Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość józef i ina

kto zawarł zw. małż, za granicą, i wyrobił polski akt małzeństwa?

Polecane posty

Gość józef i ina

czy jest ktos? jesli tak to odezwijcie sie, i w jakim kraju slub baliscie i czy macie teraz przy sobie lub pamietacie co macie w tym polskim akcie (po transkrypcji zagranicznego aktu oczywiscie)

Gość suziluzi
slub austria w akcie: dane malzonkow data zawarcia zwiazku i miejsce w Polsce musialam wnioskowac o uzupelnienie aktu o nazwisko panienskie matki itp.itd.

Gość józef i ina
hej dzieki ze piszesz, a nazwisko meza "przejelas" juz z w austrii?+ czy w pl zlozylas oswiadczenie o wyborze nazwiska noszonego po zawarciu malzenstwa? ja wlasnie odebralam swoj akt slubu skrocone i zupelny i taki namieszany ze szok :( w miejscu noszonego nazwiska sa kropki, a pod spodem w uwagach dopiero naćkane druczkiem ze bede nosic nazwisko meza.. eh niby nie wazne ale jak brzydko to zrobili, u Ciebie tez tak bylo?

Gość ja zawarlam
bralam slub w indiach w polsce musialam zlozyc wniosek o uzupelnienie aktu bo na indyjskim nie bylo wszystkiego

Gość do gutu guru
z hindusem bralas? :) namaste, kihale:P

Gość ja zawarlam
namaste :-) jak w indiach to tylko z hindusem :-D

Gość do gutu guru
:) a gdzie miszkacie? w polsce? na wizie jest tu? i jak jego pobyt tu wyglada od str prawnej? :*

Gość ja zawarlam
mieszkamy w polsce, maz dostal karte pobytu na 2 lata (potem trzeba zlozyc wniosek o przedluzenie) wiec wszystko jest legalnie :-) domyslam sie, ze ty tez w zwiazku z hindusem jestes? :-)

Gość do gutu guru
no i oczywiscie w jakim stanie braliscie slub, punjab moze?

Gość do gutu guru
byłam tzn jestem ale go deportowali za nie legalny pobyt :(

Gość ja zawarlam
tak, slub byl w punjabie :-) a u ciebie sa jakies szanse zeby on wrocil do polski?

Gość do gutu guru
ma 3 lata zakazu wjazdu niestety, wiec i slub nas chyba nie poratuje. A w jakim miescie w punjabie braliscie slub? masz na nazwisko singh? ;)

Gość ja zawarlam
slub w amritsarze, zostalam przy swoim nazwisku sytuacja troche skomplikowana, ale slub wiele zmienia wiec moze warto nad tym pomyslec...

Gość do gutu guru
a jak było u was, skad ten slub w indich a nie w polsce? nie latwiej bylo tu na miejscu w polsce bo domyslam sie ze tu sie poznaliscie a nie podczas wycieczki Twojej do Indii. Amritsar .. golden temple..pieknie tam jest.. :( a lecialas tez do amritsaru przez moskwe, czy do new dheli?

Gość ja zawarlam
maz nalegal, chcial zeby jego rodzina mnie poznala, poza tym myslelismy, ze w indiach latwiej wszystko zalatwic - wcale tak nie bylo i drugie tyle latania po urzedach w polsce... choc z drugiej strony nie zaluje :-) lecialam przez moskwe do delhi, dopiero stamtad po amritsaru

Gość do gutu guru
sama? sprawdzali Ci torbe po powrocie z indii na okeciu? mi tak, 3 razy, bo tyle razy tam byłam... a Ty? mieliscie slub w urzedzie czy ubrali Cie w czerwone wdzianko i ozdobili zlotem?

Gość ja zawarlam
lecialam z moim przyszlym mezem :-) torby mi nie sprawdzali, jemu tez nie slub byl i w urzedzie, i w gurdwarze - czyli na czerwono i zloto :-)

Gość do gutu guru
fajnie, to niezle widowisko bylo zapewne. hindusi lubia takie atrakcje czyli nas- BIALYCH. dla nich biale= pieniadze. po amritsarze przejsc spokojnie biuali nie moga przynajmniej ja, bo chmary żebraków dziwnym trafem do bialych lgneli jak mucha do.. .

Gość ja zawarlam
rzeczywiscie, wzbudzalam duze zaionteresowanie, ale w pozytywny sposob :-) chociaz nie ma sie co dziwic - takie sluby nie a zbyt czesto :-) a po amritsarze poruszalam sie z mezem, albo z jego bratowa i zaczepek nie bylo :-)

Gość do gutu guru
masz racje, żadko kiedy hindusom czy hinduskom udaje sie znalesc zone/meza poza granicami swojego kraju. No chyba ze od wielu lat mszka poza indiami np w anglii i jest światłym człowiekiem lub tak jak w naszym przypadku zachcialo sie lepszego zycia w europie i wyrwali sie z ciemnogrodu do lepszego swiata by zarabiac pieniadze i dume rodzinie przynosic. czesto cala rodzina sklada sie na "wyjazd" (jesli wiesz o czym mowie) takiego czlowieka do lepszego swiata. Cieszę sie ze ślub Ci sie udal ale zapewne nie bylo na nim nikogo wiecej białego? U mnie tez by nie było zapewne.

