Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

stwojstary

9 dzień cyklu.

Polecane posty

Miałam nieregularną miesiączkę nawet co 50 dni a zdarzyło się i 79, 89. Jednak teraz w lipcu miałam miesiączkę miałam 13.07 i w sierpniu też dostałam 13.08. Czyli 31dni.. Może to oznaka że w końcu się coś normuje Jeżeli współżyłam 9 dnia cyklu czyli 21.08 to jaka jest możliwość zajścia w ciążę ? Biorąc pod uwagę że miałam nieregularne miesiączki ? I u kobiety która ma normalnie okres co 31dni i współżyła właśnie 9 dnia ?

ohh i jeszcze Kiedy mam najprawdopodobniej dni płodne jak mam okres co 31 dni? w 13-21 dnia cyklu ? Dobrze to policzyłam.. ? Wiem że plemniki mają żywotność 3-4 dni. Dlatego możliwość jest ale duża ? Czy ktoś miał taki przypadek ;) ?

Żeby dokładnie wyznaczyć czas owulacji trzeba mierzyć sobie temperaturę. Przy nieregularnych cyklach nie da się zastosować zwykłych matematycznych obliczeń. Bo np. jeśli Twoja faza lutealna (faza po owulacji) miałaby 14 dni to wtedy: 31-14 = 17. dalej 17- 6 (plemniki żyją do 6 dni) daje 9, a więc teoretycznie 9 dzień może być płodny. Jak sama widzisz dużo zależy od długości fazy lutealnej.

:)Czas płodny to nie tylko kwestia obliczeń. Spośród ponad 12 ostatnich cykli wybiera się najkrótszy, od którego odejmujemy 20 dni. wg autorki to 31 dni. Zatem 11 dc był ostatnim dniem bezpiecznym...POD WARUNKIEMże przed 11 dc nie wystąpiła żadna zmiana w śluzie, bo o końcu niepłodności względnej (przedowulacyjnej) świadczy ojaw, który wystąpi jako pierwszy!

nic nie wystąpiło 9dnia ;) Ciesze się że mi pomogłaś.. bo właśnie tak się zastanawiałam który dzień będzie tym ostatnim bezpiecznym ;) I się okazuje że 11, a ja głupia myślałam że 13, ale chyba tak by było gdybym miała regularny @. ;]]

To nie ma naczenia, zasady są stałe. Jesli posiadasz dane nie mniej jak 12 cykli to od najkrótszego odejmujesz 20 dni i dzień będący wynikiem jest ostatnim bezpiecznym. Pod warunkiem właśnie, że w tym czasie nie pojawi się żaden śluz, żadna zmiana w śluzie (dotyczy także odczuć, np z suchości na wilgoć; z braku odczuć do pojawienia się nieprzejrzystego śluzu).Można tak robić posiadając długość minimum 3 cykli (do 12 odejmuje się 21 dni).Jeśli zdarzył się u kogoś krótszy jak 26 dni, to płodność rozpoczyna się wraz z nowym cyklem, od razu.Swoją drogą cykle tak długie są patologiczne i warto byłoby wybrac się do lekarza, który postanowi zdiagnozować przyczynę.

skoro masz takie nieregularne cykle to dlaczego nie wybierzesz się do ginekologa? przecież takie czekanie jest uciążliwe ja tak samo miałam co 50, 60 dni a też co 27, 29. W końcu wpadłam i to PODCZAS OKRESU!!! Nie ma reguły przy takich cyklach.