instytut pozdrawiam

Gość gutek p
Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź :). Bardzo mi pomogła.

Gość i ja napisze
Rowniez kilka lat temu korzystalam z pomocy psychologa. Super babka. Po 2 wizytach w pelni sie otworzylam, choc pamietam moje uporczywe milczenie na 1. spotkaniu (chodzilam, bo rodzice mi prawie ze kazali-mieli powazne problemy ze mna). Wizyta 100 zl.