Gość ja zawarlam
maz mial na szczescie dobra sytuacje materialna, wyzsze wyksztalcenie, rodzina otwarta na swiat wiec i on jest na poziomie, ale mam znajomych hindusow i z nimi roznie bywa... na "gosci" z polski nie moglam sobie pozwolic - za duze koszty... nie mozna miec wszystkiego...

Gość do gutu guru
szkoda ze w polsce odrazu cywilnego nie wzieliscie a potem w indiach tylko w gurudwarze, zaoszczedzilo by to jezdzenia i latania za wiza po delhi, a jedynie u wojewody w pl. Nie wiem czy dobrze pisze hmm.. no ale macie juz wszystko za soba to najwazniejsze. a jak twoi rodzice go przyjeli? mieszkacie razem u nich czy sami? polscy rodzice roznie reaguja na cudzoziemcow szczegolnie z ciemna skora. jak Wam sie zyje wogole, my czasem spotyklaismy sie z nieprzyjemnosciami, macie dzieci?

Gość ja zawarlam
jak to mowia, madry polak po szkodzie... nie wiedzialam jak wyglada zalatwianie takich spraw, nie mialam tez kogo spytac wiec tak sie ulozylo z tym slubem... ale szczesliwy koniec najwazniejszy :-) rodzice poczatkowo byli niechetni, patrzyli na to wszystko z rezerwa... a teraz... ukochany ziec :-) mieszkamy osobno, mieszkanie rodzicow male wiec tak jest wygodniej jesli chodzi o zycie... bywa roznie... tuz po slubie znajomi rodzicow pytali czy ja naprawde z jakims arabem!!! slub wzielam - w malym miescie mieszkam wiec umysly zasciankowe... moi znajomi raczej pozytywnie reagowali chociaz zdarzyly sie osoby, ktorym nasze szcescie bardzo przeszkadzalo...

Gość do gutu guru
a jak sie porozumiewacie, my po angielsku i po polsku plus moje troche punjabi. typu: kihale, tige, badija, bas, ha, nej, sasriakal (pisze jak sie wymawia oczywiscie). a co on tu robi w polsce? gdzie pracuje? nie chodzi mi o miejsce tylko ogolnie o branze, jak sobie radzi?

Gość ja zawarlam
rozmawiamy po angielsku, coraz czesciej po polsku ja w punjabi znam tylko kilka slowek, ktore zapamietalam z pobytu w indiach :-) brak mi zdolnosci do tego jezyka, az wstyd :-) maz prowadzi restauracje, wraz z nauka jezyka interesy ida lepiej :-) choc czasami jest ciezko

Gość do gutu guru
indyjska restauracje? i ruti tam mają i sabdźi (warzywa) ? i herbate gotowana z mlekiem i goździkami? :) znasz te rarytasy?

Gość ja zawarlam
tak, indyjska :-) a specjaly kuchni indyskiej znam i czasami sama cos wyczaruje :-) moja mama uwielbia sabji a siostra zajada roti - na sucho :-) tata zajada kurczaka tandoori :-) a ja bez herbatki nie zaczynam dnia :-) dostalam mieszanke przypraw do herbaty od tesciowej wiec moge szalec :-) nie wspominajac o mojej wielkiej milosci do slodyczy z indii, np. gulab jamun... mmmm :-)

Gość do gutu guru
mniam mniam ale bym zdjadła teraz ruti z warzywami, rwała małe kawałeczki nakładała nimi warzywka plus maczać to w jakimś kefirze i popijać wodą.. mniam... jak byłam w indiach najadłam się mango i mandarynek za wszystkie czasy, taniutkie bardzo były jak u nas ziemniaki.. a napój lemonka z indii pamietasz... cos ala sprite.. a jeździliście na motorku w indiach bo mój mnie czasem przewiózł po wsiach.. :) a sok z trzciny cukrowej piłaś od gościa na straganie? ktory na miejscu go wyciska, dodaje szczypte soli i podaje? ... a opalałas sie na dachu, bo ja tylko tam mogłam inaczej jak ktoś by mnie zobaczył to by chyba ze śmiechu padł ... :)

Gość 5969
mojito.. pilam raz i musze powiedziec ze bardzo dobre

Gość ja zawarlam
ja tez sie objadalam, zwlaszcza mango :-) a ten napoj to byl chyba limca czy cos takiego - pysznosci :-) napoje ze straganu pijalam i to nie raz :-) na motorz tez sie najezdzilam :-) a przejazdzka po amritsarze w tym tloku - niezapomniane wrazenia :-) ja sie nie opalalam, bo nie wiedzialam jakby jego rodzice zareagowali na polnaga synowa :-D